Fúrják a fideszesek Leisztinger újbudai toronyházait

2005.10.14. 14:23
Kifogásolja a XI. kerületi Fidesz a Kopaszi-gátnál zajló ingatlanberuházást, amely szerintük 3,5 milliárd forintos kárt okoz a kerületi adófizetőkenek. Újbuda alpolgármestere cáfolja a vádakat.

Kifogásolja a Fidesz önkormányzati képviselője, Schneller Domonkos, hogy a XI. kerületi önkormányzat a kerület szabályozási tervét módosítaná, és ezzel az Öböl XI. Kft. számára lehetővé tenné magasházak építését is a Lágymányosi-öböl, illetve a Kopaszi-gát környékén.

A Lágymányosi-híd lábánál, a Kopaszi-gát lezárt bejárata előtt tartott sajtótájékoztatót Schneller Domonkos és Kristóf József - két XI. kerületi (újbudai) fideszes politikus. Elsősorban azt bírálták, ahogyan a helyi önkormányzat apportálta telkeit az Öböl XI. Kft.-be. Schneller szerint ezt áron alul tette az önkormányzat, méghozzá akkor, amikor még a telek nem ért sokat. Nem sorolták át az övezeteket, és így arányaiban Leisztinger Tamás vállalkozó jutott nagyobb részesedéshez az Öböl XI. Kft.-ben. Leisztinger cége, az Arago 71 százaléknál is többet birtokol az Öböl XI.-ből, jóllehet az önkormányzat 36 hektárt vitt be a cégbe, Leisztinger pedig csak 8 és felet.

Schneller szerint az, hogy Leisztinger jutányos feltételekkel jutott a területhez, azért is érdekes, mert Leisztinger élettársa Molnár Gyula helyettese a budapesti MSZP-elnökségben. Molnár pedig történetesen a XI. kerület polgármestere is. (Schneller Domonkos pedig annak a Schneller Istvánnak a fia, aki Budapest főépítésze.)

3,5 milliárdos kár?

Schneller Domonkos az Index kérdésére elismerte, az öbölbeli beruházások - egy szórakoztató- és élménypark - megvalósítását az Arago vállalta magára, és az is igaz szerinte, hogy az önkormányzat 36 hektárjának a fele vízterület. Ugyanakkor hozzátette, a Lágymányosi-öbölben vízre is építkeznek majd, például színpad is létesül az öböl fölött. Így az önkormányzat kisebbségbe kerülése a kft.-ben, illetve az, hogy az önkormányzati telkeket 9000 forintos négyzetméteráron apportálták, összesen 3,5 milliárdos kárt okoz a kerület adófizetőinek.

A fideszes képviselő elsősorban azt kifogásolta a pénteki sajtótájékoztatón, hogy a kerület most úgy módosítja a szabályozási tervét, amely lehetővé tenné akár 55 méteres épületek emelését is a Kopaszi-gátnál. Szerinte itt eredetileg nem épülhettek volna lakások. Kezdetben ugyanis pihenő-szórakoztató létesítményeket terveztek ide, és ezeknek kellene először megvalósulniuk.

Cáfol az alpolgármester

Cáfolja a Fidesz vádjait Lakos Imre, Újbuda alpolgármestere. Az SZDSZ-es politikus szerint szó sincs arról, hogy áron alul apportálták volna a telkeket az Öböl XI. Kft.-be. Éppen azzal, hogy az önkormányzati telkeket bevitték, és megkezdődtek a beruházások, értékelődtek fel mára a telkek Lakos szerint. Ha nem építkezne itt az Öböl XI., akkor az önkormányzati telkek sem érnének semmit. Az alpolgármester úgy vélte, az a telekrész, amelyet Leisztinger vitt be a kft.-be, értékeli fel az öbölmenti önkormányzati telkeket.

Az SZDSZ-es politikus szerint hivatalos értékbecslés alapján döntött az önkormányzat az apportról (ezt egyébként Schneller Domonkos szerint már az értékbecslés előtt megtették). Kár egyébként sem éri a kerületet - vélekedett Lakos -, hiszen felértékelődnek Újbuda itteni ingatlanjai. Az alpolgármester hozzátette: eszük ágában sincs eladni itteni részesedésüket, az Öböl Kft.-beli apport ugyanis növeli az önkormányzat vagyonát.

Lakos szerint a szabályozási terv módosítása, amelyről a képviselőtestület jövő héten dönt, szintén nem károsít senkit. Korábbi iparterületek átminősítéséről van szó. Itt korábban betongyár és más hasonló ipari üzemek működtek, tehát nem parkokat akarnak beépíteni.