Budapesten Európa leghosszabb busza

2007.07.13. 07:53
Egy hónapig Budapesten tesztelik a Volvo duplacsuklós óriásbuszát. Négy tengely, 24 méteres hosszúság, 117 utas.

A BKV vezérigazgatója másfél hónapja kotyogta el egy interjúban, hogy a Dél-Amerikában már ismert és használt duplacsuklós autóbuszok beszerzésén gondolkodnak.


Kattintson! Ekkorát még nem látott!

Akkor azt mondták, még csak fontolgatják, hogy használjanak-e ilyen buszokat, csütörtökön azonban már meg is jelent az első órásihernyó, amit hivatalosan csak pénteken mutat be Demszky gábor főpolgármester. A BKV közleménye szerint az alacsony üzemeltetési költségű, Svédországból érkezett Volvo 7500 duplacsuklós autóbuszt biztonságos és környezetbarát városi közlekedésre tervezték. A jármű a 7-es autóbusz vonalán közlekedik tesztüzemben július 12-étől 1 hónapon keresztül.


A vége még nem kanyarodik

A 24 méteres busz teljes hosszában alacsonypadlós, négy széles ajtaja van. A jármű dízel meghajtású, négytengelyes, és 117-en utazhatnak rajta (ebből 55 ülőhely). A Volvo 7500-ast EBS tárcsafékkel szerelték fel, és minden keréken blokkolásgátló (ABS) van.


A második csukló

Amikor felröppent az óriásbuszok beszerzésének híre, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) azt sejtette, ha a BKV valóban vásárolna ilyeneket, akkor ez arra utalhat, hogy a városvezetés kezd kihátrálni a 4-es metró projektjének második szakasza (Keleti pu.-Bosnyák tér) mögül. A közlekedési társaság akkor viszont azt mondta, nincs összefüggés a négyes metró és a buszbeszerzés között.