Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Óriási, duplacsuklós buszok pótolnák a metró második ütemét?

2007.05.25. 15:30
Dél-Amerikából ismert közlekedési megoldásokon gondolkodik a BKV. Óriási buszokat, duplacsuklós járműveket vennének, amelyek a 7-es buszok helyett járnának. Tavaly egyébként azt mondták, akkor alakították át utoljára a 7-es járatot, ezután már csak a négyes metró miatt változtatnak. Most lehet, hogy a metró második ütemét válthatják ki a 25 méteres szuperbuszok.

Új járműbeszerzéseket fontolgat a BKV. Erről Antal Attila vezérigazgató nyilatkozott a Világgazdaságnak. Antal elmondta: "többek között gondolkodunk azon is, hogy a 7-es buszcsalád vonalán Dél-Amerikában már komoly sikereket elért, 25 méteres óriás autóbuszokat vezessünk be".

Bukik a metró?

Az esetleges buszbeszerzés hírére egyes szakértők felkapták a fejüket. Ha tényleg igaz, hogy Antal Attilának a Helsinkiben megrendezett közlekedési kiállításon megtetszettek a nagy Volvo-buszok, és valóban vásárolna ilyeneket, akkor ez arra utalhat, hogy a városvezetés kezd kihátrálni a 4-es metró projektje mögül.

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője elmondta az Indexnek: ha ilyen duplacsuklós buszokat vásárol a BKV, az eltérne az európai szokásoktól, minthogy ez Dél-Amerikában jellemző, ahol nincs pénz metróra, de még villamosra se. A zártpályás duplacsuklós buszjáratokra Sao Paulóban (Brazília) és Bogotában (Kolumbia) akad példa, ahol a villamosközlekedésnek nincsenek hagyományai, de valahogy pótolni kell a metrót.

Villamosvonalakat kéne építeni

Budapesten viszont villamosokra lenne szükség, és ha a 7-es buszcsalád egy része megmaradna, akkor inkább síneket kellene építeni. Szakértők szerint a Rákóczi úton is vissza lehetne állítani a vágányokat, de a négyes metró második ütemét a VEKE szerint hatodannyiba kerülő villamospályával is pótolni lehetne a Baross tér és Újpalota között.

A duplacsuklós buszok beszerzése Vitézy szerint azt bizonyítja, hogy a kormány és a főváros belátta: nincs pénze a négyes metró második ütemének a megépítésére, de kell valamit mutatni a Keleti pályaudvar és a Bosnyák tér közötti szakaszra váró zuglóiaknak is. Ezért találhatták ki szerinte az illetékesek a szupercsuklósokat, amelyek valószínűleg Újpalota és a Keleti pályaudvar között járnának majd, míg Dél-Buda és a Baross tér között megépülne a négyes metró első üteme.

Nincs pénz és nincs terv se a 4-es metró második ütemére?

Vitézy szerint a második ütemre se az államnak, se a fővárosnak nincs pénze, de még a tervek sem készültek el erre a szakaszra. Viszont az összes EU-, állami és fővárosi forrásból, amit a két ütemre összesen szántak, megépíthető lenne a tervezettnél jóval drágábbnak bizonyuló első szakasz.

Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs igazgatója viszont azt mondta az Indexnek: nincs összefüggés a négyes metró és a buszbeszerzés között. A 25 méteres buszok bárhol járhatnának a fővárosban szükség esetén, ám ezek megvásárlásáról nem született semmiféle döntés, egyelőre csupán fontolgatják a dolgot.