Nyilvános fórumon cigányoztak a szegedi tanárok

2008.10.15. 09:46
Orkoknak, cigóknak, norvégoknak nevezték egymás között a romákat a szegedi volt Móra iskola tanárai, akik egy közösségépítő portálon tartották egymással a kapcsolatot. A tanárok, akik közül többen most is mentorként segítik a roma diákokat, azt hitték, nem nyilvános fórumon jelennek meg a szövegeik, írja a Délmagyarország.

Féreg osztálynak, cigóknak, orkoknak nevezik a tanárok egy nyilvános fórumon azokat a a roma gyerekeket, akiket tanítottak vagy tanítanak. A Móra iskolát az előző tanévben azért zárták be, hogy megszűnjön az elsősorban roma diákokat oktató intézmény különállása. A diákokat a város 11 iskolájába irányították néhány egykori tanáruk kíséretében. Feladatuk az, hogy mentorként továbbra is segíthessék tanítványaik fejlődését.

A Délmagyarország megkereste az egyik érintett tanárnőt, akit miután szembesítettek a nyilvános levelezés tartalmával, úgy nyilatkozott, hogy ők csak átvették más fórumozók szóhasználatát, amikor orknak, norvégnak, tücsöknek, cigónak, c-nek nevezték szövegeikben a romákat. Egy másik érintett szerint butaság volt a cselekedetük.

A szegedi önkormányzat oktatási irodájának vezetője, Kardos János erre úgy reagált, hogy több tíz millió forintért létesítettek 16 és fél álláshelyet az egykori iskola volt pedagógusainak. Ha úgy tetszik, azért van állásuk a nagyvárosban - ahol 500 pedagógusnak egyébként nincs munkahelye -, hogy a roma tanulókat segítsék.

Ha beigazolódik, hogy valóban éppen a mentorként működő pedagógusok képesek ilyen szövegeket "kibocsátani", akkor ezzel bebizonyították saját alkalmatlanságukat. Arról tájékoztatott, hogy a fenntartó önkormányzat intézkedése nyomán fegyelmi vizsgálatok indulnak azokban az iskolákban, ahol a fórumozó volt mórás tanárok tanítanak.