Alázták a kormányülésen az SZDSZ-es minisztereket

2008.04.02. 15:14

Fontosabb részletek
  • Gyurcsány Ferenc - ahogy megígérte - hétfőn április 30-i hatállyal felmentette Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi minisztert.
  • Kedden az összes SZDSZ-es miniszter lemondott április 30-i hatállyal.
  • Az MSZP kisebbségi kormányzásra készül május 1-től, és számítanak az SZDSZ külső támogatására. Õk viszont nem adnak biankó támogatást. Kormányban semmiképp sem akarnak együttműködni a szocialistákkal.
  • Fodor Gábor szerint nem biztos, hogy szakad a koalíció.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Fodor szerint nem biztos a szakítás

    Ötven százalékot ad a koalíció fennmaradására, de már a Fidesz felé is kacsintgat.
  • Április vége előtt, április 20-a körül történik meg a szabad demokrata miniszterek által vezetett minisztériumok átadás-átvétele, közölte Budai Bernadett a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Arra a kérdésre, hogy ennek a technikai lebonyolítása miként alakul, a szóvivő azt mondta: ezek a minisztercserék nem különböznek a tárcák élén történt korábbi váltásoktól.

    Budai Bernadett elmondta, az az állami vezető, aki egy évnél kevesebbet töltött beosztásában, nem kaphat végkielégítést. Aki egy és három év közötti hivatali idővel rendelkezik, felmentés esetén háromhavi, lemondás esetén másfél havi végkielégítésben részesül. Három évnél hosszabb hivatali idő esetén felmondásnál hat-, lemondásnál háromhavi összeget kap az állami vezető. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Gráf József az ellenzékkel is együttműködne

    Az agrárminiszter szerint konkrét, az ország számára fontos ügyekben együtt kell működni az SZDSZ-szel és meg kell próbálni az együttműködést az ellenzéki pártokkal is. Az MSZP elnökségi tagja szerint annyira senkinek nem kell a hatalom, hogy tönkretegye az országot. Gráf azt mondta: a személyével kapcsolatos, a kormányfői posztra vonatkozó találgatásoknak nincs semmi alapjuk.
  • Nem volt helyük az SZDSZ-es minisztereknek a kormányülésen. A lemondott és a kirúgott tárcavezetők, valamint Horn Gábor államtitkár névtábláját elfelejtették kitenni a tárgyalóasztalra, ezért az ülésre érkező szabad demokrata csoport egy darabig döbbenten álldogált a teremben. A zavart feloldva végül mégis előkerültek a táblácskák, és elkezdődhetett az ülés, ahol Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megerősítette, hogy az SZDSZ-es tárcáknál el kell kezdeni az átadás-átvétel előkészítését, és ezt az sem akadályozhatja, hogy pillanatnyilag nincs átvevő fél.
  • cikkünk a témában:

    Horn szerint nulla esélye van a koalíciónak

    Fodor Gáborral szemben Horn Gábor nem lát esélyt a koalíció túlélésére, hiszen nincs remény az SZDSZ programjának megvalósítására. A szocialisták arra sem számíthatnak, hogy lojális ellenzékként az SZDSZ mindent megszavazzon. A (volt) koalíciós államtitkár az SZDSZ egységét félti.

  • Gyengén megírt politikai színdarab a koalíciós szakítás, mivel valójában azt a célt szolgálta, hogy mind az MSZP, mind az SZDSZ ismét egységessé váljon, és visszaszerezze elveszített támogatóit, jelentette ki az ATV Egyenes beszéd című műsorában Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint az elmúlt napokban Gyurcsány Ferenc és Kóka János mögött is felsorakozott saját pártja, vagyis a szakítással mindenki jól járt.

  • "Várható volt, hogy Kóka János vezetésével az SZDSZ előbb-utóbb kilép a kormánykoalícióból"- jelentette ki a miniszterelnök szerdán a Független Hírügynökségnek. Szerinte a kormány kisebbségben sem lesz béna kacsa. "Úgy látom, hogy a szocialisták képesek bizonyítani, hogy egyszerre képesek a nyugalomra és a változásra" - mondta.

  • cikkünk a témában:

    Medgyessy szerint nem nyer a koalíció 2010-ben

    Medgyessy Péter szerint nagyon nehéz elképzelni, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció meg tudja nyerni a 2010-es választást. Szerinte Gyurcsány Ferenc kormányfő ma már "több konfliktust és problémát okoz, mint amennyit megold, és ha ez igaz, akkor ennek a konzekvenciáit le kéne vonnia".
  • cikkünk a témában:

    Kuncze megfenyegette a szocialistákat

    Kuncze Gábor szerint az SZDSZ-nek ki kell tartania azon döntése mellett, hogy kilép a koalícióból. A párt volt elnöke azt is mondta, ha sokat vádolják az SZDSZ-t, akkor ki fogja adni személyes jegyzeteit a koalíciós megbeszélésekről.
  • Az SZDSZ megszavazza a jövő heti napirendet és miniszterei, illetve államtitkárai is részt vesznek a parlament munkájában, közölte Szili Katalin a házbizottság ülése után. A házelnök elmondta, a kisebbik koalíciós párt biztosította arról, hogy április 30-ig zökkenőmentesen működik tovább a parlament.

    Szili Katalin kitért arra: felkérte az Országgyűlés főtitkárát, hogy tegye meg az előkészületeket arra az esetre, ha felbomlik a koalíció, és változtatni kell az országgyűlési bizottságok, köztestületek összetételén. A jelenlegi megállapodáson, amelyet 2006-ban, a parlament megalakulásakor kötött az öt párt, csak ötpárti egyetértéssel lehet változtatni. (MTI)

  • Szakadás gyógyulási eséllyel címmel közölt kommentárt csütörtöki számában a Der Standard című osztrák napilap a magyarországi belpolitikai helyzetről. A liberális újság véleményoldalán megjelent írás szerzője bevezetőjében megállapítja, hogy a kormánykoalíció felbomlásával Magyarország politikai bizonytalanságnak néz elébe. De a vita, amely a szakadást előidézte, és a reformpolitika megfenekléséhez vezethet, fontos és elkerülhetetlen volt - fűzte hozzá, rámutatva: "A kormány az egészségügy jövőjének a kérdésén bukott meg. Ám e mögött egy sokkal alapvetőbb konfliktus húzódik meg,

    A jegyzetíró szerint minden arra mutat, hogy kisebbségi kormány alakul. Még ha Magyarországon nincs is rá precedens, ez a terv akár sikeres is lehet - teszi hozzá. Ugyanis előre hozott választást jelenleg senki sem akar. A szocialistákat és a liberálisokat megsemmisítő vereség fenyegetné. A Fidesznek pedig nem sietős. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Eddig sem volt reform, és még mindig kéne

    Négy év pénzszórása után két évig megszorított a koalíció, de azt is rosszul csinálta. Most újra jön a látszatkormányzás, a térségbeli államok állva hagynak minket.
  • A Fidesz elfogadhatatlannak és tisztességtelennek tartja, hogy a távozó kormánytagok végkielégítést vesznek fel, mondta Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója. Szerinte az MSZP-SZDSZ kormány alkalmatlansága és folyamatos hazudozása gazdasági, szociális és politikai válságba sodorta az országot, a hatalmi torzsalkodásnak pedig az ország issza meg a levét.

    Mindeközben elfogadhatatlan, felháborító és az emberekkel szemben végtelenül tisztességtelen, hogy a válság okozói a kormányból való távozásuk után végkielégítést akarnak felvenni, jelentette ki Répássy Róbert. (MTI)

  • Kóka János nem számít előrehozott választásokra, ugyanakkor igen kockázatosnak tartja a kisebbségi kormányzást. Utóbbit többek között azért is, mert szerinte Gyurcsány Ferenc mozgástere a kialakult helyzetben a nullára szűkül. A szabad demokraták elnöke csütörtökön a Napkeltében biztosra vette, hogy pártja küldöttgyűlésén a koalícióból való kilépés mellett szavaznak majd az egybegyűltek.

    Kóka leszögezte, hogy az SZDSZ részéről nem volt előzetes forgatókönyv a koalíció felbontására, ahogyan azt többen is feltételezik. Újra hangsúlyozta, hogy a szakítás azért történt, mert Gyurcsány Ferenc kormányfő szombati beszédében egyértelművé tette: kihátrál a reformok mögül. Ez egyébként a szabad demokrata pártelnök szerint sokat árt az országnak. Kóka az SZDSZ utóbbi tíz évének legnagyobb és legnehezebb döntésének nevezte a koalícióból való kilépést. (FH)

  • Magyarországon felelős kormányzásra, felelős politikára van szükség, amely programokról szól, minden pártnak világossá kell tennie elképzeléseit, programokhoz kell keresni a belpolitikai megoldásokat, nem pedig fordítva, fejtette ki csütörtökön Bukarestben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

    A kormányfő a NATO-csúcstalálkozó színhelyén magyar újságírók kérdéseire válaszolva kijelentette, ma nincsen kisebbségi kormány Magyarországon, koalíciós kormány van, nem mondta fel senki a koalíciós szerződést. Minden kormánynak az a célja, hogy minél szélesebb és minél stabilabb parlamenti többsége legyen. (MTI)

  • A szegedi önkormányzati együttműködést nem érinti az MSZP-SZDSZ országos koalíciójának szétesése, mondta Botka László MSZP-s polgármester. "Szeged város érdeke mindennél fontosabb, semmilyen pártérdek nem veszélyeztetheti" - mondta a politikus a települést irányító MSZP- és SZDSZ-frakció együttes ülése után. Szegeden a két párt között nem koalíció, hanem választási szövetség köttetett, melyet a választópolgárok többsége szavazatával legitimált, hangsúlyozta a polgármester.

  • cikkünk a témában:

    Megvan az elsõ komolyabb vita

    Akár marad, akár szakad a koalíció, az egészségbiztosítási törvényen máris marakodnak.
  • Az MSZP és az SZDSZ fővárosi együttműködését egyik fél sem kérdőjelezte meg, mondta Demszky Gábor főpolgármester. A liberális politikus - aki az SZDSZ ügyvivői testületének is tagja - hozzátette: a koalíció egyik pártjának sem érdeke, hogy a kormányválságot az önkormányzatokra is kiterjessze. A főpolgármester szerint óriási a nyomás a közvélemény és a szavazóik részéről azért, hogy tartsák magukat a megállapodáshoz, működtessék a várost és folytassák a beruházásokat. (FH)

  • Frakcióülésen értékeli a kialakult helyzetet vasárnap este az MSZP. A helyzetértékelés mellett a képviselők a további teendőkről is beszélnek az ülésen, amelyen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vesz, közölte Varju László frakcióigazgató. Hozzátette, a baloldali kormányzás feltételeinek kialakításáról is beszélni fognak. Mint mondta, a vasárnap esti frakcióülés is hivatalos lesz, és megtartják a szokásos hétfő délelőtti frakcióülést is. (MTI)

  • Az MSZP számára az első szempont az, hogy a továbbra is szükséges reformokat úgy hajtsák végre, hogy az emberek biztonságérzete megmaradjon, és az csak a második szempont, hogy milyen a kivitelezés politikai együttműködési kerete, mondta Lendvai Ildikó egy salgótarjáni rendezvényen. Az MSZP frakcióvezetője szerint most az SZDSZ-nek kell eldöntenie, hogy egy ilyen programot koalíción belül, vagy kívülről tud-e támogatni.

    Lendvai Ildikó reális megoldásnak tartja a kisebbségi kormányzást, ami nem azt jelenti azt, hogy "bemegyünk a parlamentbe és minden szavazásnál gyomorgörcsöt kapunk, hogy most kisebbségben vagyunk, vagy nem".

  • Kuncze Gábor szerint működőképes lehet a kisebbségi kormányzás, a liberális párt képviselői támogatni fogják azokat a előterjesztéseket, amelyek javítanak az ország helyzetén. Az SZDSZ korábbi elnöke a szegedi Közéleti Kávéházban arról beszélt, hogy az MSZP-ben már korábban foglalkoztak a kisebbségi kormányzás gondolatával, "ez egy előre bekészített csomag volt".

    A korábbi MSZP-SZDSZ koalíciók életében is voltak konfliktusok, mondta Kuncze, de végül mindig született valamiféle kompromisszum. A jelen helyzetben szerinte azonban még a kemény vita kirobbanása előtt megtörtént az a lépés, amire csak akkor lett volna szükség, ha nem sikerül megegyezésre jutni.

    Az SZDSZ nyugodt, higgadt, elvi politizálással vissza tud szerezni annyit támogatói közül, amennyi a következő választás után is biztosíthatja helyét a magyar politikai életben, állította Kuncze, aki ma úgy tervezi: 2010-ben nem indul el az országgyűlési képviselői posztért.