Vádat emeltek a mindszenti beteg halálának ügyében

2008.02.22. 17:29
Az ügyészség vádat emelt az ellen az orvos ellen, aki a később elhalálozott mindszenti beteget érdemi vizsgálat nélkül küldött tovább a szentesi kórházba. Hódmezővásárhely polgármestere kiáll a megvádolt orvos mellett.

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés ügyében vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház ügyeletes orvosa ellen a tavaly elhunyt mindszenti beteg ügyében.

Bariné Tóth Éva elmondta: a vádirat szerint az orvos megszegte a rá vonatkozó foglalkozási szabályokat, mert a mentővel odaszállított beteget, orvosi vizsgálat nélkül, illetve a tényleges állapotának felmérése nélkül szállíttatta tovább a szentesi kórházba. Ráadásul a mentőben nem volt orvosi felügyelet sem, ezzel közvetlen veszélynek tette ki a beteget.

A lefolytatott nyomozás alapján azonban nem igazolható, hogy a gondatlan magatartás és a sértett halála között közvetlen okozati összefüggés lenne, a szakértői vélemények szerint tehát a sértett halála a szabályos ellátás esetén is bekövetkezett volna. A cselekményért egyébként egy évig terjedő szabadságvesztés, illetve közmunka vagy pénzbüntetés szabható ki - tette hozzá a szóvivő.

Lázár János polgármester (Fidesz) és Kalla Árpád, a hódmezővásárhelyi kórház főigazgatója az MTI-hez eljutatott közleményében tudatta, hogy az álláspontjuk szerint az alaptalanul megvádolt orvos továbbra is élvezi a legteljesebb bizalmukat. Az orvosnő ártatlansága bizonyításához minden szükséges jogi, szakmai és anyagi segítséget megadnak.

A közlemény fölhívta arra a figyelmet, hogy az ügyészség álláspontja szerint nem igazolható, hogy a mindszenti beteg halálát az orvosnő magatartása idézte elő. Kallai Árpád hangsúlyozta, az orvosnak nem volt és nem is lehetett befolyása arra, hogy milyen mentővel szállítják át a beteget a szentesi kórházba, ez az OMSZ kompetenciája.

A tragédiát követő vizsgálat során a kormány nyilvánvalóan hazudott, amikor a beteg haláláért a kórház orvosát tette felelőssé - áll a közleményben. Az országos visszhangot kiváltó tragédia 2007. április 6-án történt, és szinte azonnal a politikai viták középpontjába került, miután néhány nappal korábban lépett életbe a kórházak új ellátási rendje.

A 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg akkor a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután három óra előtt a háziorvosa riasztotta a mentőket, akik ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a férfit.

Az orvos nélküli mentő ezután a beteggel a szentesi kórházba indult, ám útközben a férfi keringése összeomlott. A mentősök megpróbálták újraéleszteni az idős embert, de már nem tudták megmenteni az életét. Az időközben a helyszínre irányított esetkocsi orvosa sem tudott segíteni a férfin.