Az SZDSZ nem köpi szembe magát

2008.09.24. 14:26
Az ország érdeke, hogy egy olyan költségvetést fogadjon el a parlament, amelyik 2009. január elsejével érezhető változásokat hoz, mondta az Indexnek adott interjújában Szent-Iványi István. A szabad demokrata EP-képviselő kizárta a koalíció lehetőségét a két nagy párttal, de parlamenti együttműködést elképzelhetőnek tart. Szerinte nem köpné szembe magát az SZDSZ, ha a számukra elfogadhatatlan miniszterelnökkel közösen szavaznák meg a költségvetést. Szent-Iványi megerősítette, ringbe száll az SZDSZ OT-elnöki posztjáért.

Egyes hírek szerint aspirál az SZDSZ országos tanácsának (ot) elnöki posztjáért. Igazak-e ezek a hírek és ha igen, akkor miért döntött az indulás mellett?

Fotók: Tarrzan

Igazak a hírek, vasárnap döntöttem el, hogy indulok, miután sokan megkerestek, hogy vállaljam a megmérettetést. A célom egyértelműen az, hogy az országos tanács visszanyerje eredeti súlyát. Az operatív döntéseket az ügyvivők hozzák, de a párt hosszú távú stratégiáját az ot-nak kell meghatároznia. Fontosnak tartom azt is, hogy a szombaton záruljon le az igen hosszúra nyúlt tisztújítási folyamat. Abban bízom, hogy megválasztanak, és ot-elnökként hozzájárulhatok a belső viszonyok konszolidálásához.

OT-elnökként a hátsó kapun viszi vissza az SZDSZ-t a koalícióba, ahogy azt Orbán Viktor vizionálta?

Egyáltalán nem áll szándékomban ilyesmi. Se az első, se a hátsó kapun nem megyünk vissza a kormányba. A koalícióba számunkra nincs visszaút. Folynak ugyan megbeszélések az MSZP-vel, de folynak megbeszélések a Fidesszel is. Nekünk egyetlen célunk van, hogy Magyarországon 2009. január elsejétől érzékelhető pozitív változások legyenek, mind az adórendszerben, mind pedig a költségvetés egészét tekintve. Ennek érdekében készek vagyunk mindkét oldallal egyeztetni.

Visszatérve az ot-hez, az, hogy vissza szeretné szerezni eredeti súlyát e testületnek, azt jelenti, hogy az országos tanács eljelentéktelenedett volna?

Én ilyen komoly kritikával azért nem illetném a helyzetet. De kétségtelen, hogy kicsit kiüresedett az ot. Fodor Gábor is támogat abban, hogy ez a jövőben ne így legyen. A stratégia kialakításában az ot-nek komoly szerepet kell kapnia, a fontos döntések szerzőivé kell válnia. A következő két évben nagyon sok fontos döntést kell hoznia az OT-nek, ilyen például az Európai Parlamenti lista, de az országos listás helyeket is e testület fogja elosztani.

Szándékában van elindulni az európai parlamenti képviselőségért?

Tervezem a folytatást, de a döntést természetesen az országos tanács hozza majd meg, valamikor az év végén.

Ha megválasztják, hogyan fogja ellátni EP-képviselői feladatait? Hiszen ön a legnagyobb és egyik legfontosabb testületnek, a külügyi bizottságnak a tagja, ami sok elfoglaltsággal jár önmagában is.

Nem akar koalíciót

Én úgy érzem, összeegyeztethető a két feladat. Sok képviselőtársam van itt, aki a hazájukban fontos párttisztségeket viselnek. Én hétfőtől csütörtökig vagyok Brüsszelben, és csütörtök déltől hétfő reggelig Magyarországon tevékenykedek. Úgy vélem, EP-képviselőnek lenni nem jelent nagyobb leterheltséget, mint otthon képviselősködni. Azt azért nem bánom, hogy az utóbbi évek sárdobálásából kimaradtam.

Fodor Gábor az utóbbi hónapokban végiglátogatta a pártelnököket, esetleg ön is egyeztet olykor Szájer Józseffel, Tabajdi Csabával vagy éppen Olajos Péterrel?

Szoktam egyeztetni, de ezt függetlenül teszem az otthoni viszonyoktól. Ezeknek a beszélgetéseknek van formális kerete is, rendszeresen egyeztetnek a magyar delegáció vezetők az aktuális kérdésekről.

Visszatérve a költségvetésre, az MSZP le tud rakni olyan költségvetési és adótervet az asztalra, ami a liberálisok számára elfogadható lehet, vagy kizárja ezt?

Nem zárjuk ki, hogy a szocialisták tudnak ilyesmit ajánlani, mi azt zárjuk ki, hogy ebből a Megegyezés című dolgozatból legyen valami, hiszen az abban foglaltak elfogadhatatlanok az SZDSZ számára. Nem lehet úgy költségvetést készíteni, hogy a munkabéreket terhelő közterheket érdemben nem csökkentjük, és nem nyúlunk hozzá a költségvetés kiadási oldalához. Addig kéne nyújtózkodnunk, amíg a takarónk ér, nem tovább.

A Fidesz tudna olyan javaslattal előállni, ami támogatható volna önöknek? Elképzelhetőnek tart egy SZDSZ–Fidesz-koalíciót, vagy egy szorosabb parlamenti együttműködést a Fidesszel?

Az SZDSZ ot elnöke akar lenni

Koalíciónak nincsen semmi realitása, erre mi nem vagyunk kaphatóak. A parlamenti együttműködésre viszont van lehetőség, ehhez az kell, hogy olyan javaslattal álljanak elő, ami a mi elképzeléseinkkel találkozik, ilyen lehet a közterhek csökkentése, vagy a költségvetési kiadási oldalának lefaragása.

A költségvetés elkészítése a kormány feladata, az ellenzék legfeljebb a partról zsűrizheti a csónakban evező kabinetet. Vagy megfordult volna a világ és az ellenzék alkot büdzsét 2009-re?

Alapvetően én is azt gondolom, hogy a költségvetés elkészítése a kabinet feladata. De most úgy érzem, egy rendkívüli helyzetben vagyunk. Egy kisebbségi kormány nem tud költségvetést alkotni, mert nincs meg hozzá a parlamenti többsége. Az ország most olyan helyzetben van, hogy vagy egy helyben toporog, vagy belemegy egy hosszú és meglehetősen durva választási kampányba, amit az új kabinet megalakulása követne, és csupán utána lenne büdzsé. Ez egy féléves folyamat volna, ami nagyon káros lenne az ország szempontjából.

Az SZDSZ többször deklarálta, hogy Gyurcsány Ferencet vállalhatatlannak tartja, akkor ez hogyan egyeztethető össze azzal, hogy közösen alkossanak büdzsét a miniszterelnökkel? Hiszen ezzel Gyurcsányt tartaná az SZDSZ hatalomban. Ezzel nem köpné le önmagát az SZDSZ?

Az SZDSZ nem köpi szembe magát, hiszen Gyurcsány Ferenc költségvetését nem szavazzuk meg. Egy olyan költségvetést vagyunk hajlandóak elfogadni, ami csökkenti a közterheket és a büdzsé kiadási oldalát is érdemben lefaragja. Gyurcsányról az SZDSZ-nek az a határozott álláspontja, hogy a miniszterelnöknek se parlamenti támogatottsága, se társadalmi támogatottsága nincs a stabil kormányzáshoz. De ennek a konzekvenciáit az MSZP-nek kell levonnia.

De ha megszavazzák a költségvetést, mégis az ő túlélését segítik elő.

A költségvetés csak azt teszi lehetővé, hogy az ország működőképes maradjon, és nem jelenti Gyurcsány Ferenc hosszú távú túlélését.