Auguszta
-7 °C
0 °C

Megmenti az SZDSZ Gyurcsányt egy nagy pofontól

2008.09.22. 13:33
Nem tárgyal a parlament Gyurcsány Ferenc Megegyezés című programjáról. A Fidesz szerint Gyurcsány fél, mert nincs többsége.

Az Országgyűlés nem veszi napirendre a Fidesz javaslatát, hogy szavazzanak a miniszterelnök által korábban nyilvánosságra hozott Megegyezés című programról, közölte az Országgyűlés elnöke hétfőn, a házbizottság rendkívüli ülése után.

Szili Katalin elmondta, az alkotmányügyi bizottság véleménye szerint a javaslat nincs abban az állapotban, hogy a parlament dönteni tudjon róla. A 29 fős alkotmányügyi bizottságban egy szavazatnyi többségben van az MSZP a Fidesszel, a KDNP-vel és az SZDSZ-szel szemben. A mostani szavazáskor a 15 MSZP-s tag igennel, a 13 fideszes és KDNP-s tag nemmel szavazott, a testület SZDSZ-es alelnöke, Hankó Faragó Miklós pedig nem volt jelen.

A Fidesz a múlt hétfőn kezdeményezte, hogy Országgyűlés a házszabálytól eltéréssel szavazzon az általuk benyújtott javaslatról.

Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető szerint a hétfői döntés azt jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc továbbra sem meri megengedni, hogy erről vita és szavazás legyen az Országgyűlésben, mert nyilvánvaló számára, hogy nem kapna többséget a program.

Az SZDSZ sem akarja

Az SZDSZ nem támogatja Gyurcsány Ferenc Megegyezés című cselekvési programját, de nem akarja a parlament elé vinni a Fidesz ehhez kapcsolódó szavazási javaslatát, mondta Horn Gábor, a liberális párt ügyvivője újságíróknak az SZDSZ frakcióülése után. Arra a kérdésre, hogy múlt hét csütörtöki találkozójukon Fodor Gábor a liberálisok elnöke állítólag - a Fidesz elnökének szavai szerint - ígéretet tett Orbán Viktornak, hogy az SZDSZ a parlament elé akarja vinni a Megegyezést és ott le akarja azt szavazni, Horn Gábor annyit mondott: "én is ott voltam, ez nem így történt".

Kóka János frakcióvezető a Megegyezés kapcsán arról beszélt, hogy az SZDSZ tartalmi javaslatokról, törvénytervezetekről szeretne vitatkozni a parlamentben, nem pedig olyan "cikkekről, közleményekről", amelyeket egyik-másik párt támogat vagy ellenez.

Arra a kérdésre, hogy az adótörvények támogatásáról szavazott-e a liberális frakció, Kóka János azt mondta, azok még nincsenek a parlament előtt. Hozzátette: a javaslatokkal ezen a héten foglalkozik a liberális gazdasági kabinet. Elmondta azt is, hogy az SZDSZ-frakció a jövő héten nyújtja be a költségvetési plafon felállításáról szóló törvényjavaslatot.

Robin Hood a parlamentben

A parlament hétfői ülésnapján napirend előtti felszólalásában terjesztette elő Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a kormány javaslatát a fűtési költségek egymáshoz közelítéséről és a közeljövőben bevezetendő támogatásokról. A gázáremelkedéstől függetlenül, egyre jobban távolodnak egymástól a távfűtéssel és a gázzal fűtők költségei, mondta a miniszter. Ez a jelenleg fennálló rendszer szerinte szociálisan igazságtalan. A kormány elképzelései szerint a távfűtés költsége akár 3-5 százalékkal is csökkenhet, amennyiben bevezetik az új támogatási rendszert. A törvény célja végső soron a távfűtés olcsóbbá tétele. A források előteremtésére a „Robin Hood” törvényt kívánja bevetni a kormányzat.

Szijjártó Péter a Fidesz részéről elmondta, hogy valós megoldást kell találni a fennálló problémára. Amit a szocialisták szerinte benyújtottak egyértelműen alkalmatlan a családok költségeinek csökkentésére, mivel amit nyernek a távhőszámlán, azt visszafizettetik velük a villanyszámlán. A Fidesz szerint alkalmas megoldás a távhődíj áfa tartalmának 20-ról 5 százalékra való csökkentése lenne.

Miért nem Rózsa Sándor?

Az MDF-es Katona Kálmán hozzátette, hogy a kormány legalább talált volna ki valami magyar nevet ennek a szerencsétlen adónak. Robin Hood helyett például lehetne Rózsa Sándor. Szerinte a kormány évek óta nyitott ablaknál fűti a lakásokat. A liberálisok nevében Kóka János elmondta, hogy pártja nem tudja támogatni az adóemelés ötletét. Ezzel nem lehet a problémát megoldani.

Ezután a szó visszakerült a szocialistákhoz. Szanyi Tibor felvilágosította képviselőtársait, hogy az általuk felvázolt program, egy hosszútávú program első lépése. "Legfontosabb most a fájdalomcsillapítás" - mondta. Szerinte akik az áfa-csökkentésről beszélnek, azok egy pazarló rendszer fenntartásáért harcolnak. Hozzátette még, és a nyomatékosítás kedvéért háromszor meg is ismételte, hogy a legfontosabb a takarékoskodás.

Soltész Miklós (KDNP) egy „Jó reggelt Vietnám, jó reggelt szocialisták” felkiáltással kezdte mondandóját, mely igazából a frappáns kezdésen kívül érdemi dolgokat nem tartalmazott. Közölte meggyőződését, hogy a kormány kapkod.

A fideszes Varga Mihály szerint amit a kormány most kihozott, mint programot, az nem más, mint egy kutyulmány. Arról is beszélt, hogy eddig, amikorGyurcsány Ferenc adócsökkentést hirdetett, mindig adót emeltek.

Veres János pénzügyminiszter először pikírten riposztozott Vargának, mondván, egy közgazdász végzettségű embertől elvárható lenne, hogy ne a média számára jól hangzó frázisokat pufogtasson, (miszerint a kormány kevesebb adóterhet csökkent, mint emel), hanem érdemben számoljon. Veres nem vitatta, hogy a volt pénzügyminiszternek kizárólag a darabszámot tekintve igaza van, de szerinte épp csak azért költik három célra (vállalkozások által fizetendő különadó, járulékcsökkentés, az alsó adósáv szélesítése), hogy az élő munka terheit koncentráltan, hatékonyan csökkentsék, és ne aprózzák szét a könnyítéséket.

Éljen az infrastruktúra kormánya!

Varga bírálata után jött az öntömjénezés: Alexa György felszólalásban azzal büszkélkedett, hogy végre átadták az MO-s keleti szektorának huszonvalahány kilométeres szakaszát. És ennek mindenki nagyon örül, mert a környék lakossága (ami az utóbbi években megduplázódott) ha a bajokról kérdeznék, magyarázta a szocialista képviselő, nem a csatornázatlanságra és egyéb infrastrukturális hiányosságra panaszkodna, hanem az utak borzasztó állapotára.

Ne nyúljuk le a szélsőjobbot!

De mielőtt a kormány belemerülhetett volna önön dicséretébe, belelendült Gusztos Péter, aki szerint gyalázatos volt a hétvége. Az őrjöngő hordák láttán, mondta a szabad demokrata honatya szerint sokan joggal érzik, hogy az állam nem képes megvédeni őket. Persze, hangsúlyozta valószínűleg a Magyar Chartázó MSZP-nek és Gyurcsánynak szánva a képviselő, hogy hibát követnek el azok, akik a szélsőjobboldal elleni fellépést a maguk politikai hasznára akarják fordítani. Ám Gusztos szerint sokkal nagyobb hibát követnek el azok, akik egy szóval sem ítélik el a szélsőségeseket, például a Jobbik elnökét, aki Orbán Viktor tagtársa volt az egyik polgári körben. És komoly baki, állította Gusztos, ha az országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke egyszerűen kormányzati provokátoroknak titulálja a hőbörgőket. Az SZDSZ, szögezte le Gusztos, tekintve, hogy nem a szólásszabadság csorbításáról van szó, hanem köztörvényes bűncselekmények elkövetőiről, kész támogatni bármilyen jogvédő jogszabályt, vagy a meglévők szigorítását hajlandó támogatni.

Már megint a pártpénzekkel van a baj

Herényi Károly a megegyezés fontosságáról értekezett, de nem a miniszterelnök fizetett hirdetéséről, hanem egy múlt hét végi tanácskozásról, ahol a piac és a politika prominensei ültek össze, és ahol az előbbiek jól lekapták az utóbbiakat megegyezés hiánya miatt. És az MDF frakcióvezetője szerint joggal, ugyanis nincs idő tologatni az adóreformot és a korrupció elleni fellépést. A kenőpénz-osztogatás fő okaként Herényi a közbeszerzést, illetve a párt- és kampányfinanszírozást nevezte meg. Utóbbi témáról egyébként már majdnem megállapodott a Tisztelt Ház, emlékeztetett Herényi, ám a Fidesz az utolsó pillanatban kihátrált a konzultációkból. Herényi azt szeretné, ha az Országgyűlés újra elővenné ezt a témát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!