Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nehéz elképzelni, hogy Gyurcsány ettől majd beszakad

2008.09.19. 13:22
Nyomásgyakorlásra jó lenne az ellenzéknek, ha a parlamentben sikerülne leszavazniuk Gyurcsány Ferenc Megegyezés című programját. Török Gábor politikai elemző szerint viszont Gyurcsány eddig jól bírta az ilyen nyomásokat.

"Közjogilag és röviden: semmi" - ezt válaszolta Török Gábor politikai elemző, a Vision Consulting vezetője arra a kérdésre, milyen következménye lehet közjogilag annak, ha a parlamentben többségben lévő ellenzék leszavazza Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Megegyezés című programját.

Márpedig erre jó esély van, hiszen Orbán Viktor Fidesz-elnök és Fodor Gábor SZDSZ-elnök csütörtöki megbeszélésén egyetértettek abban, hogy a szocialisták szándékaival ellentétben a programot (vagy ahogy az MSZP mostanában hívja, esszét) napirendre kell tűzni, és szavazni is kell róla. Abban is egyetértettek, hogy mindkét párt frakciója nemmel szavazna, és valószínűleg a két másik ellenzéki párt (MDF, KDNP) is ezt tenné, azaz az MSZP kisebbségben maradna.

Török Gábor szerint ha ez megtörténne, az kellemetlen helyzetbe hozná a miniszterelnököt, hiszen az ellenzék elmondhatná minden felületen, hogy már a parlamentben sincs bizalom a kormányfő programja iránt.

"A politikában vannak döntések, amelyeknek biztosan van következményük, másoknak meg csak lehet hatásuk. Az előbbibe tartozik a parlament feloszlatása vagy egy sikeres bizalmatlansági szavazás. A Fidesz mostani kezdeményezése viszont egyértelműen az utóbbi kategória, ahogy mondani szokás: nyomásgyakorlás" - mondta az elemző.

Szerinte ennek az ereje attól függ, hogy mennyire teherbíró az, akit a nyomás alá helyeznek. "Látva az elmúlt pár év történetét, nehezen tudom elképzelni, hogy Gyurcsány Ferenc ettől majd beszakad" - mondta.