Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Nehéz elképzelni, hogy Gyurcsány ettől majd beszakad

2008.09.19. 13:22
Nyomásgyakorlásra jó lenne az ellenzéknek, ha a parlamentben sikerülne leszavazniuk Gyurcsány Ferenc Megegyezés című programját. Török Gábor politikai elemző szerint viszont Gyurcsány eddig jól bírta az ilyen nyomásokat.

"Közjogilag és röviden: semmi" - ezt válaszolta Török Gábor politikai elemző, a Vision Consulting vezetője arra a kérdésre, milyen következménye lehet közjogilag annak, ha a parlamentben többségben lévő ellenzék leszavazza Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Megegyezés című programját.

Márpedig erre jó esély van, hiszen Orbán Viktor Fidesz-elnök és Fodor Gábor SZDSZ-elnök csütörtöki megbeszélésén egyetértettek abban, hogy a szocialisták szándékaival ellentétben a programot (vagy ahogy az MSZP mostanában hívja, esszét) napirendre kell tűzni, és szavazni is kell róla. Abban is egyetértettek, hogy mindkét párt frakciója nemmel szavazna, és valószínűleg a két másik ellenzéki párt (MDF, KDNP) is ezt tenné, azaz az MSZP kisebbségben maradna.

Török Gábor szerint ha ez megtörténne, az kellemetlen helyzetbe hozná a miniszterelnököt, hiszen az ellenzék elmondhatná minden felületen, hogy már a parlamentben sincs bizalom a kormányfő programja iránt.

"A politikában vannak döntések, amelyeknek biztosan van következményük, másoknak meg csak lehet hatásuk. Az előbbibe tartozik a parlament feloszlatása vagy egy sikeres bizalmatlansági szavazás. A Fidesz mostani kezdeményezése viszont egyértelműen az utóbbi kategória, ahogy mondani szokás: nyomásgyakorlás" - mondta az elemző.

Szerinte ennek az ereje attól függ, hogy mennyire teherbíró az, akit a nyomás alá helyeznek. "Látva az elmúlt pár év történetét, nehezen tudom elképzelni, hogy Gyurcsány Ferenc ettől majd beszakad" - mondta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!