Jenő
-3 °C
6 °C

Fideszes hangulatú megbeszélésen közeledett egymáshoz Fodor és Orbán

2008.09.18. 16:57
Sem a szakértői kormányról, sem az előrehozott választásokról nem tárgyalt egymással Fodor Gábor és Orbán Viktor csütörtökön. Fodor azt javasolta, hogy az államháztartás kiadásait törvényben maximálják, s a parlament nyilatkozatban ítélje el a kisebbségellenességet. Orbán szerint a világgazdasági válság Magyarországon is érezteti majd hatását, ezért nem politikai pókerjátszmákra, hanem felelős kormányzásra lenne szükség.

A találkozó után Orbán Viktor "fideszes hangulatú" megbeszélésnek titulálta a Fodorral folytatott beszélgetést, mert szerinte a hangulat olyan volt, hogy akár lehetett volna húsz évvel ezelőtt is a Bibó kollégium pincéjében. A nyelvezete is szórakoztató volt, nem olyan, mint ahogy azt a nyakkendős politikusoktól megszokták, mondta Orbán.

A Képviselői Irodaházban tartott - immáron második - Fodor-Orbán találkozóra az SZDSZ-től Fodor Gábor pártelnök mellett Gulyás József, Gusztos Péter és Horn Gábor ügyvivő érkezett. A Fideszt pedig Orbán Viktor mellett Navracsics Tibor frakcióvezető, valamint Pelczné Gáll Ildikó és Kósa Lajos alelnök képviselte. A két párt a találkozó után külön-külön tartott sajtótájékoztatót.

Fodor Gábor azt mondta, azt szeretné, hogy a kiegyezés útját keressék meg, és erre az útra tett javaslatot Orbán Viktornak.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ennek egyik eleme az lenne, hogy a parlament fogadjon el a két párt támogatásával olyan törvényt, ami rögzítené, mekkora lehet az államháztartás kiadásainak plafonja a GDP-hez viszonyítva. Fodor azt nem tudta megmondani, hogy mekkora legyen ez az arány, de azt mondta, törvény tiltaná, hogy ezen túlterjeszkedjen a költségvetés.

Utalt arra, hogy Gyurcsány Megegyezés programját pont amiatt nem tudják elfogadni, mert nem nyújt megoldást az állami túlterjeszkedés ellen. Fodor szerint a javaslatuk - ellentétben Gyurcsány elképzeléseivel - alap lehetne a költségvetési reformhoz.

Fodor Gábor szerint Orbán pozitívan fogadta a javaslatot. Ahogy azt is, hogy a parlament fogadjon el egy, a kisebbségellenességet elítélő javaslatot.

Arról is beszéltek, hogy miben értenek egyet, de Fodor a különbségeket is szóvá tette. Ilyen például a népszavazás, ami az SZDSZ elnöke szerint rossz húzás volt as Fidesz részéről, mert megakasztotta az egészségügyi reformot. Fodornak nem tetszenek az ellenzék parlamenti kivonulásai sem, mert ezek a politikai kultúrát rombolják.

Orbán a Fodor által elmondottakon túl ismertette a Fidesz álláspontját, amely szerint Magyarországnak új politikára és új kormányra van szüksége, mert „a jövő nem hátrafelé van, hanem előre” és a már megbukott koalíció "felmelegítésére" nincs szükség.

Orbán szerint az USA-ból kiindult gazdasági válság Magyarországon is érezteti hatását, ezért nem politikai pókerjátszmákra, hanem felelős kormányzásra lenne szükség.

A Fidesz elnöke azt elismerte, hogy az SZDSZ szakértői kormányra tett javaslatát és a Fidesz előrehozott választásokról szóló álláspontját nem tudták összeegyeztetni. A Fidesz is megfontolandónak tartotta azonban Fodor javaslatát, amelyben valamilyen költségvetési plafon bevezetését szorgalmazta.

A Fidesz elnöke azonban hangsúlyozta: továbbra sem támogatnak semmilyen kiadási visszavágást, a hitelből finanszírozott osztogatási politikát meg kell akadályozni.

Az SZDSZ semmilyen menetrendet nem ismertetett arra, hogy tervei a parlamentben milyen konkrét lépésekben nyilvánulnak meg, arra viszont ígéretet tettek a szabad demokraták, hogy a Gyurcsány-féle Megegyezés programról akarnak szavazni a parlamentben és arra biztosan nemmel voksolnak, mondta Orbán.

Ez a második alkalom, hogy a két pártelnök tárgyalóasztalhoz ül egymással. Június 21-ei találkozójukon a helyzetértékelésben egyetértettek, de míg Orbán Viktor már akkor is az előrehozott választásban látta a megoldást, Fodor Gábor úgy vélte, hogy erre csak akkor kerülhet sor, ha sem a kormány cselekvési terve, sem a szakértői kormány nem válna be. A mostani találkozót Fodor Gábor kezdeményezte. Az SZDSZ elnöke szeptember 8-án írt levelet az ellenzéki pártelnököknek, amelyben szakértői kormány felállítását javasolta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?