Háromszáz halott az iráni vonat­szerencsétlenségben

2004.02.18. 21:43
Hatalmas erejű robbanás történt Irán északkeleti részén. Neisapur pályaudvarán egy ként, benzint és műtrágyát szállító vonat robbant fel. A katasztrófában kétszáznál is többen életüket vesztették. A detonáció öt környező faluban is károkat okozott.
Csaknem háromszáz ember meghalt, 350 további pedig megsérült szerdán reggel Irán északkeleti részén egy ként, benzint és műtrágyát szállító vonaton történt nagy erejű robbanásban. A halottak között számos tűzoltó van, akik a vonatot pusztító lángokkal küzdöttek a Teherántól 650 kilométerre keletre fekvő Neisápur közelében egy pályaudvaron, amikor a robbanás bekövetkezett.

A szerelvény 17 vagonjában ként, hatban benzint, hétben trágyát, tízben pedig gyapotot szállított - közölte egy helyi katasztrófavédelmi illetékes. A robbanás olyan erejű volt, hogy súlyos károkat okozott öt környező faluban. Az áldozatok többsége a hatóságok szerint e településekről való.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozta a katasztrófát. A szerelvény szerdára virradóra gyulladt ki eddig ismeretlen okból. Egyes jelentések szerint a vonat kisiklott, és elképzelhető, hogy ez összefügg azzal a Richter-skála szerint 3,6-es erősségű földrengéssel, amelyet a teheráni geofizikai intézet éppen a szerencsétlenség körzetében és időpontja táján jelzett.

Az iráni állami televízió először két vonat összeütközéséről számolt be.