Harminc tonna folyékony acél sütött halálra 32 munkást

2007.04.18. 13:32
Leszakadt a tielingi vasgyár egyik nagyolvasztójáról az egyik kokilla szerdán, az 1700 fokos olvadt fém az öt méterrel lejjeb gyülekező munkásokra ömlött. A szörnyű ipari balesetben harmincketten meghaltak

Súlyos ipari baleset történt szerda reggel Kínában, a Csinghe-acélműben. Harminckét munkás meghalt, ketten megsebesültek amikor egy kokilla leszakadt a nagyolvasztóról az északkelet-kínai Liaoning tartományban lévő Tieling város vasgyárában, jelentette az AFP hírügynökség.

A tragikus baleset helyi idő szerint háromnegyed nyolckor történt, írja a shanghaidaily.com. A balesetről egyelőre annyit tudni, hogy a munkások egy, az olvasztótól kisssé távolabb lévő teremben gyülekeztek, feltehetőleg műszakváltás zajlott éppen. Az olvasztott fémmel teli kokillát épp egy másik helyre mozgatták, amikor idáig ismeretlen okból leszakadt. A leszakadt tartályból harminc tonna, 1700 C fokos folyékony acél záporozott az öt méterrel lejjebb lévő szintre, egyenesen az ott tartózkodó munkásokra.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A szerencsétlenül járt dolgozók azonnal szörnyethaltak. A baleset helyszínéről csak két gépkezelő jutott ki élve, ők könnyebb sérülésekkel megúszták a történteket. A gyárba mentőcsapatokat vezényeltek, de a kiömlött olvadt fém forrósága miatt nem tudták megközelíteni eddig a baleset helyszínét.

A baleset kivizsgálását már megkezdték a hatóságok, több embert is kihallgattak a felelősség tisztázása érdekében. A gyárat működtető cégnek 650 dolgozója van, tavaly 70 ezer tonna acélt állítottak elő és 300 millió jüanos (hétmilliárd forintos) bevételt értek el. Erre az évre 120 ezer tonnás termelés volt tervbe véve.

A világon Kínában gyártják a legtöbb acélt, Liaoning tartomány az ország nehézipari központja. A mostani nemcsak Kínában, de világszerte is az utóbbi évek legsúlyosabb acélgyári balesete volt.