Újabb rablások a móri gyanúsítottak számláján

2002.08.26. 14:23
A móri bankrablással gyanúsított Hajdú Lászlót és Kaiser Edét gyanúsítja a rendőrség egy tavalyi budaörsi gyilkossági kísérlettel és egy XXI. kerületi posta kirablásával is - olvasható az ORFK honlapján. A bíróság az eddig feltárt bizonyítékokat alaposnak találta, ezért a két gyanúsított előzetes letartóztatását október 24-ig meghosszabbította.
Az ORFK Kommunikációs Igazgatósága az augusztus 8-ai sajtótájékoztató óta először adott ki közleményt a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablással kapcsolatban.

Nem volt belépője a Teve utcába
Az ORFK cáfolja azt a lapértesülést, amely szerint Kaisernek belépője volt a rendőrség Teve utcai székházába, és rendszeresen bejárt oda, illetve, hogy vádalkut kötöttek volna a móri ügyben. A közlemény szerint Kaiser Edétől a házkutatás során egy, az évekkel korábban a BRFK székházául szolgáló Deák téri épületben rendszeresített sorszámozott fémkártyát foglaltak le, olyat, amelyet az oda ügyintézés céljából betérő állampolgárok kaptak. Ez azonban nem azonos a Teve utcai székházban rendszeresített elektronikus beléptető kártyával.
Szisztematikusan folyik Hajdú László és Kaiser Ede kapcsolatrendszerének, életvitelének, magatartásának, illetve az általuk korábban elkövetett bűncselekmények feltérképezése.

Bebizonyosodott például, hogy Hajdú László valóban kapott rohamosztagos, ejtőernyős kiképzést a légióban. Szolgálati ideje alatt Csádban és Boszniában fegyveres bevetésekben is részt vett. Kiképzése során többek között Kelet-Európában rendszeresített fegyvereket is használt.

A budaörsi gyilkossági kísérlettel is őket gyanúsítják

A rendőrség szerint alapos a gyanú, hogy a móri bankrablással gyanúsított két férfi követett el tavaly szeptember 27-én Budaörsön emberölési kísérletet, valamint a december 5-én egy csepeli postahivatalban történt fegyveres rablást is, így egyesítette ezeket a nyomozásokat.

A budaörsi emberölési kísérlet ügyében folytatott nyomozás során a sértett minden kétséget kizáró felismerésén és egyéb személyi bizonyítékokon túlmenően a rendőrség rendelkezésére áll egy kategorikus írásszakértői vélemény, amely szerint Hajdú László gyanúsított írta alá három nappal a támadás előtt a bűncselekmény elkövetésénél használt Trabant személygépkocsi adás-vételi szerződését.

A csepeli ügyben tavaly decemberben rendeltek el nyomozást két ismeretlen férfi ellen, akik ajtókifeszítéssel hatoltak be az ügyfelek elől már zárva lévő postahivatalba, az ott tartózkodó női alkalmazottakat fegyverrel megfenyegették - egyiküket tettlegesen is bántalmazták -, és a napi bevétel átadására kényszerítették őket. A sértettek a fenyegetés hatására átadták a postán található 12,8 millió forintot az elkövetőknek, akik ezután elmenekültek a helyszínről. A bántalmazott 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A rendőrség ezekben az ügyekben is gyanúsítottként vonja felelősségre Kaisert és Hajdút.

A szakértők még nem végeztek

A házkutatások során lefoglalt bűnjelek szakértői vizsgálata részben még folyamatban van.

A nyomozás - a rendőrség tájékoztatása szerint - jelenleg is változatlan intenzitással folyik. Az ORFK ígérete szerint Kaiser és Hajdú ügyéről legközelebb az előzetes letartóztatások határidejének lejártakor - október 24-én - adnak tájékoztatást a közvéleménynek.