A rendőrség tudta, kik ölték meg Prisztást és Cinóbert?

2007.11.16. 07:58
A titkosítás alól feloldott olajakták alapján a rendőrségnek komoly információi lehettek Prisztás József és a Cinóber néven elhíresült Domák József meggyilkolásáról és a gyilkosságok megbízóiról, állítja a Havaria Press. Egy másik dokumentum az olajüzletekből származó 2,6 milliárd forintról szól, amely egy Postabank számlán volt.

Az olajakták nyilvánosságra kerülése kapcsán több olyan dokumentum is felkerült a rendőrség honlapjára, melyek csak érintőlegesen hozhatók összefüggésbe a 90-es években zajló illegális olajkereskedelemmel, ugyanakkor meglepő információkat lehet belőlük kiolvasni az akkori alvilági leszámolásokkal kapcsolatban, jelenti a Havaria Press.

Nyilvánosságra került egy, korábban szigorúan titkosnak minősített jelentés, mely az "Omega" fedőnevű akcióval kapcsolatos adatokat tartalmaz. A dokumentum szerint 1996-ban egy informátor Prisztás József meggyilkolásáról tájékoztatta a nyomozókat. Prisztás József jól ismert figurája volt a 90-es évek alvilági életének, s jócskán kivette részét az olajbizniszből is.

Prisztást az óbudai Ladik utcában található étterembe csalták 1996-ban egy november eleji napon, mikor az étterem előtt kiszállt autójából, a mellé hajtó kerékpáros bérgyilkos egyetlen célzott fejlövéssel terítette le.

Az információ arról szólt, hogy az orosz vagy ukrán származású bérgyilkos Prisztás József meggyilkolása után egy zárt kisteherautóba rejtette biciklijét. A rendőrség az informátor által megadott típus és rendszám alapján azonosította a fehér furgon akkori tulajdonosát.

A nyilvánosságra hozott akták egyikéből kiderül az is, hogy a rendőrség egy évtizede "képben lehet" a Cinóber néven elhíresült Domák József meggyilkolásával kapcsolatban is. A dokumentumok alapján a bérgyilkosságok feltételezett megbízóinak kilétével is tisztában lehettek a nyomozók .

Egy másik dokumentum szerint a rendőrök nem tudták megállapítani, kinek a zsebébe vándorolt az az illegális olajkereskedelemből származó 2,6 milliárd forint, amelyet egy szegedi Postabank fiókban vezetett céges számlára utaltak, holott a rendőrök rendelkeztek a bizonylatok alapján az összeget felvevő adataival.

A számlára több cégtől is érkeztek átutalások, s onnan is több, köztük három Angliában jegyzett, de orosz érdekeltségű céghez történtek - a készpénzfelvételeken túl - átutalások. A rendőrség osztrák és német bűnügyi forrásokból tudta azt is, hogy a számlát birtokló cég vezetője egy orosz bankárral tartott fenn rendszeres kapcsolatot Bécsben, s ezeken, a heti rendszerességgel megtartott találkozókon az olajpénzek tisztára mosásáról tárgyaltak.