Édesanyja mellkasán ugrált

2007.10.24. 18:30
Az eladott kukorica árát kérte számon fián egy idős nő még a nyáron Gávavencsellőn, a családi veszekedésből brutális anyagyilkosság lett, szerdán első fokon ítélet született az ügyben.

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt első fokon 15 év fegyházra ítélte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság szerdán a 33 éves, gávavencsellői S. Sándort.

A rendszeresen italozó, alkalmi munkákból élő férfi július 11-én délután részegen összeveszett 74 éves szülőjével, mert az szemére vetette: a reggel eladott kukorica árát elitta a kocsmában. A vádlott előbb az udvaron a szomszédok szeme láttára, majd a lakásban is megverte a nehezen, csak bottal járó idős nőt. A konyhában ismét megütötte, a mellére ugrott és megrugdosta édesanyját.

A férfi ülő helyzetben az ágynak támasztotta a már mozdulatlan nőt, és nekiállt az esti televíziós sorozatokat nézni. Vallomása szerint többször megnézte édesanyját, úgy érezte, alszik, dobog a szíve. Másnap reggel próbálta ébreszteni az idős asszonyt, de csak délben vette észre, hogy nem mozdul, hideg a karja. Ezután szólt a háziorvosnak, aki megállapította a halál beálltát, és értesítette a rendőrségét.

Az igazságügyi orvos szakértői vélemény szerint az idős asszony halálát az ütésekből származó nagy tömegű bevérzések, mindkét oldalon több borda törése és tüdőelégtelenség okozta, ami elhúzódó haldokolás után következett be.

A vádlott a bíróság előtt is elmondta, hogy bűnösnek érzi magát. A bíróság egyedüli enyhítő körülményként a feltáró jellegű beismerő vallomást fogadta el. Mivel több mint harminc ütéstől, rúgástól származó sérülést szenvedett az idős asszony, így a férfi tettét különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésként értékelte a bíróság, és a 10-15 év közötti büntetési tétel közül a magasabb, 15 évet ítélte meg, valamint elrendelte a korábban szintén az édesanyja bántalmazásáért kiszabott 9 hónap felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását.

Az ítéletet az ügyész elfogadta, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. Másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt az ügyben.