Demszky: félreértés volt a tornádó

2004.06.11. 13:41
Budapest főpolgármestere délelötti közleményében arra figyelmeztette a város polgárait, hogy pénteken az előrejelzések szerint újabb tornádóerejű vihar sújthatja a fővárost. Közleménye szerint fel kell készülni áramszünetre, forgalmi lámpák és jelzőlámpák megrongálódására. A meteorológus szerint tornádót csak kialakulása előtt két-három órával lehet előre jelezni. Demszky szerint teljes félreértés a neki tulajdonított nyilatkozat.
Csepel, Kispest és Pestszentlőrinc egyes részei a szerdai vihar után még mindig áram nélkül vannak, tájékoztatta az Indexet Boross Norbert, az ELMŰ kommunikációs igazgatója, aki szerint ma estére talán a legtöbb helyen megjavítják az elszakadt vezetékeket. Munkájukat nehezíti, hogy ma délutánra újabb vihart jeleztek előre. Erről Budapest főpolgármestere pénteken külön közleményt adott ki.

Ne parkoljanak fa alatt

"Az előrejelzések szerint a mai napon ismét tornádóerejű vihar várható Budapesten. Ma reggel felkértem a Fővárosi Polgári Védelmi Parancsnokságot, hogy fokozott készültségben álljon készenlétben a viharkárok elhárítására" - áll Demszky Gábor szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozatában.

A főpolgármester ebben arra kérte a budapest.hu-n is olvasható felhívásban a budapestieket, hogy a szokásosnál nagyobb körültekintéssel közlekedjenek a délutáni és esti órákban sőt, aki teheti, ne induljon útnak. A forgalmi lámpák és a jelzőtáblák megrongálódására is számítani lehet. A gépkocsivezetőket a főpolgármester arra kérte, hogy lehetőleg ne parkoljanak autójukkal fák alá, mert nagyobb faágak letörése is valószínű.

Teljes félreértés a ma esti budapesti tornádóról szóló hír - nyilatkozta a főpolgármester délután az InfoRádiónak. Hozzátette, hogy mindazonáltal rendkívüli időjárás várható, amely olyan is lehet, mint a szerdai vihar. Demszky Gábor elmondta: nem ő adta ki azt a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodájának fejléces papírjára írt, s a szerkesztőségekhez eljuttatott közleményt, melyben az áll, hogy aki teheti, maradjon otthon.

A villanyvezetékek esetleges megrongálódása miatt fel kell készülni áramkimaradásokra is, figyelmeztet a főpolgármester. Ilyen esetben először az egészségügyi intézmények áramellátásának biztosítása az elsődleges, és csak ezután kerül sor a lakossági áramellátás visszaállítására, ezért türelmet kérek a budapestiektől. A Fővárosi Közterület-Fenntartó Rt.-nél Demszky huszonnégy órás megerősített szolgálatot rendelt el.

Évente két-három tornádó

Kedvezőek a feltételei heves záporok, zivatarok, jégesők kialakulásának, nyilatkozta az Indexnek Németh Lajos meteorológus. Tornádót vagy orkánerejű szelet csak a kialakulása előtt két-három órával lehet előre jelezni. Magyarországon egyébként évente két-három tornádó szokott előfordulni.

Még mindig fák dőlnek ki

Szerda este óta négyszázötven eseményt oldott meg a Fővárosi Tűzoltóság, de még ötszáz hívűsuk van, mondta az Indexnek Molnár Péter szóvivő péntek délután. A bejelentéseket az életveszély mértéke alapján rangsorolják.

Molnár tud a ma esti viharveszélyről, de a tűzoltóknál nincs fokozottabb készültség, mint egyébként. "Nagyon szomorú a helyzet, a főváros egész területéről érkeznek hívások. Gyakran kapunk olyan bejelentéseket, hogy a viharban meggyengült fák dőltek ki a mostani erős széllökésektől" - tette hozzá.

Ötvennégy fölött vihar

A biztosítási kötvények általában az óránként 54 kilométeres szélsebességet meghaladó szeles időt minősítik viharnak. Az Indexnek nyilatkozó biztosítási szakjogásztól megtudtuk: a másra át nem hárítható kárt a tulajdonos viseli, tehát ha valakinek elverte a jég az autóját, és nincs cascója, akkor maga fizetheti a javítás költségeit.
Olvasson arról, hogyan tudja érvényesíteni kárigényét>>>

Százmilliós kár

Csütörtökön megkezdődött az országos kárfelmérés is, ami várhatóan egy hétig tart. Ennek keretében a lakóépületekben, önkormányzati épületekben, utakban, hidakban és egyéb épületekben keletkezett károkat mérik fel a szakemberek. Az előzetes vizsgálatok alapján több mint száz millió forintra rúg majd a helyreállítási költség.
Részletesen olvashat az országot sújtó szerdai vihar okozta károkról>>>

Tetőket szakított le, fákat csavart ki a szél az országon végigvonuló vihar, Miskolcon tojásnyi jégdarabok potyogtak az égből, Budapesten egy ember meghalt. A fővárosban a IX. kerületben egy tetőt szakított le a szél. Több nagy fővárosi közlekedési csomópontban sárgán villognak a jelzőlámpák, torlódások alakultak ki.
Olvasson a szerdai viharról és nézegessen képeket>>>