Parasztlázadás Iowában

2004.01.19. 11:18
Beintenek-e a békés kukoricatermesztők a politikai elemzőknek? Az előrejelzések szerint az országosan esélytelen John Kerry nyerheti a kilenc demokrata elnökjelölt első erőfelmérőjét. A vereség lejtőre állíthatja az eddig legesélyesebbnek tartott Howard Deant és nyugdíjba küldheti a veterán Dick Gephardot. Az Iowai pártválasztmányi szavazást kihagyó Wesley Clark - és vele Clintonék - röhögnek a markukba.
Meglepetés készül Iowában. Az unalmas középnyugati állam békés, kukoricatermesztő farmerei hétfőn este felveszik legmelegebb kabátjukat, hogy választókörzeteik arra alkalmas tornatermeiben összegyűlve nyílt szavazással hitet tegyenek a kilenc demokrata jelölt egyike mellett (A választási procedúráról bővebben az Amikor a jelöltet választják című keretes anyagban olvashat). Az iowai demokrata pártválasztmányi szavazással kezdetét veszi az amerikai választási kampány, bár egyelőre csak a demokraták számára. A republikánusokra szeptemberig nem sok izgalom vár, Bushnak nincs párton belüli kihívója.

Kettőn áll a vásár

Harcosok klubja
John Kerry Clark hivatalos bejelentéséig Kerry az előválasztások egyik esélyesének számított. A függetlenségéről híres massachusettsi szenátor azonban nagyjából ugyanazt a spektrumot fedi le, mint a Clintonokkal megtámogatott tábornok, így jelentősen romlottak az esélyei. Mindenesetre nagy küzdő, 1984-ben az állam addigi republikánus szenátorát verte meg, pedig ellenfelét az újraválasztásért sikerrel induló Ronald Reagan is támogatta. Okozhat meglepetéseket, de nem valószínű, hogy ő lesz Bush kihívója - írtuk szeptemberben. Kedden kiderülhet, mekkora meglepetésekre is képes a demokraták mérsékelt közepéhez húzó szenátor. Esélyesnek azonban továbbra sem neveznénk. Honlapján, Deanhez hasonlóan weblogot indított.

Howard Dean Az egykori vermonti kormányzó a demokraták meglepetésembere az ismeretlenségből lett hetek alatt a legismertebb jelöltjük, melyet leginkább alternatív kampányának köszönhetett. A blogforamerica.com címen weblogot működtető jelölt a kampányfinanszírozásban is újított. Szakítva a hagyományos demokrata pénzgyűjtéssel, a nagyvállalatok pumpolásával inkább közvetlenül a választókhoz fordult. Sikere megdöbbentő volt, fél év alatt nagyobb pénz gyűlt be a számlájára, mint az összes többi jelöltére együttvéve. Dean menetelése nem kis riadalmat keltett pártjában. Bár a választási küzdelmet nem a jelöltek közti egyetértés jelemzi, Dean támadása közös platformot jelentett mind a nyolc demokrata jelölt számára. Bush kampányguruja, Karl Rove is a vermonti kormányzót tekinti főnöke fő ellenfelének. A kiszivárgott információk szerint Bush csapata állhat a Deant baloldali szélsőségesként ábrázoló sajtókampány mögött.

Wesley Clark A NATO egykori főparancsnoka váratlanul lett a demokraták jelöltje. Bár akár republikánus is lehetne, a párt szavazótáborát meggyőzheti a háta mögött álló clintoni csapat. Hacsak nem lép vissza Hillary Clinton javára, akár meg is nyerheti a jelöltséget. Clark sem maradhatot ki demokraták közt kitört bloglázból. A tábornok szerepéről bővebben olvashat öt hónappal ezelőtti spekulatív elemzésünkben.

Dick Gephardt Bár a demokraták egyik legismertebb arca, a közvélemény-kutatások nem sok jót jósolnak a párt képviselőházi vezérének. Élete legnagyobb eredménye, hogy át tudta verni a törvényhozáson Clinton gazdaságélénkítő csomagját. Inkább a jó munkásember, mint a jó elnök kategória, 26 Washingtonban eltöltött év túl szürkévé tette az átlagos amerikai választó számára. Becsületére válhat, hogy vetélytársaival szemben Gephardt nem dőlt be a blogolásnak.

John Edwards A multimilliomos peres ügyvéd már 2003 legelején bejelentette indulási szándékát. Bár a Kongresszusban csak első mandátumát tölti Észak-Karolina szenátoraként, neve már felbukkant a nagypolitikában - 2000-ben jó esélye volt rá, hogy Al Gore alelnökjelöltje legyen. Egyetlen igazi előnye déli származása. A korábban hagyományosan demokrata bázisnak számító déli államok a nyolcvanas-kilencvenes években a republikánusokat kezdték támogatni, egy déli jelölt azonban komoly előnnyel bírhat akár még a szintén déli, texasi Bushsal szemben is.

A meglepetést csütörtökön jelezték először a közvélemény-kutatók. Az iowai választást nem mindegyik jelölt tartja fontosnak - Wesley Clark tábornok, a Clinton család üdvöskéje a farmerek helyett New Hampshire liberális választóit győzködte inkább saját tökéletességéről -, két jelölt számára mégis jelentősséggel bírt.

Egyikük, Dick Gephardt számára a politikai túlélést jelentené az első hely megszerzése. A demokraták Bush elnöksége alatt elbukott képviselőházi többségének korábbi vezetője valódi veterán a kilenc jelölt között. Hiába aratta azonban első hangos politikai sikerét 16 éve pont Iowában, a pártválasztmányi szavazás megnyerésével, országosan nem számít népszerű, esélyes elnökjelöltnek. Ha még Iowát is elbukná, az egyet jelentene a politikai nyugdíjazással.

A másik jelölt, aki sokat bukhat Iowán, az Howard Dean. A demokraták a semmiből jött jelöltje szokatlan kampánytechnikáival - felkereső kampány, a nagyvállalatok pumpolása helyetti internetes adománygyűjtés - pillanatok alatt vált a legesélyesebbé a kilenctagú mezőnyben. A korán jött siker meglepő egységbe forrasztotta vetélytársait, beleértve a hivatalosan még nem is kampányoló George Busht. Az elmúlt egy hónapban folyamatos támadások érték, leginkább párttársai részéről. És sikerrel járt Bush árnyékkampánya, melynek egyértelmű célja a háborút ellenző Dean politikai balszélre szorítása volt.

Torschlusspánik

Csökkenő országos (és főként csökkenő New Hampshire-i) népszerűsége miatt Dean számára különösen fontos lehet a korábban nem túl komolyan vett Iowai választás megnyerése.

Amire csütörtökig jó esélye is volt. Ám ekkor új jelölt vette át a vezetést a közvélemény-kutatásokban. John Kerry előbb három, a legfrisebb vasárnapi adatok szerint pedig már a statisztikai hibahatáron kívüli, hat százalékpontos előnyt szedett össze az elnökjelöltségre legesélyesebnek tartott, 20 százalékon álló Deannel szemben. A vermonti kormányzót John Edwards észak-karolinai szenátor is megelőzte, három százalékponttal. A remekül szervezett kampánystábjáról ismert, a túlélésért küzdő Gephardt a negyedik helyre csúszott vissza, 18 százaléknyi támogatottsággal.

Durva kampány

A Dean és Gephardt egyszerre csaphatott a homlokára. Talán nem véletlen, hogy a szombati lapokban váratlanul Kerry egy 1996-ban elejtett, a mezőgazdasági minisztérium felszámolásáról szóló javaslata volt a fő téma. Iowa kukoricatermesztőit mivel is lehetne hathatósabban elrémíteni új kedvencüktől, mint ha szembesítenék őket a bőkezű amerikai agrártámogatási rendszer felszámolására tett javaslataival.

Iowa fontos lett, így a kampány is bedurvult. Ezt már akkor is sejteni lehetett, amikor Gephardt kampánystábja csalással gyanúsította meg Dean csapatát (A vermonti kormányzó emberei Gephardték vádjai szerint államon kívüli szavazókat akartak csempészni Iowába). Ennek ellenére, a keddre kiderülő eredményekből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Eltekintve Dick Gephardtól, aki ha bukik, csomagolhat.

Bukás New Hampshire-ben

Howard Dean
Klikk a képre!
A többieknek még marad oka izgulni, január 27-én várja őket minden előválasztások leghíresebbike, a barométernek is tekintett New Hampshire-i. Dean itt is defenzívába szorult az elmúlt egy hónapban. Decemberben a regisztrált demokrata szavazók 42 százaléka támogatta, 23 százalékponttal előzte meg az iowai erőfelmérőt kihagyó Wesley Clarkot. A tábornok szorgalmas kampányolása és a Dean elleni hadjárat azonban itt is éreztette hatását. Bár a szomszédos Vermont kormányzóját még mindig a New Hampshire-iek 67 százaléka tartja szimpatikusnak, támogatottsága 32 százalékra, előnye 9 százalékpontra zsugorodott Clinton kedvenc elnökjelöltje előtt. Clark igazi sikere, hogy maga mögé utasította az új iowai favoritot, John Kerry massachusettsi szenátort.

A New Hampshire-ieket Clark terrorellenes fellépésével győzte meg leginkább. Dean legtámadhatóbb pontja erős háborúellenessége, amit Bush propagandája könnyedén hazafiatlannak nyilváníthat. Ezt használta ki a volt tábornok, a NATO egykori európai főparancsnoka is - a felmérés adatai szerint a választók 47 százaléka, még Dean támogatóinak a 43 százaléka is őt tartja a terror ellen leginkább tenni tudó jelöltnek.

Dean előtt két lehetőség van. Tovább viszi esélytelennek indult, ám feltűnően sikeres, bár az utóbbi időben lendületét vesztő baloldali kampányát. Vagy behúzódik középre, enged adóreform-ellenességéből és a háború elleni kirohanásokat is visszafogja. Igaz, ezzel arcát is elvesztené.

Amikor a jelöltet választják
Az elnökválasztási procedúra legsajátosabban amerikai része az előválasztás. Mivel az Egyesült Államokban nem beszélhetünk hagyományos értelemben vett pártokról, a jelölt kiválasztása sem az Európában megszokott módon történik. Hagyományos párttagság híján - a Republikánus és a Demokrata Párt is úgynevezett választási párt - a pártok regisztrált szavazói döntenek a jelöltekről államonként tartott hagyományos szavazás útján. Az amerikai választók a helyi választási irodánál adhatják le - republikánus, demokrata vagy független - regisztrációjukat. Az államok ezután az eredmények függvényében delegálnak küldötteket a jelöltállító konvencióra. Az államok szinte mindegyikében többségi elven alapul a küldöttek kiválasztása, azaz az előválasztás nyertese jelöli az állam összes küldöttjét.

Elnökválasztási menetrend:

Január 19. Iowa (pártválasztmányi szavazás)
Január 27. New Hampshire
Február 3. Dél-Karolina, Arizona, Missouri, Delaware, Új-Mexikó, Észak-Dakota, Oklahoma
Február 7. Michigan, Washington
Február 8. Maine
Február 10. Tennessee, Virginia
Február 14. Washington D.C., Nevada
Február 17. Wisconsin
Február 24. Hawaii, Idaho, Utah
Március 2. Kalifornia, Connecticut, Georgia, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New York, Ohio, Rhode Island, Vermont
Március 8. Amerikai Szamoa
Március 9. Louisiana, Florida, Mississippi, Texas
Március 13. Kansas
Március 16. Illinois
Március 20. Alaszka, Guam, Wyoming
Április 13. Colorado
Április 17. Virgin-szigetek
Április 27. Pennsylvania
Május 4. Észak-Karolina, Indiana
Május 11. Nebraska, Nyugat-Virginia
Május 18. Arkansas, Oregon, Kentucky

Május 28-31. A Libertárius Nemzeti Gyűlés, Atlanta, Georgia (A republikánusokkal együttműködő párt jelöltállító kongresszusa)

Június 1. Alabama, Dél-Dakota
Június 6. Puerto Rico
Június 8. Montana, New Jersey

Július 26-29. Demokrata Nemzeti Gyűlés, Boston, Massachussets

Augusztus 30- szeptember 2. Republikánus Nemzeti Gyűlés, New York, New York

November 2. Az elnökválasztás napja.