Armstrong a visszatérésen gondolkodik

2005.09.07. 14:30
Az utóbbi hetek doppingvádjainak hatására Lance Armstrong, a július végén visszavonult hétszeres Tour de France-győztes kerékpáros fontolgatja: újra indul a versenyen.
"Boszorkányüldözést indítottak" - mondta a hétszeres Tour de France-győztes kerékpáros, Lance Armstrong, amikor augusztus közepén doppingolással vádolta meg a legnagyobb francia sportlap, a L'Equipe.

"Sosem használtam tiltott szereket"

Az újság azt írta, ellenőrizték a 33 éves klasszis egyik 1999-es vizeletmintáját, és abban EPO-t, a vörösvértestek mennyiségét növelő hormont találtak.

Armstrong visszavonult a július végén befejeződött körverseny után, de a múltban mindig, és a legutóbbi gyanúsítgatás után is tagadta, hogy doppingolt volna. "Sosem használtam tiltott szereket" - nyilatkozta legutóbb a CNN Larry King Live című műsorában.

Minden nap tréningezik

Lance Armstrong

Minden idők egyik legsikeresebb biciklise a múlt hónapot pihenéssel töltötte, gyerekeivel nyaralt, majd eljegyezte új kedvesét, a rocksztár Sheryl Crow-t, ám kedden bejelentette: gondolkodik, hogy jövőre is induljon a Tour de France-on.

"Élvezem a visszavonult sportolók életét, de az utóbbi hetek mocskolódási kampánya felélesztette benne a versenyzőt. A legjobb módja, hogy idegesítsem a francia kétkedőket, az lenne, ha még egyszer elindulnék a Tour-on - idézte Armstrongot a BBC. - Nem akarom százalékban megadni, mennyi az esély a visszatérésemre, de nem zárható ki".

Egy újságírói kérdésre, amely azt tudakolta tőle, komolyan gondolja-e, amit mond, annyit felelt: "Minden nap edzek".

Profiszerződése 2006-ig szól

Armstrong szándékait megerősítette jóbarátja, egyben csapata, a Discovery Channel igazgatója, Johan Bruyneel.

"A decemberi edzőtáborunkban döntjük el, hogy vissszatér-e. Három héttel az idei Tour után újra nyeregbe ült, rendszeresen tréningezik és követi a csapat programját. Még mindig éhes a sikerre" - nyilatkozta a szakember a Belga hírügynökségnek.

Karrierje folytatásának lehetőségét erősíti, hogy Armstrongnak élő megállapodása van az istállójával, amit hangoztatott is Bruyneel: "Ha úgy döntene, hogy újra versenyezni akar, nálunk mindig lesz neki egy hely. Ráadásul szerződése a csapattal csak 2006 végén jár le".

A WADA elnöke is kételkedik a vádakban

A L'Equipe vádjai után a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) is foglalkozni kezdett az üggyel, állítólag Armstrong megbüntetésén gondolkodtak, ám azóta sem nyilatkozott senki a szervezettől.

Versenyzőtársai kivétel nélkül felmentették Armstrongot, míg Dick Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Szövetség (WADA) elnöke azt mondta: "A minta, amit a L'Equipe megvizsgáltatott, biztosan pozitív, de nem lehet eldönteni, hogy kitől származik. Egyáltalán nem biztos, hogy Armstrongé, ráadásul hat éve még nem tudták kimutatni az EPO jelenlétét, és doppinglistás sem volt a szer, így semmilyen eljárás nem indulhat a versenyző ellen".

A világklasszis biciklis 1997-ben rákbetegségen esett át, majd 1999-től 2005-ig sorozatban hétszer győzött a Tour-on.