Darnyi és Gyurcsány nyitják az úszó-Eb-t

2006.07.27. 16:29
Az Európai Úszószövetség (LEN) vezérkara elégedett azzal, amit a Margitszigeten tapasztalt, és szerintük Budapest biztosan jó házigazdája lesz a vizes Európa-bajnokságnak. A szerdai megnyitón Gyurcsány Ferenc is szót kap, Darnyi Tamás felhúzza a zászlót, lesz pólómeccs is és akkor még ingyenes a belépés.

A szerdán kezdődő budapesti vizes Európa-bajnokság előtt kedd délben sajtótájékoztatót tartott az Európai Úszószövetség (LEN) vezérkara. Az igazgató, Bartholo Consolo nagyon elégedett volt, de visszautalt arra, hogy tájékoztatták őket a korábbi nehézségekről, mégis biztosak voltak, hogy minden idejében elkészül majd.

A harmadik legfontosabb esemény

"Egy német televíziócsatorna kimutatásai szerint a vizes Európa-bajnokság idén a harmadik legfontosabb sportesemény" - vette át tőle a szót, a LEN főtitkára, Sven Egil Folvik.

"Bécset és Budapestet rendre egymás mellett szokták emlegetni, most az úszásban is egymás mellé kerülnek, hiszen mindkét főváros háromszor adhatott otthont az eseménynek. Igaz, a magyarok annyiban feltétlenül vezetnek, hogy vízilabda Eb-t is rendezhettek már."

A korábbi nagyságok is felvonulnak

Kifejtette még, hogy a sportág népszerűsítése érdekében először engedélyezik, hogy a rendező ország számonként négy versenyzőt is rajthoz állíthat, de közülük csak ketten juthatnak tovább az elődöntőkbe.

A hazai szövetség elnöke, Gyárfás Tamás a szerdai megnyitóünnepségről elmondta, hogy a magyar olimpiai, világ- és Európa-bajnokok felvonulnak a jelenlegi versenyzőkkel, ők hozzák be a zászlókat is.

Kárpáti, Darnyi, Ujvári

Közülük az olimpián négyszer győztes Darnyi Tamás és a háromszoros pólósbajnok Kárpáti György húzza fel az uszoda árbocaira Magyarország, a LEN illetve a főváros zászlóit. Az ország egyetlen műugró Európa-bajnoka, Ujvári László is csatlakozik hozzájuk.

Az ünnepséget Gyurcsány Ferenc nyitja, a horvát-magyar vízilabda mérkőzés zárja le, többek közt a közös labdarúgó Európa-bajnoki pályázat jegyében.

Ennyi kamerával még sohasem közvetített az MTV

A Telesport főszerkesztője, Schulek Csaba elmondta, ötven országban lesz látható a közvetítés. "Soha ennyi kamerával, valamint ennyi emberrel nem dolgoztunk, és remélhetőleg soha nem látott örömöket fogunk szerezni" - összegzett.

Ezernyolc résztvevő
Negyven országból 1008 versenyző vesz részt a vizes Európa-bajnokságán, amelyről rekordot jelentő módon negyvenhárom televíziós társaság közvetít.

A legtöbben - hatszázketten - az úszók vannak, a budapesti Eb-részleghez 152 műúszó és 115 műugró tartozik még, míg a Balatonon 139 hosszútávúszó versenyez.