Lékó összecsap a norvég csodagyerekkel

2008.05.28. 09:23 Módosítva: 2008.05.28. 09:23
Garri Kaszparov a norvég Magnus Carlsent tartja utódának, aki még nincs tizennyolc, de már világbajnokokat vert. Lékó Pétert viszont még nem sikerült legyőznie. Szerdától Miskolcon megteheti, nyolc partit váltanak, a csodagyerek hajszállal talán esélyesebb, de ez semmire sem garancia.

Lékó Péter - Michael Adams, Anatolij Karpov és Vlagyimir Kramnyik után - negyedszer játszik rapid párosmérkőzést Miskolcon, de először lesz olyan ellenfele, akinél idősebb.

A norvég Magnus Carlsen november végén tölti majd be a tizennyolcadik életévét, de már az ötödik a világranglistán, amelyen a magyar nagymester a tizedik.

Carlsen idén robbant be a világ élvonalába, világbajnokokat is legyőzött már az év első szupertornáján, Lékó Pétert ellenben még egyszer sem - állítása alapján ez nem zavarja -, vagyis mumusa a magyar.

"A legizgalmasabb miskolci meccs elé nézünk, Péter részéről nagy szakmai bátorság volt, hogy vállalta a nyolc partit. Mivel eddig Carlsen nem tudta legyőzni, a norvég csodagyerek biztosan kisebb gátlásokkal küszködik, de megsokszorozhatja erejét egy esetleges győzelem. Lékó tökéletesen tudott az eddigi partijaikban erőből kontrázni az olykor nem kellően felépített támadásokra" - mondta a meccsek előtt Kállai Gábor egykori kapitány.

Érzése szerint a magyar nagymester az esélyes, jóllehet a matematikai és statisztikai megközelítés hajszállal ellenfelének adna több sanszot. Kállai kiemelte Lékó rutinját, amit jól kamatoztathat, bár a rapid játszmákban Carlsen is érvényesítheti kivételes kreativitását, és a nagyobb veszélyélvezetéből is előnyt kovácsolhat.

"Azon sem lepődnék meg, ha valamennyi parti eldőlne. Abban egyenesen biztos vagyok, hogy mind a nyolcban érdekes és izgalmas lépéseket láthatunk."

Kállai kifejtette, a szurkolóknak hiányérzetük támadhatott, amikor Lékó 2005-ben Adams ellen 0-3-as hátrányból állt fel, de a győzelmet nem szerezte meg. (Adams Angliában egy héttel később a Deep Blue ellen hat partiból mindössze fél pontot csípett el.) Rá egy évre Karpovot verte Lékó, de csak egy partit nyert. 2007-ben Kramnyik ellen egyet nyert, kettőt veszített. (Kramnyikot következő párosmeccsén kétszer verte Aronjan, de négyszer kikapott tőle.)

"Péter bízhat abban, hogy riválisa akár egy szellemes lépésért is áldozatokat hoz, mert mint korábban utalt rá, istenigazából nem érdekli a vereség, képes belehalni a szépségbe" - összegzett Kállai.

Az első szerdai partiban Lékó vezeti a világos bábukat.