Kerekesszékes kapitány a tőrözőknél?

2008.11.04. 14:57
A vívókapitányi pályázatok elbírálásánál a párbajtőrben várható a legkiegyenlítettebb küzdelem, Kulcsár Győző, a nemzet sportolója négy komoly riválisra talált. A kardozóknál Szabó Bence nem méreti meg magát, a tőrözőknél Szekeres Pál nem esélytelen.

Péntek délig tizenhárman adták be pályázatukat a három vívókapitányi állásra. Mindhárom fegyvernemnek – kard, tőr, párbajtőr – külön vezetője lesz. Akiket az elnökség november legvégéig kiválaszt, vélhetően a londoni olimpiáig irányíthatják az egyes szakágakat.

A magyar vívás történelmi mélypontra süllyedt Pekingben, ami csak gyengítette a korábbi irányítókat, ennek ellenére mindhárman megméretik magukat. Az olimpián a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző vezette a párbajtőrt, Nébald György a kardot, Bernát Zoltán a tőrt. Utóbbinak két kihívója van, a másik két olimpiai bajnoknak négy is akadt.

Bernát mellett a háromszoros paralimpiai bajnok Szekeres Pál pályázik, akinek vívóedzői képesítése is van. Gyarmati Béla eddig Olaszországban tevékenykedett, most hazatérne.

A kardozóknál két olimpiai bajnok is csatába száll egymással, ráadásként Nébald Györgynek korábbi mesterével, a 73 éves Pézsa Tiborral kell felvennie a harcot, aki ingyen is vállalná. Kovács Tamás évtizeden át vezette a vívást, ő a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatói állását adná fel, ha megválasztják. Saját bevallása szerint megfelelő papírjai nincsenek, ezért korábbi eredményes megítélésében bízik. Pézsa és Kovács között évtizedes az ellentét, nem elképzelhetetlen, hogy kiújul, ha valamelyikük kapja a posztot.

Nem pályázott a kétszeres olimpiai bajnok Szabó Bence, aki 2004-ben kapitánya volt az egész magyar vívásnak, és Venezuelában elégedettek munkájával, hosszabbítani szeretnének vele. Szabó eredeti terve az volt, hogy a világ legsikeresebb kardedzőjét, Christian Bauert Magyarországra hívja, ennek most már alighanem semmi realitása.

Gergácz László és Bódy István aktív edzők, utóbbi Hongkongban kapott megbízatást legutóbb.

Párbajtőrben öt nagyágyú közül kell döntenie az elnökségnek, mert a már említett Kulcsár mellett Móna István is indult, a csapat vele nyert utoljára világbajnokságot. Móna öttusában nyert olimpiát, Kulcsárral összezördült Peking után. Pengeváltásba keveredett Kulcsárral Kovács Iván is, aki a felkészülési tervet kritizálta a Nemzeti Sportban. Erre reflektált Kulcsár, aki már ekkor jelezte, szeretné kiköszörülni a csorbát, nem elsőként hagyná el a süllyedő hajót.

Udvarhelyi Gábor Nagy Tímea mestere volt 2000-ben, Pekingben pedig az egyetlen éremszerzőt, Mincza Ildikót készítette fel. Salamon Gábor Németországban olimpiai bajnok csapat mellett dolgozott a nyolcvanas évek végén, nemrégiben Kanadába szerződött.

A jelöltek névsora

Kard: Bódy István, Gergácz László, Kovács Tamás, dr. Nébald György, Pézsa Tibor

Párbajtőr: Kovács Iván, Kulcsár Győző, dr. Móna István, dr. Salamon Gábor, Udvarhelyi Gábor

Tőr: Bernát Zoltán, Gyarmati Béla, Szekeres Pál