Magyar marad-e a világbajnok kardvívó?

2008.10.10. 11:18
Jelenleg csak az biztos, hogy egy hónapig a németországi Dormagenben készül az elmúlt évek kimagasló vívótehetsége, Szilágyi Áron. Rengeteg bizonytalanság veszi körül, az olimpiai második Nemcsik Zsolt szerint csak Szabó Bence tarthatja őt itthon.

Szilágyi Áron tavaly a világbajnok kardválogatott újonca volt, még gimnazistaként válogatták be, és pazar vívással, 8-3-ra megverte a legnagyobb orosz klasszist, Sztanyiszlav Pozdnyakovot a négy közé jutásért. A Vasas januárban tizenkilenc éves vívója az olimpián csalódást okozott, hetedik lett csapatban.

Ebben közrejátszott mesterének, Gerevich Györgynek a halála, így az utolsó hetekben, a legfontosabb időszakban már nem tudott vele iskolázni.

Gerevich halála miatt kényszerhelyzetbe került, egyelőre nem tudni, kinek az irányításával készül fel a következő szezonra. Szilágyiról az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt blogjában ezt írta: „egyelőre úgy néz ki, a Szabó-Bauer páros az egyetlen, amely visszatarthatja az utóbbi évtized legtehetségesebb kardvívóját, Szilágyi Áront attól, hogy külföldön folytassa pályafutását.”

Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok, irányította már a magyar vívást, a pekingi olimpiára azonban Venezulát készítette fel. Christian Bauer talán a világ legelismertebb edzője pillanatnyilag, a kínai Zsong és az olasz Aldo Montano is tanítványa volt, a legutóbbi két olimpiát ez a két versenyző nyerte egyéniben.

„Nagyon sok a bizonytalanság, nem tudni, Szabó Bence válthatja-e Nébald Györgyöt, vagy a jelenlegi kapitány marad. Mindkét esetre vannak lehetőségeim, terveim, de annyi biztos, hogy egy hónapra Németországba megyek, és az erdélyi Szabó Vilmossal készülök fel, csakúgy, mint Iliász Nikolasz” – monda Szilágyi Áron, aki a decemberi magyar bajnokságra hazatér.

Vannak még itthon vívóedzők, hármat is szóba hozott – Somlai Béla, Szepesi László, Decsi István –, akikkel el tudná képzelni a folytatást, de a szövetségnek el kell döntenie, melyik olimpiai bajnokot nevezi ki kapitánynak, mert minden attól függ.

„Szinte mindenki azt kérdezi tőlem, hogy akkor most mi lesz velem, Magyarországon maradok-e, magyar színekben fogok-e versenyezni? Nem esik rosszul, hogy álladóan erről faggatnak, én is ezt kérdezném egy ilyen helyzetben önmagamtól. De azért zavar egy kicsit. A válaszom pedig egyértelmű: nem tudnék és nem is akarok más színekben versenyezni” – jelentette ki határozottan.

A vívó bizonytalanságát növeli, hogy a kard csapat kikerülhet az olimpiai műsorból, mert a rotációnak megfelelően Londonban vagy a férfi párbajtőrözők, vagy a férfi kardozók nem vívhatnak csapatban.