Overdose senkinek sem hozott pénzt

2009.04.20. 17:11 Módosítva: 2009.04.20. 17:11
A Kincsem Park elavult rendszere a túlterheléstől összedőlt, a fogadásokat névértéken váltották vissza. Overdose idejét utólag módosították, az 54.6 másodperc is pályacsúcs.

Becslések szerint 25 ezer ember volt vasárnap a Kincsem Parkban, az OTP Hungária Nagydíjon. Az ezerméteres, egyenes futamot - nyergében a világ legjobb zsokéjának tartott, belga születésű, de francia engedéllyel versenyző Christophe Soumillonnal - nyolc hosszal nyerte a 12. futama után is veretlen pej mén.

"A nap egyetlen negatívuma, hogy az elavult fogadási rendszer összedőlt a túlterheltség hatására - mondta Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója. - A 9. és 10. futamra megtett fogadásokat névértéken 90 napon belül visszaváltják, senkit nem ért kár. Ez nem először fordult elő, ezért szorgalmazom az országos hálózat kiépítését, van lehetőség rá, hogy már idén megvalósulhat ez a terv."

Vajtót nem lepte meg a rendszer csődje, ez már máskor is előfordult. Sok rutintalan fogadó volt a versenyen, ők általában tétre (melyik ló nyer) vagy helyre (a megfogadott ló ez első kettőben lesz) fogadnak. Limitálták az ilyen fogadástipussal foglalkozó kasszákat, de a szoftver nem bírt a közel 30 ezer fogadással.

Két másodperccel rosszabb, de pályacsúcs

A versenyszervező módosította Overdose vasárnapi időeredményét, így a magyar csodaló 54.6 másodpercre javította a Kincsem Park 1000 méteres pályarekordját a hétmilliós összdíjazású versenyen. A veretlen négyéves eredeti ideje 52.6 mp volt, ezt két másodperccel rosszabbra változtatták, így is a kontinens egyik legjobb teljesítménye. A korábbi pályarekordot Overdose 58 mp-cel tartotta, amelyet élete első versenyén, két évvel ezelőtt állított fel.

Az igazgató a rendszerhibán kívül a forgalomirányítás nehézségeitől (viszonylag tűrhetően sikerült megoldani), és attól tartott, hogy a csodalónak vagy sztárzsokéjának valami baja esik. Vajtó szerint a rendezvény egyértelmű siker volt, Imperial 1963-as futásán sem voltak ennyien a Kincsem Parkban.

Overdose harmadszor és valószínűleg utoljára futott Magyarországon, a verseny után kiderült, hogy nagyjából féltávnál leesett az egyik patkója. A jelenleg ötmillió eurót érő ló május 4-én utazik Angliába, ahol júliusig négyszer fut.

Overdose idei programja

05.23. Haydock Park, Temple Stakes
06.16. Ascot, King's Stand Stakes
06.20. Ascot, Golden Jubilee Stakes
07.10. Newmarket, July Cup
08.30. Baden-Baden, Goldene Peitsche
10.04. Párizs, Longchamp, Prix de l'Abbaye vagy Japán, Nakamaya, Sprinters Stakes
11.07. Kalifornia, Santa Anita, Breeders Cup vagy Melbourne, Flemington Park, Pattinack Farm Classic
12.15. Sha Tin, Hong Kong Spirit