Oslóba viszi aranyának másolatát Gyurta

2012.12.18. 18:01

A londoni olimpián a 200 méteres mellúszást világcsúccsal nyerő Gyurta Dániel sikerének másnapján megígérte: a tragikus hirtelenséggel, április végén elhunyt Alexander Dale Oen családja megkapja érmének másolatát.

Gyurta kiemelte, biztos benne, hogy a rövidebbik távot a barátja nyerte volna meg. A gesztus előtt a norvég média is fejet hajtott augusztusban, címlapon emlékeztek meg róla.

"Alex halála nemcsak a családnak volt tragédia, hanem az úszásnak is, a sportnak. A barátom volt, ez a legkevesebb, ez a tisztelgés, amit tehetek érte" - idézték őt még augusztusban.

„Az aranyam másolata elkészült. Személyesen viszem el Oslóba, és személyesen adom át Alexander családjának. Januárban egy gála lesz a fővárosban, ott a helyem” – jelentette be Gyurta, aki a múlt héten a rövid pályás világbajnokságon is nyert.

A tavalyi világbajnokságon a két versenyző együtt nyert, a norvég a rövidebbik, Gyurta a hosszabbik mellúszó távon. Dale Oen egy amerikai edzőtáborozáskor lett rosszul, váratlan halála - szívroham vitte el a zuhany alatt - sokkolta az úszókat.