Iron Bowl: az Alabama lemosta az Auburnt

2012.11.25. 16:37 Módosítva: 2012.11.25. 17:57

Az Alabama Crimson Tide egyetlen pontot sem engedélyezett leggyűlöltebb riválisának, az Auburn Tigersnek, 49-0-re nyert a tengerentúli egyetemek amerikaifutball-bajnokságának legendás kupameccsén, az Iron Bowlon.

Mondhatni a papírforma jött be ezen a mérkőzésen, hiszen az utóbbi két évben csak gyengélkedő Auburn a Southeastern Conference nyugati divíziójának utolsó helyén tanyázik, három győzelemmel és kilenc vereséggel a háta mögött, míg a rangsort az Alabama vezeti,  első vereségüket csak a múlt hétvégén szenvedték el a Texas A&M Aggies ellen.

A Nick Saban edzőlegenda vezette csapat az Aggies elleni kudarc után ezúttal szó szerint megtáltosodott: az Alabama kezdő irányítója egymaga négy touchdownt dobott (kettőt Kevin Norwoodnak, kettőt pedig Amari Coopernek), de a futójátékról híres Crimson Tide-offense sem hazudtolta meg magát: Eddie Lacy két, míg T.J. Yeldon egy alkalommal szerzett touchdownt, míg a védelem száz százalékos sikerrel akadályozta meg az Auburn pontszerzési kísérleteit.

Az Iron Bowl

A két, legpatinásabb déli egyetem, az Auburn University és az University Of Alabama futballcsapatainak rivalizálása körülbelül olyasfajta tradíció, mint itthon a Fradi-Újpest-ellentét. A két csapat először 1893-ban találkozott egymással, 1948 óta pedig évente megrendezik az Iron Bowlt: az utóbbi időszakban pedig páros számú évben, így idén is az Alabama Crimson Tide otthonában, Tuscalosában, míg páratlanokban Auburnben. A leginkább az európai futballkultúrából ismerős rivalizálást komolyabb botrányok is kísérték: 2011-ben például néhány elszánt Crimson Tide-drukker megmérgezte az Auburn University parkjában álló 130 éves tölgyfákat. Az évszázados múltra visszatekintő Iron Bowl statisztikáit az Alabama Crimson Tide vezeti 42 győzelemmel. Az Auburn utoljára 2010-ben nyert Iron Bowlt, mégpedig az azóta az NFL-ben (Carolina Panthers) játszó Cam Newton irányító vezetésével, aki később a konferenciaabajnokságon, illetve a nemzeti döntőben is győzelemhez juttatta az Auburn Tigerst.

Annak ellenére, hogy az erőviszonyok egyértelműen mellette szólt, az Alabamának égető szüksége volt erre a győzelemre, hiszen az Iron Bowl előtt az LSU Tigers és a Texas A&M Aggies is veszélyeztette a divízióbeli elsőségüket. Az Iron Bowl megnyerésével viszont bebiztosította részvételét a konferenciadöntőre, amit jövő héten játszik a Southeastern Conference keleti csoportját végigverő Georgia Bulldogsszal.