Az edző, akit 500 dollárral fizettek le a Super Bowl előtt

2015.11.05. 14:36

1970 januárjában a Super Bowl IV előtt mindenki azt várta, hogy az NFL-es Minnesota Vikings simán átgyalogol majd az AFL-es ellenfelén, a Kansas City Chiefsen, tizenhárom pontos favorit volt a minnesotai csapat. 

Ehhez képest a Chiefs elég simán nyert 23-7-re egy olyan Super Bowlt, ami azért is történelmi volt, mert először mikrofonozták be az egyik edzőt. Óriási siker volt. Folytatjuk Super Bowl-sorozatunkat a februári 50. Super Bowl apropóján.

A Chiefs-edző Hank Stramről mindenki tudta, hogy nagydumás showman, szereti a figyelmet, ezért is találta ki az NFL Films, hogy jó ötlet lenne megörökíteni, hogyan szövegel végig egy ilyen fontos meccset. 

De nem ment annyira könnyen a dolog. 

Az NFL Films stábja a meccs előtti éjszaka megkörnyékezte Stramet, és előálltak azzal, hogy van ez a vezeték nélküli mikrofonos ötlet, és mit szólna hozzá. Stram elmosolyodott, majd kibökte: néhány halott elnökért cserébe szívesen megteszi a dolgot. A stábtagok csak néztek, hogy mégis miről beszélhet, aztán nagy nehezen rájöttek, hogy pénzt akar. Ez még inkább meglepte őket, de feldobtak kétszázötven dollárt, ám erre a Chiefs-edző azt mondta, 

Ennyiből még a számlámat sem tudnám kifizetni a mosodában. Fiúk, jó néhány százasnak gazdát kell itt cserélnie.

Végül megegyeztek ötszáz dollárban, és abban, hogy az egész bemikrofonozós ügylet titokban

Super Bowl IV

1970. január 11.

Kansas City Chiefs-Minnesota Vikings 23-7

MVP: Len Dawson, irányító, Kansas City Chiefs

Helyszín: Tulane Stadium, New Orleans, Louisiana

Nézőszám: 80562

Tévés nézőszám: 44,3 millió (CBS)

30 másodperc reklám ára: 78 ezer dollár

marad a nyilvánosság előtt. Úgyhogy az első edzőt, akit a Super Bowlon bemikrofonoztak, le kellett fizetni. Stram a meccsen magát adta, és végig szövegelt a játékosainak meg a bíróknak, néha már a kamerások sem bírták röhögés nélkül, ismerték az edzőt, ám arra nem számítottak, hogy ennyire laza lesz egy ilyen meccsen. 

"Gyerünk fiúk, görgessétek szépen végig a labdát a pályán."

"Hogy a fenébe tudtátok hatan így elrontani ezt a játékot? Hogyan ront el hat ember egy játékot?

"Egészen biztosan adott nekik egy extra lábnyit, amikor kimérte. Rossz döntés, nagyon rossz döntés."

"A mi ligánkban ilyen játékkal nincs keresnivalótok"

- kommentálta a Vikings egyik sikertelen játékát, és így tovább. Többször elhangzott a felvételen a patkányok megnevezés, amikor a többiekhez beszélt a pálya szélén, vagy éppen a játékosait szólította meg, de a hozzá közel állók szerint ebben semmi negatív töltet nem volt. Azt viszont a fia sem tudta később megmagyarázni az NFL Filmsnek, hogy a patkányozás honnan is jött.

"Szeretett olyan szavakat használni, amiknek az égvilágon semmi értelme nem volt. Számára nyilván volt értelme ezeknek a szavaknak, de rajta kívül senki másnak" - mondta Stu Stram. 

Hank Stram

Stram a csúcsra vezette a Chiefst, és kora elismert edzőjének számított, aki az AFL-ben tíz év alatt három bajnoki címet is nyert. Visszavonulása után szakkommentátorként dolgozott húsz éven át a hétfő esti meccseken. 2003-ban választották be a Hall of Fame-be,  2005-ben, 82 évesen halt meg.