Kaliforniai szupersztárral tér vissza az NFL és a Rams Los Angelesbe

2016.04.29. 05:58

Sorban második évben két irányítót választottak ki az NFL-draft első két helyén az egyetemista tehetségek közül – tavaly Jameis Winston és Marcus Mariota, idén pedig Jared Goff és a másodosztályból érkező szupertehetség, Carson Wentz lett a két szerencsés.

Az Ohio State-ről öt játékost is elvittek a cserék miatt boruló első körben, a nap nagy vesztese a meniszkusz-sérülés miatt a második napra átcsúszó védő, Myles Jack volt, de két problémás Ole Miss Rebels-játékos, Laremy Tunsil és Laquon Treadwell is sokkal tovább várt NFL-csapatra, mint szeretett volna.

Az egyes csapatok értékelését lentebb, a választások sorrendjében találja.

Ne maradjon le semmiről!

1/1 Los Angeles RamsJared Goff, irányító, California. Nem okozott meglepetést a St. Louisból Los Angelesbe visszaköltöző csapat, okkal cseréltek választási jogot, hogy az első helyre kerüljenek. Helyi játékost választottak, Kaliforniában tartva a tehetséges irányítót, akivel megkezdhetik az építkezést a nagy költözés után.

1/2 Philadelphia EaglesCarson Wentz, irányító, North Dakota State. Ők is csere után kerültek ide, biztosra lehetett venni a draft előtt, hogy nekik is irányító a célpontjuk, így is lett. Valószínűleg tudták, hogy a Rams Goffot választja majd, nekik a másodosztályból érkező Wentz is megfelelt. Utoljára 2008-ban választottak az első körben másodosztályból QB-t a drafton, a Baltimore Ravensnek bejött a kockáztatás, hiszen Joe Flaccóval Super Bowlt nyertek a 2012-es szezon végén.

1/3 San Diego ChargersJoey Bosa, védőfalember, Ohio State. Váratlant húztak, a legtöbben ugyanis azt gondolták, a támadófalat erősítik majd, de a védelembe választottak. Talán amiatt módosítottak a terven, hogy percekkel a draft kezdete előtt a legjobb támadófalembernek tartott Laremy Tunsil twitterére felkerült egy videó, amin gázálarcban füvezik. Bosa választása persze nem indokolatlan, tavaly a Chargersé volt a második legkevesebb sack a ligában, ezen akarnak javítani a 2014-ben bajnok védővel.

1/4 Dallas CowboysEzekiel Elliott, futójátékos, Ohio State. A Chargers meglepő választása tényleg beindította az őrületet, a Cowboys talán a vártnál korábban futójátékost választott, ők is a 2014-es bajnok Ohio State Buckeyestól szereztek tehetséget. Elliott kiválasztásával sorban a második évben vittek futójátékost a drafton az első 10 választás között, ami talán azt jelzi, a megfelelő tehetségekkel kezdi újra értékelni ezt a pozíciót az NFL. Dallasban remek a támadófal, Darren McFadden mellett elég erős RB-párost hoztak össze a Cowboys vezetői..

1/5 Jacksonville JaguarsJalen Ramsey, cornerback/safety, Florida State. Ők örültek legjobban a Cowboys választásának, mert ezzel az ölükbe hullott a védő Jalen Ramsey, aki a tehetsége alapján a legjobb három játékos között volt az idei évfolyamon. A Jaguarsé volt 2015-ben a legkevesebb interception az NFL-ben, a kiváló labdaérzékkel rendelkező Ramsey biztosan szerez nekik pár labdát már újoncként.

1/6 Baltimore RavensRonnie Stanley, támadófalember, Notre Dame. Stanley választása is jelezte, hogy a csapatok tarthatnak Tunsil drogfogyasztásától. A Ravens támadófalára ráfért az erősítés, és Stanleyvel nem kockáztattak a pályán kívüli balhékkal, teljesen tiszta játékos.

1/7 San Francisco 49ersDeForest Buckner, védőfalember, Oregon. Nyáron a korábbi Oregon-edző Chip Kelly vette át a San Francisco irányítását, az új csapatnál egyből az egyetemi csapatából választott egy védőt. Bucknernek elképesztő fizikai adottságai vannak, hatalmas méretű védőjátékos, aki remekül beleillik a 49ers védelmébe majd.

1/8 Tennessee Titans – Jack Conklin, támadófalember, Michigan State. Eredetileg a Titansé lett volna a legelső választás, de azt elcserélték a Ramsszel, hogy aztán pont annak a Brownsnak a helyére jöjjenek fel, amely korábban az Eaglesszel cserélve került a 8. helyre, hogy teljes legyen a cserék utáni őrület. A legelső csere előtt mindenki azt várta, hogy a támadófalon erősít majd a Titans Laremy Tunsillal – ennek az első fele be is jött, csakhogy Tunsil helyett Conklint vitték.

1/9 Chicago BearsLeonard Floyd, linebacker, Georgia. Cserével került ide a Chicago is, két helyet jöttek feljebb, hogy megszerezzék a védőt, akit szerettek volna. Floyd a passzjátékban lesz a segítségükre.

1/10 New York Giants – Eli Apple, cornerback, Ohio State. Apple az első tíz játékos között már a harmadik Ohio State-ről érkező tehetség, ami jól mutatja, mennyire erős volt a 2014-ben bajnok Buckeyes. Nem sokan számítottak rá, hogy ennyire korán kiválaszthatják, hiszen két másik cornerbacket is jobbnak tartottak nála, aki ekkor még elérhető volt, de a Giants ezek szerint meglátott benne valamit, amit mások nem.

1/11 Tampa Bay BuccaneersVernon Hargreaves, cornerback, Florida. Már a draft előtt összeházasították a Florida tehetségét a floridai csapattal, nem okoztak meglepetést azzal, hogy őt választották.

1/12 New Orleans Saints – Sheldon Rankins, védőfalember, Louisville. Sokat jelenthet majd a Saints védelmének Rankins érkezése, aki a védőfal közepéről is nyomást tud majd helyezni az ellenfél irányítóira, ezzel nagyobb szabadságot adva a többi védőtársának.

1/13 Miami DolphinsLaremy Tunsil, támadófalember, Ole Miss. Amíg a Titans nem cserélt a draft előtt, sokan az első helyre várták, aztán jött a videó a draft előtti percekben, ami miatt sok helyet esett. Ezt a Dolphins állította meg – ha Miamiban bíznak benne, hogy Tunsil tiszta, és nem lesz vele gond, olyan játékost nyertek, akit esélyük sem lett volna megszerezni a 13. helyen, tehát jól jártak.

1/14 Oakland Raiders – Karl Joseph, safety, West Virginia. Az első kör legnagyobb talányát okozta ezzel a választással a Raiders, nem sok elemző várta Josephet az első körbe, hiszen könnyen lehet, hogy térdsérülése miatt nem épül fel időben a szezonra, és sokak szerint még rengeteget kell fejlődnie az NFL szintjéig.

1/15 Cleveland BrownsCorey Coleman, elkapó, Baylor. A Browns nagyon komoly újjáépítésbe kezdett, amire szükség is volt. Lecsupaszították a csapat keretét, két visszalépéssel nagyon sok választást szereztek az idei és a következő draftra, elsőként pedig nagyon gyors, fizikális elkapót választottak, aki végre egy használható célpont lesz a passzjátékukban. Coleman egyébként ugyanazon az egyetemen végzett, ahol a Browns várhatóan kezdő irányítója, Robert Griffin III is.

1/16 Detroit LionsTaylor Decker, támadófalember, Ohio State. Decker a negyedik kiválasztott Buckeyes-játékos lett. Inkább biztonsági okokból vitték Detroitba, Decker képes a fal bal- és jobbszélén is játszani, vélhetően a jobbon kezd majd, és ha nem tudnak hosszabbítani a szerződése utolsó évét kezdő Riley Reiff-fel, átveheti az ő helyét a fal baloldalán.

1/17 Atlanta Falcons – Keanu Neal, safety, Florida. Amióta kinevezték Dan Quinnt vezetőedzőnek, világos a cél a Falconsnál: olyan védelmet akarnak létrehozni, mint amilyen Quinn korábbi csapatánál, a Seahawksnál van. A védőfalat már korábban elkezdte átdolgozni, most a hátsó sor következett egy agresszív, erős felépítésű safetyvel, még ha kicsit korai választásnak is tűnik a lépésük.

1/18 Indianapolis ColtsRyan Kelly, támadófalember, Alabama. Andrew Luck hiába pokolian tehetséges irányító, ha nem kap védelmet a támadófaltól, nem sokra megy. Tavaly még a lépe is megrepedt, így kézenfekvő volt, hogy a Colts neki hozzon segítséget. Kelly annyira jó center, hogy a mellett játszó játékosokat is jobbá teszi, jól jártak vele.

1/19 Buffalo BillsShaq Lawson, védőfalember, Clemson. Egyetemi csapatának meghatározó játékosa volt, a Billsnél kellett is erősítés a passzsiettetők közé. A Buffalo vezetőedzője, Rex Ryan általában a lehető legtöbbet ki tudja hozni a védőfalembereiből, Lawson remek alapanyag lesz.

1/20 New York JetsDarron Lee, linebacker, Ohio State. Lee egy újfajta játékos prototipusa, linebackernek kicsi, safetynek nagy, de pont emiatt olyan sokoldalú. Sokan irányítót vártak a Jetsnél, hiszen megoldatlan a QB-helyzetük, de azzal, hogy a védelembe választottak, azt jelezheti, hogy van már kész tervük az irányítóposztra is.

1/21 Houston TexansWill Fuller, elkapó, Notre Dame.  A Texans felugrott egy helyet a Redksinsszel helyet cserélve. A Washington licitet tartott saját választására, a Houstonnak lépnie kellett, nehogy elvigyék előlük a kiszemelt elkapót. Egyértelműen WR-re volt szükségük, Fuller logikus választás volt, DeAndre Hopkinsszal nagyon veszélyes páros lesznek a passzjátékban.

1/22 Washington Redskins – Josh Doctson, elkapó, TCU. Kicsit bekavartak a dolgokba Washingtonban, mert főleg a Texans, Vikings, Bengals hármastól várták, hogy elkapót visznek, erre a Redskins is erre a posztra húzott. Doctsonnal még komplettebb lesz a Washington támadósora, és a nagy szerződés előtt álló irányító, Kirk Cousins is alighanem örül az érkezésének.

1/23 Minnesota VikingsLaQuon Treadwell, elkapó, Ole Miss. A Vikingsnak legalább annyira kellett egy jó elkapó, mint a Houstonnak, szerencséjük volt, hogy a súlyos sérülésből felépülő Treadwell még elérhető volt nekik. A következő években meghatározó célpont lesz majd a Vikingsnál.

1/24 Cincinnati Bengals – William Jackson III, cornerback, Houston. Mire a Bengals választhatott, elfogytak az első körre érdemes elkapók, ezért fordultak a védelem felé. Kis meglepetésre nem a falba és a linebackerek közé választottak, de a secondaryt is erősíteni kellett, így érthető, miért Jackson mellett döntöttek.

1/25 Pittsburgh Steelers – Artie Burns, cornerback, Miami. Burnst sem sokan várták az első körbe, ám sokat segíthet a Steelers átalakuló védelmének. 2015-ben hat interceptionje volt, elég magas és hosszúak a karjai, Pittsburghben is folytathatja a labdavadászatot.

1/26 Denver BroncosPaxton Lynch, irányító, Memphis. A címvédő nem akart utolsóként választani az első körben, a Seattle-lel cseréltek, hogy véletlenül se maradjanak le arról az irányítóról, aki hosszútávon a csapat kezdője lehet. Paxton Lynch vitathatatlanul a harmadik legjobb QB az évfolyamban, sokat kell fejlődnie majd, de vele megkezdődik a Broncosnál a Peyton Manning utáni korszak.

1/27 Green Bay Packers – Kenny Clark, védőfalember, UCLA. A linebackerek közé talán jobban kellett volna erősítés, ám B.J. Raji váratlan visszavonulása miatt a falat is meg kellett támogatniuk.

1/28 San Francisco 49ers – Joshua Garnett, támadófalember, Stanford. Chip Kelly duplázni akart az első körben, a Kansas City Chiefstől szerezték meg a 27. választást. Garnettért feljönni a 37. helyről elég meglepő volt, a guard talán megmaradt volna nekik a draft második napjára is, de nem akartak kockáztatni, ha már van dolguk a támadófallal.

1/29 Arizona CardinalsRobert Nkemdiche, védőfalember, Ole Miss. Tavasszal megszerezték a védőfal szélére a Patriotstól Chandler Jonest, most a fal közepére odakerült Nkemdiche, aki annyira atletikus, hogy az egyetemen futójátékokat is vállalt, még touchdownokat is szerzett így. Az NFL-ben nem nagyon fog futni, de a robbanékonyságát mindenképp kihasználhatja majd a liga egyik legagresszívabb védőfalában.

1/30 Carolina Panthers – Vernon Butler, védőfalember, Louisiana Tech. A Super Bowlban vesztes Panthers egyik erőssége a védőfala volt, középen Star Lotulelei és Kawann Short is remekül beváltak, de mindkettő szerződése lassan lejár, és alighanem csak az egyikük megtartására lesz pénzük, erre a váltásra készültek fel Butler kiválasztásával.

1/31 Seattle Seahawks – Germain Ifedi, támadófalember, Texas A&M. Bár az egyetemen tackle-t játszott, a profik között könnyen lehet, hogy guard lesz belőle, vagyis eggyel beljebb kerül a falban. A Seahawksnál nem ártott a segítség a támadófalba, Tom Cable személyében pedig remek edzője lesz.

A megszokott 32 választás helyett azért volt csak 31 az idei draft első körében, mert a labdaleeresztéses botrány miatt a vétkes Patriotsot megfosztották az első körben a választás jogától.

A magyar idő szerint szombat hajnalban kezdődő második kört a Cleveland Browns kezdi majd.