Hiába Sagan zsenialitása, ausztrálé a mesterhármas

2016.07.12. 18:58

Michael Matthews nyerte a Tour de France tizedik szakaszát egy szökevénycsoport élén, de a második helyen érkező Peter Sagan bringázott igazán nagyot.

A pihenőnap után az összetett jó helyeire hajtók nem erőltették meg túlságosan magukat, a terep nem is igen adott jó lehetőséget arra, hogy nagy időkülönbségeket adjanak egymásnak. 

 A hegymászással kezdődő 197 kilométeres táv így tökéletes volt a szökevényeknek. Egész jó, húsz fő feletti csoport alakult ki, a világbajnok Peter Sagan mellett tekert a korábbi sárga trikós Greg Van Avermaet, a Giro d'Italia-győztes Vincenzo Nibali és a kiválóan sprintelő Matthews is.

Sagan szándékai egyértelműek voltak, a részhajráig mindenképpen az élen akart elérni, hogy az ott szerzett pontokkal átvehesse a zöld trikót, és egy jó mezőnyhajrával meg is tartsa azt. Az első és a második össze is jött neki, de hiába irányította ő az egész versenyt, és akciózott rengeteget, a szakaszgyőzelmet nem tudta megszerezni.

A szökevényeknek jól jött, hogy a főmezőnyben nem volt olyan sprintercsapat, ami sikeres üldözést tudott volna vezetni, csak a Direct Energie és a IAM Cycling próbálkozott, de nem volt egységes a boly. Úgy 40 kilométerrel a cél előtt fel is adták az üldözést.

Elöl viszonylag sokan voltak, de Sagan akciói ledarálták a mezőnyt. Nibali és Rafal Majka is leszakadt, az utolsó emelkedőn már csak hatan maradtak. Sagan mellett két Orica-bringás, Matthews és Daryl Impey, Edvald Boasson Hagen, Avermaet és Samuel Domoulin maradt.

Sagan nagyon jó erőben volt, szinte végig ő vezetett, senki nem akarta váltani, Boasson Hagen támadta be először, gyorsan szerelte, majd Impey fárasztotta, hogy a hajrára Matthewsnak maradjon több ereje. 

Contador kihagyja Riót

A Touron szerzett sérülései miatt az olimpián sem indul Alberto Contador. "Nem megyek Rióba. A kérdés nem az volt, hogy felépülök-e az olimpiáig, hanem hogy megfelelő állapotba kerülök-e" - mondta a bringás, aki a francia körverseny első két szakaszán bukott, majd végül múlt vasárnap azért adta fel, mert belázasodott.

A 33 éves versenyző arról is beszélt, hogy reményei szerint az augusztus 20-án rajtoló Vuelta a Espanára ismét formába tud lendülni és akkor elindul rajta. (MTI)

Valóban az oricás sprintelt a legjobban, de Sagan is egy kicsit későn reagált, a végén nagy volt a sebessége, de egy ütemmel később indította azt meg, mint kellett volna. A zöld trikónak így is örülhetett, 38 pont előnye van a második Mark Cavendish előtt. 

Matthews pedig azon kevés kerékpárosok közé került, akik mindhárom körversenyen győzni tudtak, korábban a Girón és a Vueltán is van szakaszsikere.

Eredmények:

10. szakasz, Escaldes-Engordany–Revel, 197 km
1. Michael Matthews (ausztrál, Orica-BikeExchange) 4:22:38
2. Peter Sagan (szlovák, Tinkoff) 0:00:00
3. Edvald Boasson Hagen (norvég, Dimension Data) 0:00:00
4. Greg Van Avermaet (belga, BMC) 0:00:00
5. Samuel Dumoulin (francia, AG2R) 0:00:00
6. Daryl Impey (dél-afrikai, Orica-BikeExchange) +2mp

Összetett:
1. Christopher Froome (brit, Team Sky) 49:08:20
2. Adam Yates (brit, Orica-BikeExchange) 00:16
3. Daniel Martin (ír, Etixx-Quick-Step) 00:19
4. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 00:23
5. Joaquim Rodriguez (spanyol, Team Katusha) 00:37
6. Romain Bardet (francia, AG2R La Mondiale) 00:44
7. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) 00:44
8. Tejay Van Garderen (amerikai, BMC) 00:23
9. Sergio Luis Henao (kolumbia, Team Sky) 00:44
10. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 1:01