Lecsökkentek Baumgartner F-1-es esélyei

2004.12.23. 10:38
Jelentősen csökkentek Baumgartner Zsolt esélyei arra, hogy 2005-ben is a Forma-1-ben versenyezzen. Idei istállója, a Minardi csütörtökön leigazolt egy holland pilótát, míg a magyar eddigi menedzsere, Frank Tamás már egy osztrák versenyzőt próbál a csapatba juttatni.
Péntek kora délután a Minardi csapat vezetői az amszterdami Bilderberg Garden holtelben bemutatták egyik 2005-ös versenyzőjüket, Christijan Alberst. A sofőr novemberben részt vett a Minardi misanói tesztjén, amelyen remek időt futott, és nagyon elégedettek voltak vele.

Albersnek nem gond a pénz

Köztudott, hogy a Forma-1 legkisebb csapata szinte mindig pénzszűkében van, ezért pilótáinak, illetve azok szponzorainak fizetniük kell az indulási lehetőségért. Albersnek ezzel sincs problémája, mecénása John de Mol, az egyik legnagyobb holland médiaguru - a Big Brother valóságshow kitalálója -, aki nagyban hozzájárul a szükséges hét-kilenc millió dolláros szerződéshez. Ráadásul az elektronikai óriás, a JVC és az ID&T is támogatják Alberst.

Az osztrák Patrick Friesacher lehet a csapattársa, aki novemberben szintén remekelt Misanóban: életében először ült Forma-1-es autóban, de a minardis körrekordot - többek között Baumgartner idejét is - megdöntötte.

Stoddart várja Friesachert

A tulajdonos, Paul Stoddart azonnal kiszemelte őt, de a huszonnégy éves tehetségnek nincs annyi pénze, mint Albersnek. "Ha csak a tehetségen múlna, hogy kit szerződtetünk, Friesachernek már biztos helye lenne a Minardinál. Sajnos viszont az üzleti érdekeket is figyelembe kell vennünk" - nyilatkozta Stoddart az osztrák Salzburger Nachrichten című lapnak.

Az ausztrál üzletember viszont türelmes, kész időt adni az osztrák menedzsmentjének a támogatók megszerzésére: "Nem szabtam határidőt Friesacheréknek, amíg szabad az egyik autónk, ha megvan a pénz, övé az állás. Kész vagyok várni rá". Stoddart tavaly Baumgartner esetében is hasonlóan viselkedett, a végsőkig kivárt, annak ellenére, hogy többször is kétséges volt, össze jön-e az induláshoz kellő pénz.

Franknál már az osztrák az első

A versenyző menedzsere az a magyar Frank Tamás, aki tavaly Baumgartner Zsoltot segítette a Minardihoz, bizakodó. "Keményen dolgozunk, több lehetséges mecénással is tárgyalunk" - mondta szintén az SN-nek.

Baumgartner esélyei arra, hogy jövőre is a Forma 1-ben induljon, így jócskán lecsökkentek. Néhány hete Frank még őt favorizálta volna Friesacherrel szemben, és Stoddart is úgy nyilatkozott, visszavárja a magyart az istállójához. A pilóta édesapja, Baumgartner Antal viszont Frank tudta nélkül kapcsolatba lépett Rick Gorne angol ügynökkel, és szerződést kötött annak irodájával, hogy egyengesse fia útját a Forma-1-ben. A Baumgartner Team valószínűleg Frankot is meg akarta tartani, de ő felháborodva jelentette ki: "a kérdés már az, hogy akarom-e továbbra is menedzselni Zsoltot". Konkrétan nem árulta el, marad-e a magyarral, ám a Friesacherrel történtek azt sugallják, már az osztrákot favorizálja.

Baumgartner hisz az F1-es folytatásban

Az Index megkereste a Baumgartner Team egyik tagját, aki nem tudta pontosan megmondani, Frank segíti-e még őkét, bár hivatalosan még a menedzsmenthez tartozik: "Mi úgy tudjuk, Frank Tamás még mindig tagja a Baumgartner Teamnek, de hogy valóban az-e, azt csak ő mondhatja meg".

Kiderült továbbá, hogy a pilóta nem aggódik a jövője miatt. "Előre látható volt, hogy Alberst szerződtetni fogja a Minardi, de ez nem befolyásolja Baumgartner Forma-1-es jövőjét. Helyzete ugyanis egyáltalán nem rossz, sőt, még jobb mint tavaly ilyenkor volt. Bizik benne, hogy az F-1-ben folytathatja. Több irányban is folynak tárgyalások, és nem csak a Minardival" - tudtuk meg a Baumgartner Team képviselőjétől.

Frank Tamást telefonon érte el szerkesztőségünk. A menedzser megerősítette, hogy Albers a Minardihoz tart, illetve, hogy tárgyal Friesacher szerződtetéséről. "Nagyon örülök neki, hogy Patrick a legesélyesebb jelölt Albers mellé" - nyilatkozta az Indexnek. Arra a kérdésre viszont, hogy még Baumgartner Zsolt menedzserének tekinti-e magát, nem kívánt felelni, a vele kapcsolatos ügyeket nem kommentálja.

Gorne jóban van Jordannel

Az új Baumgartner-menedzsernek, Gorne-nak különösen Amerikában vannak remek kapcsolatai, és ha a Forma-1-be nem is, valamelyik tengerentúli sorozatba biztosan be tudja protezsálni legújabb védencét. Persze a Jordannél, Baumgartner korábbi csapatánál még van hely, és Gorne nagyon jóban van Eddie Jordan csapatfőnökkel. Eddig azonban az ír gárdánál nem került szóba a tavaly a sorozatban a csapattal bemutatkozó magyar visszatérése.