Jenson Buttont vinné a Williams és a Ferrari

2005.07.13. 11:47
A BAR-Honda fizetésemeléssel tartaná magánál Jenson Buttont, akit szívesen igazolna át a Williams és a Ferrari is. Utóbbinál Rubens Barrichello helyére vinnék, de a volt ferraris Eddie Irvine szerint Michael Schumacher mellett esélytelen lenne.
Alig egy éve, hogy Jenson Button átigazolási vitája kavart vihart a Forma-1-ben, ám úgy tűnik, a történet folytatódik. Tavaly augusztusban jelentette be a huszonöt éves pilóta, hogy futó szerződése ellenére 2005-ben elhagyja a BAR-Hondát a Williams-BMW kedvéért.

Ügyvédei viszont hibáztak, és a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) hosszú huzavona után megtiltotta neki a csapatváltást. A szervezet viszont kinyilvánította: Button 2005 végén elmehet, ha az Olasz GP-ig nem gyűjti össze a vb-vezető pontjainak legalább háromnegyed részét.

Oda megy, ahová akar

Mivel az angol tehetségnek három futammal a határidő előtt csak kilenc pontja van, míg az éllovas Fernando Alonsónak hetvenhét, szabadon eligazolhat.

A Williams-BMW sokáig egyértelmű választásnak tűnt, ám néhány hete a BMW felvásárolta a Saubert, és bejelentette, saját gyári istállót alapít. Sir Frank Williams gárdájának továbbra is szállítanak motorokat, ha kéri, de az exkluzív szerződését elveszíti. Pillanatnyilag úgy tűnik, jövőre Cosworth-motorokkal indul a Williams, ez pedig nem túl vonzó Buttonnak.

A Ferrari nem csábító


Jenson Button
"Én a legjobb gépet akarom, bárkié is legyen az" - nyilatkozta a BBC-nek a BAR-versenyzője, és nem cáfolta azt sem, hogy a Ferrari is érdeklődik utána. Természetesen Rubens Barrichello helyére vinnék.

Szerinte viszont "a Ferrari csak a hatodik csapat a mezőnyben", így nem lenne értelme elcserélni a gyári Hondára.

A Honda sztárgázsit kínál

A japán cég nagyon elégedett Buttonnal - tavaly majdnem tíz dobogós helyet, az utóbbi másfél évben két edzéselsőséget szerzett -, és az értesülések szerint arra készül, hogy jelentős fizetésemeléssel tartsa a csapatánál a britet.

"A Honda tizenegy vb-t nyert, és Jenson tudja, hogy újra győzni akarnak. Nálunk lesz a legtöbb esélye, hogy világbajnok legyen, ez nem is kétséges" - mondta Nick Fry, a BAR-Honda csapatfőnöke.

Irvine nem ajánlja Schumachert

Button igazolásával kapcsolatban megszólalt Eddie Irvine is, aki 1996 és 1999 között Michael Schumacher társa volt a Ferrarinál.

"A legbiztosabb módszer arra, hogy szertefoszlasd az önbizalmad, ha sorozatosan kikapsz valakitől, aki ugyan olyan autót vezet, mint te. Ezért nevetséges szerintem Button ferraris szerződtetése. Michael Schumacher lemosná, és ez nem használna a karrierjének" - értékelte a fiatal angol esélyeit Irvine a Sun című lapnak.