Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Várszegi ajánlatai a kivonulásra

2003.07.17. 01:12
Több különböző alternatívát ajánlott a kivonulását előkészítő többségi tulajdonos Fotex Rt. lehetséges megoldásként az FTC elnökségének a szerdai megbeszélésen. Az egyik variáció szerint állítólag Várszegi továbbra is Fradi többségi tulajdonosa maradna.
Várszegi Gábor, a FTC Rt. csaknem valamennyi részvényét birtokló Fotex Rt. tulajdonosa a bajnokság májusi zárófordulójában kitört Üllői-úti botrány hatására döntött a klubbal két éve kötött szerződés megváltoztatásáról.

A Fotex több lépcsőben 2,4 milliárd forintért vette meg az FTC-t, a vételárnak azonban eddig - az erdeti szerződésnek megfelelően - csak a felét fizette ki. A következő, hatszázmilliós részlet júliusban lenne esedékes, ezt azonban a Fotex már nyilvánvalóan nem szeretné folyósítani.

Kiszolgáltatott helyzetben van az FTC

Bár az FTC érdekeit védi az adásvételi szerződés, a klub mégis kiszolgáltatott helyzetben van. Nem csak a focistákat, hanem a többi zöld-fehér szakosztályt is elsősorban a futballcsapatot működtető gazdasági társaság eladásából működtetik. (Sokan Várszegi várható távozásának tudták be már a korábban kiemelkedően sikeres női kézilabda csapat szétesését is).

Nem valószínű, hogy a Bajnokok Ligájáról éppen a botrányt megelőző mérkőzésen lemaradó, régi népszerűségét rohamosan vesztő, brutális drukkerekkel súlyosbított és a magyar focinak megfelelő silány szolágáltatást előállító klub nem hasonlóan komoly befektetőt tud találni. (A Fotex kivonulásáról szóló korábbi cikkünk mellett feltett kérdésünkre - "Mit tenne Várszegi helyében?" - az Index olvasóinak elsöprő többsége válaszolta, hogy "már oda se ment volna".)

"Összhangban a korábbi szerződéssel"

A klub honlapja szerint a Fotex valamennyi ajánlata összhangban van a korábban megkötött adásvételi szerződéssel. Várszegi a szerdai tárgyalások után hangsúlyozta, hogy a Ferencvárosra szeretné bízni a végső döntést, azaz a többségi tulajdonos kivonulása az FTC elnöksége által választott forgatókönyv szerint zajlik majd.

Három lehetőség

"Meghallgattuk Várszegi Gábor ajánlatait, és ennek fényében tanácskozunk pénteken - mondta az MTI-nek Furulyás János, az FTC elnöke. - "Igyekszünk olyan megoldást találni, amellyel a klub és a Fotex Rt. is jól jár".

Az Origo az FTC elnökségi tagjaitól származó információi szerint Várszegi három lehetőséget vázolt az FTC vezetőinek. Az első szerint Várszegi 130 millió forintot ad a szakosztályoknak, kivéve a labdarúgásnak, és néhány százaléknyi tulajdonrészt tartana meg.

A második lehetőség, hogy a továbbiakban semennyit nem fizet, és visszaadja a teljes tulajdonrészét. A harmadik alternatíva szerint megemelik az alaptőkét, a Fotex ötvenyegy százalékot míg a klub huszonkilenc százalékot tartana meg, húsz százaléknyi tulajdonrészre pedig befektetőt keresnének.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.