Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Matthäus helyesbít, és dühös a sajtóra

2004.04.16. 14:35
A magyar válogatott decemberben kinevezett német kapitánya, Lothar Matthäus fenntartja véleményét, miszerint visszamenne Belgrádba, de csak azután, hogy kijuttatta a magyar csapatot a vb-re. A nyilatkozatai viszont ellentmondanak egymásnak, és tagadja, hogy interjút adott a Blikknek.
A belgrádi Blic című lap pénteken folytatta a Matthäus és a Partizan közötti vita hátterének feltárását. Az újság azt írja, hogy a Matthäusszal megjelent szerdai interjú után egy magyarországi lap felhívta a Blic szerkesztőséget, és azt állította, egyik újságírója beszélt a német szakvezetővel, aki állítólag azt mondta neki: sohasem állított olyat, hogy visszatérne a Partizanhoz.

Mikor beszélt magyar újságírókkal

A budapesti Blikk pénteken egyoldalas összeállítást közölt az üggyel kapcsolatban, ebben Matthäus így nyilatkozott: "Felfoghatatlan számomra, hogy miért találják ki ezeket a híreket, hiszen ki sem ejtettem a számon az ominózus mondatokat. Már néhány héttel ezelőtt is megpróbáltak besározni, a magyar emberekről, futballistákról mondott állítólagos véleményemmel, és aztán kiderült, semmi sem igaz az egészből."

A Blic ezzel kapcsolatosan ismét felkereste a magyar válogatott szövetségi kapitányát. "Jelen pillanatban szabadságon vagyok, és a múlt héten szerdán beszéltem utoljára magyar újságírókkal" - mondta a belgrádi lapnak Matthäus, aki nagyon dühös a sajtó magatartása miatt, s azt gyanítja, hogy "kis médiajátszma" zajlik körülötte. (Az biztos, hogy csütörtökön is beszélt magyar újságírókkal, hiszen akkor jelentették be a brazilok vendégjátékát.)

Belgrádban szeretett volna élni

"2005. december 31-ig szerződés köt a magyar válogatotthoz, és én tiszteletben tartom a megállapodást. Fenntartom korábbi állításomat, hogy szeretem Szerbiát és visszatérnék a Partizanhoz, ha megváltozna a klub menedzsmentje, de csak azután, ha lejárt a magyarokkal kötött szerződésem. Végtére is ez az egész ügy a Partizannal nem a pénz miatt kezdődött, hanem az elvek miatt, az aláírt szerződések megszegése miatt" - mondta Matthäus.

Az egykori klasszis közölte: a Partizan trénereként mindent megtett azért, hogy a csapat képességeihez mérten a legjobbat mutassa, s minél jobb eredményt érjen el a szerbiai pontvadászatban és a Bajnokok Ligájában. A Partizan volt vezetőedzője szerint feleségével, Marijanával Belgrádban szerettek volna élni, azt akarták, hogy a gyerekek ott járjanak iskolába.

Zecevic űzte el az országból

"A szerződés megszegése azonban távozásra kényszerített. Közvetlenül Zarko Zecevic, a Partizan főtitkára volt az, aki nem tartotta be azt, amit aláírt. Ő űzött el az országból, én nem akartam elmenni" - mondta Blicnek a magyar szövetségi kapitány.

Matthäus korábban a Sport Bild című német magazinnak elmondta: 600 ezer dollárt követel volt munkaadójától, a Partizan Beogradtól. A 43 éves szakember ezzel kapcsolatban keresetet fog benyújtani a nemzetközi szövetséghez, a FIFA-hoz. A lapnak elárulta: két szerződést kötött a belgrádi klubbal. Az egyik megállapodás vezetőedzőként alapfizetést garantált neki, a másik kontraktus azonban ügynöksége, a Sporthouse és az egyesület között jött létre.

A FIFA-nál nincs Matthäus-ügy

Ez utóbbi alapján kér 15 százalékos részesedést az ukrán Sahtyor Donyeckhez távozott Igor Duljajért kapott állítólagos négymillió dollárból. Andreas Haren, a FIFA szóvivője ezzel kapcsolatosan közölte a belgrádi Bliccel, hogy Matthäus keresete nem érkezett meg, de a német edző nem is nyújthatott volna be ilyet. A FIFA szabályzata szerint ugyanis egy személy nem lehet egy időben tréner és menedzser is. A szóvivő közli, hogy szerződésszegéssel kapcsolatos panaszt csak a FIFA-nál bejegyzett Sporthouse ügynökség nyújthat be, amelynek egyik ügyfele Matthäus.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.