Miklós
-7 °C
2 °C

Millwall-huligánok várhatnak a Fradira Skóciában

2004.12.13. 15:08
A Fradi korábbi UEFA-kupa ellenfelének szurkolói csütörtökön akarnak elégtételt venni az őket Budapesten, szeptemberben ért valós és vélt sérelmekért. A Millwall huligánjait a legbalhésabb angol csoportként tartják számon és most Edinborough-ba készülnek utazni. A londoniak főnöke tud az "érdeklődésről", de nem tart komolyabb összecsapástól. A fradisták nem tartanak a Millwall-tábortól, de vannak szövetségeseik a szigetországban is.
Csütörtök este az FTC labdarúgócsapata az edinborough-i Hearts ellen lép pályára Skóciában az UEFA Kupa csoportkörének utolsó játéknapján. A gárda legalább kétgólos győzelemmel, illetve a párhuzamosan zajló mérkőzés kedvező eredményével még továbbjuthat, de a vendéglátók is hasonló helyzetben vannak.

A Hearts-drukkerek is segítenének

Kiélezett mérkőzés várható a pályán, sőt, a tribünön is lehetnek gondok, ha igaznak bizonyulnak a skót Sunday Herald című lap információi: a sorozattól korábban az FTC ellen búcsúzó londoni Millwall szurkolói azt tervezik, hogy északra utaznak, és revánsot vesznek a fradi szurkolóin, az őket Budapesten ért támadás miatt.

A lap internetes fórumokra bukkant, amelyen a Hearts fanatikusai felajánlják a segítségüket a millwallosoknak: "Igaz, hogy a Millwall csapatokat küld Edinbrough-ba, hogy elbánjon a ferencvárosiakkal? Ha megkapom a részleteket, hogy hol lesztek, csatlakozunk hozzátok és segítünk a melóban. Nem adjuk meg magunkat."

Elővigyázatosságból a két brit klub már fel is vette a kapcsolatot, és a londoni rendőrség futballhuligánokra specializálódott egységének két tagja csütörtökre Edinborough-ba utazik, hogy segítsen a Millwall-huligánok kiszűrésében.

Ken Chapman, a Millwall biztonsági főnöke az előkészületek ellenére nem tart összecsapástól.

"Szerintem nem lesz rendbontás, és ennek több oka is van. A Ferencváros nem szerepel jól az UEFA-kupában. Nem is fognak továbbjutni. A Millwall ellen is csak 275 szurkolójuk jött el, úgy gondolom, ezúttal még ennyien sem lesznek. Ráadásul közeleg a karácsony is, ami szintén fontos tényező. Beszéltem a napokban a drukkerekkel, és nem akarnak börtönbe kerülni, mert akkor az ünnepeket is benn kellene tölteniük. Persze tudok róla, hogy a Hearts-szurkolók meghívták a millwallosokat, de az előbbiek miatt csak az lehet a céljuk, hogy lássák kiesni a volt riválist" - nyilatkozta Chapman, korábbi magas rangú londoni rendőrtiszt a Sunday Herald-nak.

A skótok nem nyilatkoznak

A lap a Hearts hasonló képviselőjét is meg akarta szólaltatni, de csak a klub szóvivőjével beszélhettek: "Minden ügy, amely a Hearts és a rendőrség között zajlik, titkos." Annyit tudni biztosan, hogy novemberben az egyesület biztonsági főnöke, Tom Purdie kapcsolatba lépett londoni kollégájával.

A meccs körülményeit bonyolíthatja, hogy a Hearts keménymagja sem tartozik a toleráns csoportok közé, a skót szövetség épp múlt csütörtökön büntette meg a klubot, mert nem tett meg mindent a nézőtéri rasszista megnyilvánulások ellen.

Az újság megjegyzi továbbá, hogy a Millwall-Ferencváros meccsen is feltűntek rasszista elemek a vendégszektorban, és emlékeztet a két csapat drukkereinek budapesti botrányaira is. A magyar fővárosban a visszavágó előtt négy angolt is megkéseltek, és huszonegy Millwall-ultrát tartóztattak le. (Ezek után a Liverpool elleni kupameccsen csak olaj volt a tűzre, a liverpooli szurkolók állandó "Ferencváros! Ferencváros!" szurkolása )

A fradisták tudnak a készülődésről

Egy magát megnevezni nem kívánó ferencvárosi szurkoló - aki a csapat idei valamennyi európai kupameccsén ott volt - az Index érdeklődésére elmondta, tudnak az angolok készülődéséről. "Mi Newcastle-ba megyünk fapadossal, onnan bérelt kocsikkal megyünk át Edinborough-ba. Ezen a repülőn körülbelül negyvenen utazunk, de információink szerint nem lesz száznál több Fradista a meccsen" - mondta a zöld-fehér szimpatizáns.

A balhétól nem tartanak a fradisták, hiszen szerintük sok Millwall szurkoló inkább a hétvégi Leeds elleni rangadót választja a skóciai utazás helyett. "Egy biztos, mi nem keressük a balhét, de a Celtic-drukkerek és a Hearts városi riválisának, a Hiberniansnek a szurkolói is jelezték, ha akarjuk átjönnek nekünk 'segíteni', csak szerezzünk nekik jegyet".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.