Piroska
-12 °C
-2 °C

A 'totális' MU a Chelsea-t is megszoríthatja

2005.08.26. 10:05
A Manchester United két játékosa is megsérült a szerdai, Debrecen elleni Bajnokok Ligája selejtezõn, az utolsó húsz percet emberhátrányban játszották, mégis könnyedén nyertek. Sir Alex Ferguson csapata a hetvenes évek holland válogatottjának 'totális' futballjára emlékeztetõ taktikával játszott.
Rio Ferdinand és C. Ronaldo
Rio Ferdinand és C. Ronaldo
Totális támadófutballt ígért a szezon elõtt Ruud van Nistelrooy, a Manchester United holland csatára, és a csapat be is váltotta azt. Elsõ négy meccsükön kilenc gólt lõttek az angolok, ám ennél is meggyõzõbb, hogy egyet sem kaptak.

A szerdai Debrecen-MU Bajnokok Ligája-selejtezõn viszont nem csak a támadók váltogatták a helyüket, de Sir Alex Ferguson edzõ a totális futballt az egész csapatra kiterjesztette: a középpályások és a védõk is több poszton játszottak.

Tolódott a védelem

A meccset a Gary Neville-Rio Ferdinand-Wes Brown-Gabriel Heinze védõnégyessel kezdték a vörös ördögök, de a jobbhátvéd, Neville, már alig negyedóra után kidõlt, és a csatár Kieron Richardson jöt be helyette.

Ferguson viszont meglepetésre balhátvédet játszatott a fiatal támadóval, a védelmet pedig eggyel beljebb tolta: Heinze ment be középre Rio Ferdinand mellé, míg Brown vette át Neville helyét. Mivel elõttük a Darren Fletcher-Alan Smith-Paul Scholesközéppálya jól védekezett, könnyedén megoldották az új szituációt.

Húsz percet tízen játszottak, de nem tûnt föl

A szünetben aztán újra változtatott a skót mester, és Scholes helyett az eddig ismeretlen Phil Bardsleyt küldte be. A tehetség lett az új jobbhátvéd, a Heinze-Rio-Brown trió visszatolódott, míg Richardson egy sorral följebb nyomult, a lecserélt Scholes helyére.

A hollandok találmánya a totális futball
A 'totális' futballt a hetvenes évek elejének holland válogatottja teremtette meg. A Johan Cruyff vezette, Rinus Michels edzette csapatban a posztok le voltak ugyan osztva, de a szituációtól függõen váltották egymást a pálya különbözõ részein a játékosok. Ehhez hasonlóan védekezett a Manchester United a Debrecen ellen.
Egy óra után Fletchert Liam Miller váltotta, de ez a csere nem okozott változást, a háromfõs középpálya jobboldali embere ment le, az új pedig átvette a szerepét.

Bõ tíz perc múlva, a hetvenedik körül viszont újra módosítania kellett az MU-trénerének. Richardson sérült meg, és mivel cserelehetõségük már nem volt, tízen maradtak az angolok.

Ferguson kedvére variálhat

Az emberhátrány viszont egy percig sem tûnt föl, mert azonnal 4-4-1-re álltak vissza. Smith mellé behúzódott középre Miller, Cristiano Ronaldo a jobb, Ryan Giggs a bal oldalon lépett vissza a középpályára. Van Nistelrooy maradt az egyetlen csatár.

A Debrecennél ebben a szezonban valószínûleg csak nehezebb ellenféllel fog találkozni a Manchester, ám a Puskás-stadionban kiderült, lesz variálási lehetõsége Fergusonnak. További bíztató jel lehet a skótnak, hogy a balhátvéd Gabriel Heinze remekül használta ki, hogy a szögleteknél és szabdrúgásoknál elõre engedték, és két gól fejelt remek védõmunkája mellett.

A Premier League-ben a Chelsea egyelõre verhetetlennek tûnik, de az MU lehet a legnagyobb ellenfele.

Alan Smith védekezõ középpályásként is bizonyított
Elõször játszott védekezõ középpályást az elsõ perctõl Alan Smith, a Manchester United fiatal csatára. Sir Alex Ferguson szerint a támadók közé nem fér be, így csak a középpályán, Roy Keane helyén kaphat lehetõséget ebben a szezonban.

Kétséges volt, hogy a csatárokétól teljesen eltérõ poszton mire lesz képes, ám a Debrecen ellen bizonyított. Remekül helyezkedett, összeszedte a labdákat, ráadásul támadásokat indított, szinte egy rossz átadása sem volt. Mindezek mellett a szögletek után volt két jó lövése, és egy bombafejese is, amely alig ment mellé. Az MU egyik legjobbja lett.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.