Hajnalka
0 °C
14 °C

Római világbajnoki ünneplés néhány könnycseppel

2006.07.10. 23:55
Hétfő este hazaérkezett Németországból a futball-világbjnokságon aranyérmet szerzett olasz válogatott. Volt miniszterelnöki fogadás, végigbuszozás Róma utcáin, sok öröm és néhány pillanatig emlékezés egy tragédiára, amely nagy erőt adott Fabio Cannavaróéknak a vébé alatt.

Róma a világbajnokait ünnepelte hétfő este. Órákon keresztül vonultak fel a városon keresztül, miután este fél hét után megérkezett a Partica di Mare katonai repülőtérre a válogatott különgépe.

A kormányfőhöz siettek


Klikkolás!

A repülő földet érését követően az olasz légierő kilenc vadászgépe az aranyérmes csapat tiszteletére alakzatban szelte az eget, zöld-fehér-piros füstöt eregetve.

A járműből 18:50 perckor Fabio Cannavaro, a nemzeti együttes csapatkapitánya lépett ki először, s magasba emelte a vb-trófeát.

A válogatott tagjait Romano Prodi kormányfő fogadta. A miniszterelnök a rezidenciáján a fegyelem és a kitartás diadalának nevezte a vb-nyerést. Ezt követően nyitott autókon végighajtottak az olasz főváros utcáin a vébégyőztesek. Az olasz állami tévé, a RAI jelentése szerint kétmillióan ünnepeltek.

Egymilló ünneplő

A busz 11 előtt érkezett a Circus Maximus előtti területre, ahol köszönthették őket a rajongók. Az ünnepségre több mint egymillió embert vártak.

A RAI Uno nálunk is fogható élő közvetítéséből kiderült, voltak is annyian. Az adás közben negyedóránként adták le a vasárnapi meccs összefoglalóját, a gólokkal és az összes tizenegyessel.

Mindenki énekelt, mindegy milyen hangon

Aztán a Circus Maximusbál lévő színpadnál - amelyen az állt: Róma köszöni a kékeknek! - kezdetét vette az olaszos ünneplés. Előbb a játékosokat szólították a színpadra, majd elénekelték az olasz himnuszt. A játékosok is fújták a Fratelli d'Italia kezdetű dalt, felváltva ordítottak bele a mikrofonba. Majd két konferanszié próbálta is terelni a futballistákat, azt kérdezgették tőlük: csak nem menni akartok? Interjúkat próbáltak készíteni velük, meg nem túl nagy érdeklődés közepette felolvasták Giorgio Napolitano államfő üdvözletét.

Könnyek a színpadon

A döntő egyik főszereplője, a gólszerző és Zidane "kiállíttatója", Marco Materazzi énekelt a csapatkapitány Fabio Cannavarónak egy rigmust arról, hogy százszoros válogatott lett és hogy ő kapitány. A futballisták közül többen félmeztelenül, többen zászlóba burkolózva ugráltak a világkupával a fejükön.

A legmeghatóbb pillanat mégis az volt, amikor Cannavaro kezdett énekelni és korábbi csapattársa, Gianluca Pessotto nevét kiáltotta a levegőbe. A volt válogatott védő, a Juventus mostani menedzsere két hete kiugrott a klubszékház ablakán és sokáig életveszélyben volt, de most sem egyértelmű a felépülése. A tragédia hírére akkor többen rendhagyó módon Torinóba repültek és a későbbiekben egyértelművé vált, ez a szomorú történet is adott olyan lelki tartást az olaszoknak, amely segíthette őket a vébényerésben.

Többen belehaltak az ünneplésbe

A szövetségi kapitány, Marcello Lippi az emelvényen azt mondta, kompaktak, nagyszerűek voltak ebben a két évben, amióta ő irányítja a válogatottat.

Félóra tánc, kiabálás, éneklés, öröm és kis szomorúság után elhagyták a színpadot Fracesco Tottiék.

Az előző éjszaka tragédiák is vegyültek az ünneplésbe: ketten meghaltak, többen súlyos sérüléseket szenvedtek a döntő utáni öröm közepette.

Rapallóban a húszesztendős Carlo Alberto Cavenaghi egy barátjával, a győzelem utáni mámorban ellopott egy motorcsónakot, majd kifutottak a tengerre. A két fiatalember elvesztette az uralmát a gép felett, Cavenaghi rázuhant a motorra, súlyos fejsérüléseket szenvedett és megfulladt. Nápolyban a lopásért és kábítószer-kereskedelemért többszörösen elítélt Michele Coscina motorkerékpárján ünnepelte a válogatott diadalát, amikor több lövéssel végeztek vele. További két emberre is rálőttek, de ezeket az ügyeket a hatóságok a maffia számlájára írták. Egy hétesztendős kisfiú súlyos fejsérüléseket szenvedett, amikor az egyik ablakból valaki a győzelem feletti boldogságában kihajított egy fazekat. A rendbontások miatt öt embert tartóztattak le a városban. Rietiben egy fiatalember a két ujját veszítette el, amikor felrobbant kezében a petárda.

Az ünnepségek során több városban - így Rómában és Milánóban - is összecsaptak a rendőrök a felhevült drukkerekkel.

Berlinben is félmillióan örültek

Az olasz ünneplés éjszakája volt Berlinben is a döntő utáni órákban. A kékbe öltözött fanatikusok csak jó félórával a mérkőzés után kezdték elhagyni a stadiont, majd a belváros felé vették az irányt. A félmillió olasz szurkoló - akik többsége a tengerentúlról érkezett - azonban nem tudta együtt ünnepelni a Squadra Azzurra diadalát.

Ennek többek között az volt az oka, hogy a Brandenburgi kapunál található Fan Festet, ahol elfértek volna ennyien, pár órával a döntő után bezárták, így a drukkerek különféle szórakozóhelyeket kerestek fel. Nem volt ritka kép Berlinben, amint asztalokon táncolva zászlójukat lengették az örömmámorban úszó szurkolók, volt, aki a közlekedési lámpára mászott fel, hogy kitűzhesse a nemzeti lobogót. Az ünneplés azonban itt nem csapott át rendbontásba.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.