Bravúrgyőzelem után újra álmodhatunk

2013.04.17. 22:11 Módosítva: 2013.04.17. 22:14
A Dél-Korea elleni sporttörténelmi vereség után itt az újabb sporttörténelem: a magyar jégkorong-válogatott szerdán először győzte le az abszolút csoportfavorit Kazahsztánt a budapesti hoki-vb-n. Óriási siker, de a továbbjutáshoz még ez sem biztos, hogy elég. Az olaszok ellen is hasonló jó eredmény kell pénteken, és még ott van Japán is.

Érezhetően nagyon összeszedte magát a magyar jégkorong-válogatott szerdára Kazahsztán ellen (2-1). Az első harmad elején a kazahok is fogást kerestek, aztán ahogy teltek a percek, látható volt, hogy ezzel a magyar válogatottal nehéz dolguk lesz. A mieink sokkal koncentráltabban védekeztek, sokat ígérő támadások is voltak, és bár nagy ziccert nem sikerült kidolgozniuk, a magyar csapat egy pillanatig sem játszott alárendelt szerepet.

 Rangsor  Csoportállás  Pontszám  Gólkülönbség
1. Olaszország 9 +11
2. MAGYARORSZÁG 7 +2
3. Kazahsztán 6 +7
4. Japán 3 -5
5. Dél-Korea 2 -4
6. Nagy-Britannia 0 -11

Két fontos tényezőt azonban feltétlenül meg kellett jegyezni az első harmad után. Hári János, aki a svéd bajnokságban edződik, sokszor nyert meg bedobást, amellyel a kazah kapu előtt is rendre sikerült lehetőségeket kidolgozni. A másik Szuper Levente, a magyar kapus produkciója volt, aki gyakorlatilag meccs nélkül érkezett a világbajnokságra, de hihetetlen nagy bravúrokat mutatott be, olyan védéseket, amikre Dél-Korea ellen nagy szükség lett volna. Egyszer sem pattant ki róla a korong, amiből hétfőn három gólt is kapott a magyar csapat.

A szerencse is a magyar csapattal volt

Nemcsak nagy önbecsüléssel játszottak és erőn felül dolgoztak a jégen a magyarok, még szerencséjük is volt. Mihály Árpád éppen azt a tíz centit találta el, ami a kazah kapus és a kapufa között volt. Ezzel szereztünk vezetést (1-0).

Ahogy ilyenkor lenni szokott hokimeccsen, a bírók sokkal könnyebben fújták az emberelőnyöket a hátrányban játszó, és erősebb csapat javára. Egy ilyen végén noha Szuper jól mozdult a lövésre, ami a blokkon elakadt, másodjára a kazah csatár bevágta (1-1). Ennek ellenére 40 perc után joggal dőlhettek hátra a hazai szurkolók, ez a magyar válogatott már olyan volt, hogy akármilyen eredményt is ér el, vastapssal jön le a jégről.

Az utolsó harmad úgy kezdődött, hogy egy másfél perces emberhátrányt kellett kivédekezni. Iszonyatosan nehéz másodperceket élt át a magyar válogatott, de ez megerősítette. Olyannyira, hogy a 47. percben megint előnyt szerzett. Tokaji Viktor bombája az egyik kazah védő korcsolyájáról csúszott a kapuba (2-1).

A végét kihúzták

Az utolsó tíz perc maga volt a pokol. Kétszer két percet játszott emberhátrányban a magyar csapat, amelynek erejét teljesen felemésztette a védekezés, de hősiesen óvta a kaput a góltól, és Szuperről továbbra sem pattant ki egyetlen korong sem.

Az utolsó két és fél percből kettőt emberelőnyben játszottak a magyarok, de nem sokat volt náluk a korong. Ennek ellenére igyekeztek minél messzebb tartani a kaputól az ellenfelet. Ez sikerült. A kazahok a végén minden rutinjukat igyekeztek bevetni, de hiába, már támadásig sem nagyon jutottak, Szuper továbbra is magabiztosan óvta a magyar kaput a góltól.

A magyar csapat nyert, szinte a pokolból a mennyországba jutott, de ezzel is csak egy apró lépést tett a továbbjutás, az A-csoport felé.

Ha az olaszokat és a japánokat is legyőzi, nincs vita, a magyarok lesznek az elsők a budapesti vb-n. Ha kikapnak az olaszoktól, de legyőzik Japánt, még az sem biztos, hogy elég, ugyanis arra van szükség, hogy az olaszok is megverjék Kazahsztánt. Ha az olaszokat verjük, akkor Japán ellen már egy döntetlen is elég lehet. Egyelőre ennyit érdemes számolni, péntek estig sok minden történhet még.

A magyar program

Pénteken a magyar csapat 19.30-tól Olaszország ellen játszik, szombaton, szintén 19.30-tól Japán lesz az ellenfele.

Magyar nyilatkozatok

Rich Chernomaz, magyar szövetségi kapitány azt mondta, „az elmúlt napokban az volt a fontos, hogy a csapat lelkét rendbe tegyük. Most bebizonyították a játékosok, mi a magyar virtus. Mindenki tudta, hogy tudunk sokkal jobban játszani, mint két napja Dél-Korea ellen. Ne felejtsük el, hogy a tornának még nincs vége, vár még ránk a veretlen olasz és a kellemetlen japán válogatott."

Szuper Levente, a magyar kapus szerint „csodálatos csapatunk van, csodálatos szurkolótáborral. Tudtuk, hogy képesek vagyunk jobb játékra, mint hétfőn. A védők remekül takarítottak a kapunk előtt, elől pedig belőttük a helyzeteinket."

Jegyzőkönyv

3. forduló:

Magyarország–Kazahsztán 2-1 (0-0, 1-1, 1-0)

Gólszerző: Mihály (34.), Tokaji (48.), illetve Sztarcsenko (37.)

Olaszország–Nagy-Britannia 5-1 (1-1, 1-0, 3-0)

Gólszerző: Di Casmirro (2.), Iannone (22.), Rocco (43.), Gander (43.), Sullivan (49.), illetve Farmer (8.)

Japán–Koreai Köztársaság 6-5 (1-0, 3-3, 2-2)

Gólszerző: Szuzuki (12.), Kudzsi (30.), Kavaj (34.), Mitamura (35.), Kavasima (46.), Keller (51.), illetve Kim K. Sz. (29.), Sin (32., 45.), Radunske (37.), Kim V. J. (46.)