Történelmi tett lenne a kazahverés

2013.04.17. 12:22
Szerdán folytatódik a budapesti, divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság. A magyarok a legnagyobb esélyes Kazahsztánnal meccselnek. A Dél-Korea elleni döbbenetes vereség után talpra kell állni, viszont még a győzelem sem jelentene feljutást a legjobbak közé.

Sok újat nem mondunk azzal, hogy továbbra is bravúr kell a magyar jégkorong-válogatottól, hogy jövőre ott lehessen a minszki, A-csoportos világbajnokságon. A Dél-Korea elleni vereség fájó, de a legjobbak közé vezető út egy fikarcnyit sem lett bonyolultabb, de nehezebb sem a hétfői 4-5-tel.

Jó előre tudtuk, hogy bravúr kell csapattól. A csoport esélyesének tartott kazah vagy olasz válogatottat a magyaroknak le kell győzniük az álmokhoz, az A-csoporthoz . A lehető legegyszerűbb képlet, hogy a hátralévő három meccs mindegyikét – sorban Kazahsztán, Olaszország és Japán – nyernie kell a válogatottnak, ez esetben nem kell külső segítség. Ha viszont csak a két legjobb egyike ellen nyer (és persze Japánt is veri, mindkétszer rendes játékidőben), akkor is arra lenne szükség, hogy akit legyőznek a magyarok, az a másik tavalyi A-csoportostól is kikapjon.

Nagyobb az esély egy esetleges olaszok elleni győzelemre, és akkor a feljutáshoz még az is kell, hogy Olaszországot Kazahsztán is verje. Az a Kazahsztán, amely hihetetlenül erős kerettel érkezett a világbajnokságra.

Az ázsiai ország 1993-ban az akkor még C-csoportosnak hívott világbajnokságról indult és 1998-ban már a legjobbak közé került. Összesen hatszor szerepelt ott, legjobb helyezése a 2005-ös, 12. hely a világranglistán, jelenleg 17., a magyarok a 19.-ek.

A keret a világ második legerősebb bajnokságának tartott orosz KHL-ben szereplő hokisokra épül. Tizenöten érkeztek a Barisz Asztanából, amely az alapszakasz keleti főcsoportjának hatodik helyén végzett és a playoffban végül egy végsőkig kiélezett csatában, 4-3-mal kapott ki a Traktor Cseljabinszktól.

MLA 0413
Fotó: Mudra László / MJSZ

Az a tény sem a magyar esélyeket növeli, hogy az eddigi öt, kazahok elleni meccs mindegyikét csúnyán elbukták. A csúnya azt jelenti, hogy a legszorosabb éppen az utolsó egymás elleni meccs volt, amelyen 4-1-re nyertek a kazahok - előtte egyszer kilenc is volt közte. Az akkori világbajnokság két okból is emlékezetes marad, egyrészt a 2003-as vb volt a Papp László Sportaréna nyitánya, másrészről a végén az A-csoportba jutó Kazahsztán csatára, Roman Kozlov a díjátadóra annyira lerészegedett, hogy a dobogóra is csak hathatós segítséggel jutott fel.

Tehát történelmi tett lenne a kazahok legyőzése. A magyar válogatott éppen a saját kárából meríthet erőt, ahogy a magyaroknál gyengébbnek ítélt és rangsorolt Dél-Korea hétfőn győzött, 1-4-ről fordítva.

Akkor sem történik újabb tragédia, ha mégsem sikerül a bravúr. Pénteken az olaszok ellen még egyszer nekifeszülhet, hogy lebontsa saját korlátait a csapat. Ha végül mégis a második vonalban ragad, túl fogja élni. Ahogy erről a torna előtt is beszéltünk, a magyar jégkorongsport jelenleg ide tartozik.

A meccs 19.30-kor kezdődik, az Index szöveges közvetítést ad róla.