Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Történelmi tett lenne a kazahverés

2013.04.17. 12:22
Szerdán folytatódik a budapesti, divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság. A magyarok a legnagyobb esélyes Kazahsztánnal meccselnek. A Dél-Korea elleni döbbenetes vereség után talpra kell állni, viszont még a győzelem sem jelentene feljutást a legjobbak közé.

Sok újat nem mondunk azzal, hogy továbbra is bravúr kell a magyar jégkorong-válogatottól, hogy jövőre ott lehessen a minszki, A-csoportos világbajnokságon. A Dél-Korea elleni vereség fájó, de a legjobbak közé vezető út egy fikarcnyit sem lett bonyolultabb, de nehezebb sem a hétfői 4-5-tel.

Jó előre tudtuk, hogy bravúr kell csapattól. A csoport esélyesének tartott kazah vagy olasz válogatottat a magyaroknak le kell győzniük az álmokhoz, az A-csoporthoz . A lehető legegyszerűbb képlet, hogy a hátralévő három meccs mindegyikét – sorban Kazahsztán, Olaszország és Japán – nyernie kell a válogatottnak, ez esetben nem kell külső segítség. Ha viszont csak a két legjobb egyike ellen nyer (és persze Japánt is veri, mindkétszer rendes játékidőben), akkor is arra lenne szükség, hogy akit legyőznek a magyarok, az a másik tavalyi A-csoportostól is kikapjon.

Nagyobb az esély egy esetleges olaszok elleni győzelemre, és akkor a feljutáshoz még az is kell, hogy Olaszországot Kazahsztán is verje. Az a Kazahsztán, amely hihetetlenül erős kerettel érkezett a világbajnokságra.

Az ázsiai ország 1993-ban az akkor még C-csoportosnak hívott világbajnokságról indult és 1998-ban már a legjobbak közé került. Összesen hatszor szerepelt ott, legjobb helyezése a 2005-ös, 12. hely a világranglistán, jelenleg 17., a magyarok a 19.-ek.

A keret a világ második legerősebb bajnokságának tartott orosz KHL-ben szereplő hokisokra épül. Tizenöten érkeztek a Barisz Asztanából, amely az alapszakasz keleti főcsoportjának hatodik helyén végzett és a playoffban végül egy végsőkig kiélezett csatában, 4-3-mal kapott ki a Traktor Cseljabinszktól.

MLA 0413
Fotó: Mudra László / MJSZ

Az a tény sem a magyar esélyeket növeli, hogy az eddigi öt, kazahok elleni meccs mindegyikét csúnyán elbukták. A csúnya azt jelenti, hogy a legszorosabb éppen az utolsó egymás elleni meccs volt, amelyen 4-1-re nyertek a kazahok - előtte egyszer kilenc is volt közte. Az akkori világbajnokság két okból is emlékezetes marad, egyrészt a 2003-as vb volt a Papp László Sportaréna nyitánya, másrészről a végén az A-csoportba jutó Kazahsztán csatára, Roman Kozlov a díjátadóra annyira lerészegedett, hogy a dobogóra is csak hathatós segítséggel jutott fel.

Tehát történelmi tett lenne a kazahok legyőzése. A magyar válogatott éppen a saját kárából meríthet erőt, ahogy a magyaroknál gyengébbnek ítélt és rangsorolt Dél-Korea hétfőn győzött, 1-4-ről fordítva.

Akkor sem történik újabb tragédia, ha mégsem sikerül a bravúr. Pénteken az olaszok ellen még egyszer nekifeszülhet, hogy lebontsa saját korlátait a csapat. Ha végül mégis a második vonalban ragad, túl fogja élni. Ahogy erről a torna előtt is beszéltünk, a magyar jégkorongsport jelenleg ide tartozik.

A meccs 19.30-kor kezdődik, az Index szöveges közvetítést ad róla.