Indul az év utolsó nagy sporteseménye

2008.12.02. 10:37
Kedden délután kezdődik a női kézilabda-Európa-bajnokság, amelynek újra a norvégok a nagy esélyesei, még akkor is, ha legjobbjuk, Hammerseng pihenőt kapott. Legkeményebb csoportellenfelünk Dánia, nyilván ők veszik a legkomolyabban a tornát, mert rangos eseményekre nem jutottak ki az elmúlt évben. Ők is a jövő csapatát építik, mint mindenki más.

Mindjárt az egyik legpikánsabb meccsel kezdődik a macedóniai női kézilabda Európa-bajnokság kedden. A szerbek a horvátokkal csapnak össze, maga a mérkőzés várhatóan nem lesz magas színvonalú, de a két válogatott találkozásának mindig van feszültsége, kivált, ha a 2003-as vízilabda Eb-re gondolunk. Akkor Szlovéniában nem sikerült megoldani a két szurkolótábor elválasztását, összeverekedtek, az eredményhirdetés lényegében elmaradt.

A hat órakor kezdődő szkopjei meccs után mutatkozik be a házigazda, amely a felkészülési meccseken nélkülözte egyik legjobb átlövőjét, Valentina Radulovicsot, de a rajton feltétlenül ott szeretne lenni.

A magyarok is a fővárosba kaptak besorolást, míg a másik két csoport meccsei Ohridban lesznek. Két helyszínen az elmúlt években soha nem rendeztek ilyen szintű tornát, ezért kicsit tartanak a résztvevők a szervezéstől – Sinka László főtitkár reméli, a macedónok felnőnek a feladathoz –, de végül az európai szövetség vezetői fejében komolyan meg sem fordult, hogy elvegyék a jogot.

A macedóniai túráktól mindig tartottak a riválisok, Bitolán rendszeresen a csarnokban dohányoztak – Szkopjéban is megszokott volt ez –, nem fűtöttek megfelelően, és volt kupameccs, amelyen náci karlendítéssel fogadták az ellenfelet.

Szkopje és Teréz anya

Szkopjéban van a Balkán legnagyobb keresztje, 76 méter magas, 400 tonna fémből több mint két évig készült a Vodno. Több mint 500 reflektor világítja meg, 80 kilométerre ellátszik. A városban született Teréz anya, szobrát nemrégiben adták át. Szkopjét 1963-bankemény földrengés rázta meg, 120 ezer ember maradt fedél nélkül, a pályaudvar homlokzata ma is emlékeztet a földrengés időpontjára, az órát nem állították át, negyed hatot mutat.

Az A-csoport a legkeményebb, amelybe a magyar válogatott is került, mert a legutóbbi világbajnokságot és az olimpiát is kihagyó dánok új csapattal érkeznek, és bár ők is a londoni olimpiára készülnek, mentalitásukba aligha fér bele, hogy megint rosszul szerepeljenek.

A románok is csalódást okoztak Pekingben, épp a mieink győzték őket le a negyeddöntőben, most nagyon szívják magukat, és bár Bradeanu nem lesz velük, mert várandós, a többiek harcra készen állnak.

A franciáknál négy alapember visszavonult, ez nehezíti a kapitány, Olivier Krumbholz helyzetét, de a németek elleni felkészülési meccsen már jól játszottak, nyertek. Az irányító, Angélique Spincer játékát külön kiemelte a szakvezető, tőle várja a nagy áttörést.

A norvégok is ezen az ágon vannak, a világ legjobbjának tartott Gro Hammerseng – legalábbis a hivatalos honlap erre utal – kihagyja ezt az eseményt, de Marit Breivik közel ugyanolyan képességű játékosokból válogathat. Mivel a norvégok az átlaghoz képest más sebességi fokozatban mennek, mind a szövetségi kapitányok, mind a játékosok egyetértenek abban, Macedóniában is ők a favoritok.

Az olimpiai második oroszok is a következő csapatukat keresik, de így is roppant erősek, sok poszton klasszisokat vetnek be, elég csak Suslina, Bliznova vagy Posztnova nevét megemlíteni.

Velük csak a helyosztókon találkozhatunk, mert a másik ágon szerepelnek. Ez a másik amúgy jóval könnyebbnek látszik, hiszen az oroszok mellett csak a németek erősek, elsősorban az átlövő Grit Jurack révén. A németek is égtek az olimpián – a csoportban ragadtak –, így nekik is különösen fontos a torna.

A szerbek egyszer legyőzték a románokat felkészülési meccsen, ebből meríthetnek erőt, és akár a továbbjutásba is beleszólhatnak.

Beosztás, menetrend

A csoport (Szkopje): Franciaország, MAGYARORSZÁG, Dánia, Románia

B csoport (Ohrid): Norvégia, Portugália, Spanyolország, Ukrajna

C csoport (Ohrid): Oroszország, Svédország, Ausztria, Fehéroroszország

D csoport (Szkopje): Németország, Horvátország, Macedónia, Szerbia

Az A-csoport órarendje:
december 3., szerda: MAGYARORSZÁG-Románia 18:15 ó, Franciaország-Dánia 20:15 ó
december 5., péntek: Románia-Franciaország 18:15 ó, Dánia-MAGYARORSZÁG 20:15 ó
december 7., vasárnap: Franciaország-MAGYARORSZÁG 18:15 ó, Dánia-Románia 20:15 ó