Meddig viszi a Lakerst Bryant és Gasol?

2009.04.19. 11:38 Módosítva: 2009.04.19. 11:34
A nyugati konferencia első két helyezettje, a Los Angeles Lakers és a Denver Nuggets is megkezdi a rájátszást, miközben keleten egy kiegyenlített, és egy szinte lefutott párharc indul az NBA playoffban. A szombati játéknapon nyitásként elveszítette a pályaelőnyt a Boston, a San Antonio és a Portland.

A mezőny fele már túl van az első játéknapon (ahol kizárólag Clevelandben jelentett előnyt a hazai pálya, a többiek - a címvédő is - bukták a pályaelőnyt), vasárnap éjszaka bekapcsolódik néhány keleti esélyes, a tavalyi döntős Lakers, a nyugati második Denver, és az egész rájátszás legkiegyenlítettebb párharca, a Miami-Atlanta is a második játéknapon indul.

KELETI KONFERENCIA

Orlando Magic (3)-Philadelphia 76ers (6)

A kiegyensúlyozottan teljesítő Magic elsősorban az elképesztő szezont futó Dwight Howardnak, és kiváló védekezésének köszönheti előkelő helyét. A palánk alatt uralkodó Howard (20 pont, 13 lepattanó átlagban) mellett Hedo Turkoglu, Rashard Lewis és Jameer Nelson pontátlaga is tíz pont fölött van, ellenfeleiket átlagban 94 pont nalatt tartják.

A Philadelphia ellenben minden volt, csak kiegyensúlyozott nem. A fiatal csapat az alapszakasz egy részét a kiesők között töltötte, de jó hajrájával még azt is elérte, hogy ne a keleti nagyok ellen kelljen kezdenie. A 76ers-nek nem a támadás az erőssége, Andre Iguodala 18 pontos átlaggal a legjobb dobójuk, de egy jó Elton Branddel és Andre Millerrel bizonyíthatják, Allan Iverson után is van élet Philadelphiában.

Atlanta Hawks (4)-Miami Heat (5)

Kevés szó esik az Atlantáról, pedig a Hawks gyorsan befoglalta a 3-4. helyet. A sok fiatallal, mégis igen szervezetten kosárlabdázó atlantaiaknál Joe Johnson sokoldalú játéka mellett a veterán Mike Bibby, és a másodéves Marvin Williams pontjaival nyernek, pedig sem támadásban, sem védekezésben nem számítanak élcsapatnak, egyszerűen csak jók.

A Miami végezhetett volna sokkal előrébb is, ha egész évben számíthat Jermaine O’Nealre, de a Dwayne Wade vezette Heat így sem esélytelen a Hawks ellen. Michael Beasley és Udonis Haslem próbálnak minél többet levenni Wade válláról, a szakértők szerint a Miami azért nem esélyes, mert túlságosan függ a 30 pontos alapszakasz-átlagot hozó klasszistól. Nem butaság: a Heat átlagban 98-at dob.

NYUGATI KONFERENCIA

Los Angeles Lakers (1)-Utah Jazz (8)

Nyugaton nagyon simán lett első a Lakers, megszorítani sem tudták a tavalyi döntőst, pedig Andew Bynum sokat volt sérült, így elvben a palánk alatt gyengülniük kellett volna. Hogy mégsem így lett, az Pau Gasolnak (az év európai kosárlabdázójának) köszönhető, aki három poszton is kénytelen volt játszani idén. Kobe Bryanttel jól megértik egymást, egy ilyen minőségű játékkapcsolat simán hozhat bajnoki aranygyűrűket.

A második legtöbb pontot dobó Lakerst kellene megfékeznie a nem védekezéséről híres Utah-nak, melyben viszont hat játékos is tíz pont feletti átlaggal zárta az alapszakaszt. A Jazzban nincs kimondott dobóember, de a Williams, Okur, Brewer hármasból bárkinek elsülhet a keze, a palánk alatt pedig a Kirilenko, Boozer páros tehet sokat a papírforma ellen. Az alapszakasz utolsó fordulójában a Lakers 13 ponttal verte a Jazzt.

Denver Nuggets (2)-New Orleans Hornets (7)

A Denver a kiegyenlített nyugati ág második helyezettjeként sem biztos, hogy favorit a New Orleans ellen, pedig a Nuggets hiánytalan csapat. Carmelo Anthony és Chauncey Billups kívülről, Nené és Kenyon Martin (ha éppen egészséges) belülről hatékonyak, az ellenfeleinek átlagban 105 pontot vágó Denvert a hivatalos portál olvasói a konferencia döntőjébe szavazták.

Az NBA egyik legsokoldalúbb irányítója, Chris Paul vezérelte Hornets egész évben alig tudott a legerősebb felállásában játszani, ennek is köszönhető, hogy bár sokáig az előkelőbb helyekért is harcban álltak, csak a 7. helyről kezdik a rájátszást. A belső posztokon David Westre lesz érdemes figyelni, valamint arra, hogy a New Orleans-nek négy játékosa is 40 százalék körül dobálja a hárompontosokat.