Rossi kemény ultimátumot adott magának

2013.11.27. 17:52

Könnyen lehet, hogy egy év múlva befejezi 1996-ban indult vb-karrierjét a 9-szeres motoros világbajnok, Valentino Rossi. Jövőre 35 lesz, de nem ez a gond, hanem az, hogy túlságosan le van maradva a MotoGP-t szétnyerő Jorge Lorenzo-Marc Marquez-Dani Pedrosa triótól, ami mögött negyedik lett ugyan a világbajnokságban, ám nagy hátránnyal.

Most ultimátumszerűséget adott magának a következő szezonra. "Ha folytatni akarom, 2014-ben elöl kell lennem, közelebb az első háromhoz. Februártól júniusig, a teszteken és az első hat futamon eldől, hogy folytassam vagy elhagyjam a MotoGP-t a szezon végén. Szeretnék még maradni pár évet, de csak akkor fogok, ha versenyképes vagyok" - idézte Rossit a Gazzetta dello Sport.

Az olasz idén két és fél év után nyert futamot, amikor Assenban első lett, csakhogy azon kívül valójában egyszer, még a katari szezonnyitón tudott partiban lenni a tophármassal. Ott második lett, Marquez és Pedrosa előtt.

Rossi 2010 nyarán sérült meg súlyosan, utána azév végén még nyert egy futamot Yamahán, majd két évre a Ducatihoz igazolt, ami teljes félreértésnek bizonyult. Két szezon alatt kétszer állt dobogón, versenyképtelennek bizonyult. Idén visszatért a Yamahához, ismét Lorenzo csapattársa lett, viszont míg a spanyol nyolcszor, ő egyszer győzött. Két év alatt teljesen elmaradt a fejlesztésekben, a fiatalok elléptek tőle, és ezt ő is látja. Ezt a hátrányt igyekszik ledolgozni, első lépésként 14 év után lecserélte legendás versenymérnökét, Jerry Burgesst, de simán lehet, hogy ez sem fog segíteni rajta.

Minden idők egyik legjobbja, akinél csak Giacomo Agostini nyert több GP-t - Rossi 106-nál jár - és vb-t, korábban azt mondta, úgy 40 éves koráig akar versenyezni, ha a MotoGP-ből ki is száll, sanszos, hogy a Superbike-ban folytatja, mint tette azt több másik egykori MotoGP-menő, például Max Biaggi vagy Carlos Checa, akik világbajnokok is lettek a másik kategóriában. (Biaggi persze előtte 250 köbcentiben is nyert, négyszer, a 90-es években.)