Csapatidőfutammal dobnák fel a WTCC-t

544470
2015.05.17. 12:47

Május legelején, a hungaroringi túraautó-vb-futam előtt a sorozat általános igazgatója, Francois Ribeiro már megemlítette, hogy 2016-tól valami különleges, a motorsportban teljesen egyedinek számító ötlettel dobnák fel a futamokat, de részleteket nem árulhatott el, mert az újítást majd csak az FIA Túraautó Bizottságának gyűlésén, május végén tárgyalják meg.

A Nordschleifén viszont kiszivárgott, hogy mit is terveznek: a WTCC Blog szúrta ki a francia Le Point értesülését arról, hogy egy vasárnapi csapatidőfutammal bővülhet a nagydíjak programja a következő idénytől.

Ez nagyon hasonlóan nézne ki, mint a kerékpársportban, csak amíg ott az ötödik, itt a harmadik versenyző idejét számolnák csapatonként, de ettől függetlenül ugyanúgy vonatban, egymásnak szélárnyékot adva haladnának a pályán.

Ribeiro két hete azt mondta, hogy a felvetés nagyon tetszik a gyártóknak, ami érthető is, hiszen ez az időfutam sokkal inkább a márkákról, mint külön a pilótákról szólna. Ezért az egyéni pontversenybe nem, csak a konstruktőri vb-be számítana bele.

A három kocsis időfutam viszont csak akkor lenne megvalósítható, hogy ha a TC1-es kategóriában legalább két gyártónak lenne három-három gyári kocsija. A Citroënek, amik tavalyhoz hasonlóan idén is elképesztő fölényben vannak a mezőnyben, négy gyári kocsival indulnak, de a mögöttük álló Hondának csak két gyári versenyzője – és autója – van, bővítés, és leginkább komoly fejlesztések nélkül tehát nem sok értelme lenne az újításnak.

Az időfutamot a futamok előtt, vasárnap reggel rendeznék, a megszüntetett bemelegítő edzés helyén.