Olimpia 2004

Reménykeltő pólósok, diszkoszvetők és kézislányok a kilencedik napon

Szombati összefoglaló

2004. 08. 21., 23:59 | Frissítve: 2004. augusztus 22., vasárnap 18:00

Szombaton, az athéni olimpia kilencedik napján férfi vízilabdázóink és a női kézilabda válogatott is sikerrel vette az újabb akadályt, és mindhárom diszkoszvetőnk a fináléba jutott. Bokszolóink közül utolsóként Balzsay esett ki, ám az egész csapat kudarcot vallott, és 1924 óta először pont nélkül utazik haza az olimpiáról. A súlyemelő Varga Viktória a pontszerző negyedik helyen végzett. Véget ért az úszás, így elbúcsúzott a hat aranyat nyert Michael Phelps is.

Az athéni olimpia nyolcadik napjának délelőttjén a férfi pólósok a kazahok elleni tízgólos győzelemmel karnyújtásnyira kerültek a csoportelsőséghez, diszkoszvetőink közül pedig mindhárman a hétfői fináléba jutottak. Máté Gábor 63,41 méteres eredménnyel, a szám esélyesének tartott Fazekas Róbert 68,10 méteres dobással, Kõvágó Zoltán 61,91 méterrel jutott a legjobb tizenkettő közé. Fazekas elsõ, Máté hatodik, Kõvágó a tizenkettedik legjobb eredményt produkálta.
A kazahok elleni pólómeccs>>>
A diszkoszvetés selejtezői>>>

A gyorstüzelésű pisztolyosok között Pálinkás Lajosnak nem sikerült a döntőbe jutás, míg a százméteres síkfutás előfutamaiból Németh Roland még továbblépett, viszont Dobos Gábor már ekkor kiesett. A selejtezők következő szakaszában aztán Németh Roland is csupán a hatodik helyen ért be saját futamában, így neki is búcsúznia kellett. A rettentően gyors mezőnyből az amerikai Shawn Crawford jutott a legjobb, 9.89 másodperces idővel a vasárnapi elődöntőbe.

Leégett a bokszcsapatunk

A szeptembertől profinak álló, 75 kilós Balzsay szombati vereségével az utolsó magyar ökölvívó is befejezte a szereplését az athéni olimpián. Balzsay 38-25-re kapott ki a kubai Herrerától. A bokszcsapat vezetői egy érmet reméltek, ami most - 1976 először - nem jött össze, arra viszont 1924 óta nem volt példa, hogy pontot se szerezzenek bokszolóink.
Érem és pont nélkül fejezték be ökölvívóink>>>

Pontot szereztünk súlyemelésben

A súlyemelő Varga Viktória a pontszerző negyedik helyen végzett a +75 kg-os súlycsoportban szombat délután. A magyar versenyző 127,5 kg-os országos csúcsot szakított, majd 155 kg-ot lökött, így összetettben 282,5 kg-os új hazai rekorddal zárt. A versenyt a kínai Tang Gonghong nyerte.

Jól játszottak a kézislányok

Klikk a képre!
A nap zárásaként, este, szép játékkal nyerte meg harmadik meccsét is az athéni olimpián a magyar női kézilabda válogatott. A brazilok ellen Radulovics és Kirsner szerepelt kiemelkedően, de a kapus Pálinger is remekül védett. A biztos győzelem után a csapat továbbra is százszázalékos, és vezeti az A-csoportot.
Meggyőző női kézisiker Brazília ellen>>>

Fehérorosz sikerek atlétikában

Kelet-európai sikerekkel zárultak az olimpia szombati napjának atlétikai döntői: fehérorosz, orosz és litván versenyzőnők összesen két arany, egy ezüst és egy bronzérmet szereztek. A női százméteres síkfutást nem amerikai, esetleg jamaicai vagy bahamai futónő, hanem a fehérorosz Yuliya Nesterenko nyerte.
Nesterenko győzelme>>>

Búcsúzott az úszás és a rekorder Michael Phelps

Úszóink a sportág utolsó olimpia napján csupán a 4x100-as férfi vegyesváltóban voltak érdekeltek, ám csak a hetedik helyet tudták megszerezni.

Az amerikai férfi és az ausztrál női 4x100-as vegyesváltó viszont egyaránt világrekordot döntött, míg az amerikai Aron Peirsol a staféta első tagjaként száz méter háton állított föl világcsúcsot. Az úszókkal elköszönt az olimpiától az athéni játékok legsikeresebb sportolója, a mindössze 19 éves Michael Phelps is. Az amerikai csodaúszó hat aranyat és két bronzot nyerve beállította a szovjet tornász, Alekszander Gyityatyin 1980-as éremszámrekordját. Gyityatyin hazai pályán - és csonka olimpiaán, a nagy rivális amerikaiak távollétében - két arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött.
Három világcsúcs az úszószámok utolsó napján>>>

Befejeződtek továbbá a vitorlázók 470-es hajóosztályának küzdelmei az athéni olimpián: a Weöres Márta, Payr Anna egység a 19., míg a Czégai Péter, Cserép Csaba kettős a 27. helyen végzett.

Az amerikai kosárválogatott második zakója

Klikk a képre!
Elszenvedte második vereségét a Dream Teamként már csak gúnyosan emlegetett amerikai férfi kosárválogatott. Az olimpiák történetében még sosem forduló elő, hogy egy versenyen kétszer is kikapjanak az amerikai kosarasok. A Puerto Rico elleni súlyos zakó után most a nagyszerű litván csapat leckéztette meg az NBA-profikat. Az amerikaiak végig vezettek, de a mérkőzés utolsó két percében a litvánok - a félelmetesen játszó, huszonnyolc pontot (hét hárompontost!) szerző Jasikevicius vezényletével - fordítottak, és 94-90-re nyertek.

Aki teheti, óv

A szombat krónikájához tartozik még, hogy a kilencedik napra már négy sportágban nyújtottak be óvást a vesztesek számuk végeredményének megváltoztatásáért az athéni olimpián. A németek emiatt két aranyat veszítettek, míg a franciák kettőt nyertek. Az amerkai Hamm annak ellenére is megtarthatta első helyét a torna összetettben, hogy az egyik szerről leesett.
Az óvások vesztesei és nyertesei>>>

N;
hirdetés