Olimpia 2004

Nagy Tímea megvédte, Risztov Éva összeomlott

Magyarország, USA, Oroszország - 1-1 arany

2004. 08. 15., 23:46 | Frissítve: 2004. augusztus 16., hétfő 11:31

Aranyérmet nyert Nagy Tímea a nõi párbajtõrözõk versenyén és ezzel a magyar sport százötvenedik elsõségét szerezte meg a nyári játékokon. Mincza Ildikó bronzérme egy tuson múlt. A magyar nõi kézilabda- és férfi vízilabda-válogatott egyaránt esélyeshez méltóan kezdett, az amerikai kosárlabda-válogatott viszont tizenkilenc ponttal kapott ki az esélytelennek tartott Puerto Ricótól. Risztov Éva a várakozástól eltérõen nem jutott a 400 méter gyors döntõjébe és kiestek vasárnap pályára lépõ egyéni és páros teniszezõink is. Az éremtáblázaton Magyarország egy arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal jelenleg a tizedik helyen áll. Az orosz és az amerikai csapat is egy-egy aranyérmet nyert az elsõ két napon.

Az Index elõzetesen tippelt kilenc aranyérmébõl egyet sem ezen a hétvégén nyert volna a magyar olimpiai csapat. Nagy Tímea szerencsére másképp gondolta, és megszerezte az olimpiatörténet százötvenedik magyar elsõségét. Negyedik és tizenötödik helyezést szerzett Risztov Évának két érmet tippeltünk a hétvégére, a bronzérmes Cseh Lászlónak és a negyedik Mincza Ildikónak egyet-egyet. A kardéremre szerkesztõségünk Ferjancsik Domonkost, és nem Nemcsik Zsoltot tartotta esélyesnek.

Nagy Tímea megvédte címét

Fotó: Barakonyi Szabolcs (Index)
Klikk a képre!
A párbajtõrözõ Nagy Tímea Athénban megvédte négy éve szerzett olimpiai bajnoki címét, és ezzel megszerezte a magyar sport százötvenedik olimpiai aranyérmét. A döntõben öt találattal verte a francia Laura Flesselt ('96 elsõ helyezettjét), így õ lett kétszeres olimpiai bajnok egyéniben. A 34 éves Nagy úgy vélte, a finálé könnyebb volt, mint az elõdöntõ. Egy tuson múlt, hogy Nagy Tímea nem Mincza Ildikóval vívott az aranyéremért. Hormay Adrienn a tizenhetedik lett.
Bõvebben a párbajtõr elõdöntõkrõl>>>
Bõvebben Mincza bronzmeccsérõl>>>
Bõvebben Nagy Tímea címvédésérõl>>>
Az Index riportja a vívódöntõrõl>>>

Csapataink nagy napja

A nap eseményei képekben. Klikk!
Az aranyéremre is esélyes magyar nõi kézilabda- és férfi vízilabda-válogatott gyõzelemmel mutatkozott be. Mocsai Lajos csapata végig vezetve gyûrte le a kínai csapatot. A férfi vízipólósok remek védekezéssel az utolsó negyedben fordították meg a mérkõzést a legutóbbi világbajnokságon és olimpián bronzérmet szerzett szerb-montenegrói válogatott ellen. A küzdelmet Molnár Tamás orra bánta. Azt még nem lehet tudni, hogy a játékos vállalni tudja-e a horvátok elleni mérkõzést.
Bõvebben a magyar-kínairól>>>
Bõvebben a magyar-szerb-montenegróiról>>>

Mi volt vasárnap a legnagyobb meglepetés?
 63
 403
 294
 47
 49

Risztov nem bírta

Egyetlen magyar versenyzõ sem került a vasárnapi úszódöntõkbe. Cseh László 100 méter háton - amelynek Európa-bajnoka - országos csúccsal került be az elõdöntõbe, ahonnan a hetedik helyen jutott be a hétfõi fináléba. A Sydneyben 200 méter mellen bajnok Kovács Ágnes lemaradt a másnapi döntõrõl. Horváth Péter 100 méter háton, Szûcs Tamás 200 méter gyorson, Szepesi Nikolett 100 méter háton esett ki. A nap nagy magyar vesztese Risztov Éva, akit vélhetõen a kelleténél jobban megviselt, hogy szombaton lecsúszott a dobogóról, és vasárnap, a várakozásokkal ellentétben, 400 méter gyorson nem került a döntõbe.

Az olimpia elõtt ismeretlen dél-afrikai válogatott nyerte a 4x100-as gyorsváltót a férfiaknál. Meglepetés született 100 méter nõi pillangón is, ahol az ausztrál Petria Thomas gyõzött. Négyszáz méter gyorson egy 17 éves francia lányé lett az aranyérem.
Bõvebben a vasárnapi úszódöntõkrõl>>>

Majdnem pontszerzés súlyemelésben

Tancsics László
Tancsics László 272,5 kilogrammal megdöntötte a magyar csúcsot, ezzel a súlyemelõk 56 kilogrammos mezõnyében a hetedik helyen végzett. Asztaliteniszben Tóth Krisztina a legjobb harminckettõ közé jutott, Fazekas Máriát észak-koreai, Bátorfi Csillát, meglepetésre, kanadai versenyzõ búcsúztatta. Teniszezõinknek sem ment. Czink Melinda a sokkal esélyesebb Venus Williamstõl, Mandula Petra a svájci Patty Schnydertõl kapott ki. A Czink-Kapros duó egy japán párossal nem bírt.

Ungvári Miklós cselgáncsozó, miután kiverte esélyesebb azeri ellenfelét, simán kikapott egy portugál versenyzõtõl, és nem került a legjobb nyolc közé. Evezésben a reményfutamban folytathatja a Varga Tamás, Hirling Zsolt és a Remsei Mónika, Stift Edit páros. Sportlövészetben nem került magyar versenyzõ a nõi légpisztoly döntõjébe; Erdõs Dorottya a 21., Csonka Zsófia a 26. helyen fejezte be a versenyt.

Tornában Szarka Krisztina sem az egyéni összetett, sem pedig a szerenkénti döntõbe nem jutott be a selejtezõbõl, a 63. helyen végzett. Két futam után a szörfözõ Gyõrbíró Lívia a 21., Gádorfalvi Áron a 25. A 470-es hajóosztályban a Czégai, Cserép páros a 26., a Weöres, Payr duó a 16. helyen áll. Hajdu Balázs a 21.
Bõvebben Ungvári kiesésérõl>>>
Bõvebben a teniszbúcsúról>>>

Bukott a Dream Team

Története elsõ olimpiai vereségét szenvedte el az NBA-sztárokkal megerõsített amerikai kosárlabda-válogatott. A nyitómérkõzésen Puerto Rico csapata nagyon simán, végig vezetve verte tizenkilenc ponttal az amerikaiakat.
Bõvebben a Dream Team bukásáról>>>

Németországnak még nincs aranyérme

Az éremtáblázaton Magyarország két nap után a tizedik helyen áll. A magyarokhoz hasonlóan egy arannyal áll az amerikai és az orosz csapat, Németországnak még nincs elsõ helye. Kína öt, Ausztrália és Japán négy-négy aranyéremmel áll az élen. Az olasz a legjobb európai olimpiai csapat két arany- és egy ezüstéremmel.

N;
hirdetés