Colbert már 36 milliót hozott az amerikai gyorskorcsolyázóknak

2009.11.16. 08:48 Módosítva: 2009.11.16. 08:48

Egy hét alatt a hiányzó bevétel kétharmada befolyt az amerikai gyorskorcsolyázókhoz a Stephen Colberttel kötött megállapodásból. A humorista elviccelődik a sportolókon, a sportágon, bíztatja a nézőit, hogy támogassák őket, cserébe a korcsolyázók combján ott feszít a Colbert Nation felirat. A két legjobb amerikai azonban egyelőre nem kért az üzletből.

Váratlanul gyorsan gyümölcsöző lett az amerikai gyorskorcsolya-válogatott és Stephen Colbert friss együttműködése: egy hét alatt 202 ezer dollárt (36,5 millió forint) gyűjtött össze a megszorult sportolóknak a humorista. A Megyeri híd majdnem névadója azután ajánlotta fel a segítségét, hogy a korcsolyázók legnagyobb támogatója, a holland DSB Bank csődbe ment és ezzel 300 ezer dollár (ötvenmillió forint) kiesett a költségvetésükből.

Colbert azt ajánlotta a gyorskorcsolyázóknak, hogy százezer dollárt fixen ad nekik, a hiányzó összeget pedig műsorán keresztül a nézők meggyőzésével próbálja összeszedni. Ráadásul azt is vállalta, műsorában rendszeresen megjelennek majd a gyorskorcsolyázók. Cserében a sportolók combján és a sapkáján helyezik el a Colbert Nation feliratot. A mostani bejelentésről csak az nem derült ki a híradásokból, hogy a befolyt 202 ezer dollárban benne van-e az a százezer, amit Colbert ajánlott.

col450

Amikor bejelentették a megállapodást, többek szerint félő volt, tényleg jó-e ez a sportolóknak. Mert Colbert lehet, hogy összeszedi a pénzt (az aláíráskor még ez is kétséges volt), de a műsorában akár hülyét is csinálhat belőlük. A Comedy Centralon futó műsorban valóban Colbert valóban elviccelődött a sportolókon: megmutatta, milyen erős egy gyorskorcsolyázónő feneke a feszülős mezben és rázta az öklét a kanadaiakra, mert azok korlátozzák az amerikaiak számára az edzésidőt az olimpiai helyszíneken. Kínos azonban biztosan nem volt ez a nyilvánosság.

Egyelőre nem tudni, milyen megfontolásból, de a két legjobb amerikai mégsem kér Colbertből. A „hosszúpályások” és a rövidpályások is Világkupa-futamokon versenyeztek a hétvégén, Shani Davis és a rövidpályás Apolo Anton Ohno azonban nem viselte magán a Colbert Nation-logót. A gyorskorcsolyázók ügyvezetője, Bob Crowley azt mondta, a két sportolónak nincs megállapodása a válogatottal, vagyis nem kapnak támogatást a befolyó szponzori pénzekből. Davisnek ugyanis egyéni megállapodása volt a csődbe jutott DSB Bankkal.

A két sportoló egyébként gyerekkori barát, Ohno kétszeres olimpiai bajnok, Davis pedig a téli játékok első fekete egyéni aranyérmese volt 2006-ban. És az is közös bennük, hogy mindig is szerették a saját útjukat járni. Colbert úgy oldotta meg a helyzetet, hogy miközben a hétvégi sikerekről áradozott Ohnót egyszer említette (más összefüggésben), Davist pedig egyszer sem, noha utóbbi a berlini Vk-n két pályacsúcsot is felállított és elmondása szerint élete legjobb formájában van – kevesebb, mint száz nappal a vancouveri olimpia előtt.