Megszólalt egy úszóedző: két óráig győzködtek Gyárfásék, hogy ki kell állni Kiss mellett

2016.04.08. 19:14 Módosítva: 2016.04.08. 23:28

A szakmai kérdés előtt mintegy két óra azzal telt el, hogy ki kell állni Kiss mellett, és Gyárfás maga is megjelent ezen az ülésen, amire korábban elvétve volt példa

– ezt Sárdi Ákos, a székesfehérvári Hullám '91 úszócsapat vezetője mondta az úszószövetség szerdai edzőbizottsági üléséről a hvg.hu-nak. Arról, amely után a Gyárfás Tamás vezette szövetség azt kommunikálta: a szervezet és annak edzőbizottsága is kiáll Kiss László szövetségi kapitány mellett.

Kissről egy nappal korábban került nyilvánosságra, hogy 1961-ben csoportos nemi erőszakot követett el, amiért jogerősen elítélték. A most 75 éves Kiss, aki 1993 óta irányította a női válogatottat és 2000 óta volt a teljes úszóválogatott kapitánya, két társával erőszakolt meg egy magatehetetlen nőt.

Sárdi Ákos
Sárdi Ákos
Fotó: RTL Klub/Fókusz

Azóta kiderült, hogy Kiss támogatásáról nem az úszószövetség elnöksége döntött, hanem egy vezetőség, amely jogilag nem is létezik. Az Origo úgy tudja, hogy ennek 7 tagja van, akik támogatták az akkori kapitányt, miközben az elnökség 15 tagú (igaz, közülük a sportállamtitkárrá lett Szabó Tünde szünetelteti a tagságát); annak két tagja, Cseh László és Becsky András már jelezte is, hogy nem írta alá Kiss támogatását.

És most kiderült Sárdi szavaiból, hogy az edzők sem önszántukból. Mint elmondta, magát az edzőbizottságot már korábban összehívták, az úszóváltókat kellett volna összeállítani, „ezt szorította háttérbe a kipattant eseményekre szánt reakció”. Ezért jelent meg az ülésen Gyárfás is, mondta Sárdi, megjegyezve: a testület tagjait a szövetség vezetése kézben tartja, mivel az összes edzőnek olimpiai vagy olimpiai reménység versenyzői vannak. 

A versenyekre ugyanis a szövetség nevezi az úszókat, így annak az edzőnek, aki azt akarja, hogy a versenyzője kijusson nagy nemzetközi versenyekre, egyet kell érteni a legfőbb vezetéssel. Vagyis az az edzők nem is a saját, hanem a versenyzőik érdekeit nézve írnak alá olyan nyilatkozatokat, amelyekkel nem is feltétlenül értenek egyet, mondta Sárdi, aki szerint ez látens zsarolás. Szerinte Gyárfásnak ki kellene állnia a a nyilvánosság elé, hogy elmondja: a „meghurcolt, megalázott úszóedzők nyomás alatt voltak, amikor Kiss mellé álltak”. 

A hvg-nek Gyárfást nem sikerült elérnie, csak Csurka Gergely sajtófőnököt. Ő azt mondta: rész vett az edzőbizottság ülésén, "ott ültem, nem tűnt fel, hogy látens zsarolás esete forgott volna fenn".