Vilmos
24 °C
35 °C

Internetadó? Máris mutatjuk, mennyit vesz ki a zsebéből

2014.10.22. 07:28 Módosítva: 2014-10-22 07:28:35

Kedden, a jövő évi adótörvények benyújtásakor derült ki, hogy a kormány elővette azt az ötletet, amely ellen a Fidesz hat éve, még ellenzékben, keményen kikelt: megadóztatná az internetet. Varga Mihály gazdasági miniszter még szemérmesen hallgatott a részletekről a törvénycsomag ismertetésekor, de délutánra kiderült: nagyon durva adóztatásra készül a kormány, megkezdett gigabájtonként 150 forintos adót vetnének ki (a törvénytervezet ellen már kedd éjjel Facebook-csoport szerveződött, illetve vasárnap estére tüntetést hirdettek meg).

Az adót forgalom alapján a szolgáltatónak kell megfizetnie az államnak, tehát az a le- és feltöltésekre egyaránt vonatkozik majd. Ez azt jelenti, hogy az adó mértéke – ha nem építenek be a törvénybe egy maximális összeget – a legtöbb előfizetőnél meghaladná a havi előfizetési díjat, vagyis a szolgáltató várhatóan ráterhelné az adót a fogyasztóra.

De tudjuk-e mi, fogyasztók, hogy mennyit és – ha átmegy a törvény – mennyiért netezünk? Az Instagramra nem kilobájtot töltünk fel, hanem képet, nem megabájtokat hallgatunk, nézünk, hanem zenéket, videókat. De az Index ahol tud, segít: infografikánkból pontos képet kap arról, hogy a törvény elfogadása után milyen netes tevékenysége hány forinthoz segíti a költségvetést.

f2
Fotó: szarvas / Index

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.