A Facebook fizetni fog a videókért

2015.07.07. 15:33

A Facebookon tavaly bevezetett videómegosztás óriási siker lett; az oldalra feltöltött filmeket naponta több milliárdan nézik meg. Várható volt, hogy a Facebook, amint lehet, megpróbál tőkét kovácsolni a sikerből. És most már lehet.

A cég a múlt héten jelentette be, hogy hamarosan beindítanak egy kísérleti programot. Ennek részeként, hasonlóan a Youtube-hoz, a videókhoz reklámokat is fognak mellékelni, és a tartalomgyártó megkapja a befolyó bevétel 55 százalékát – a többi marad a Facebooknál.

A programhoz egyelőre csak néhány kiválasztott cég csatlakozhat – köztük a Funny or Die, az NBA, a Hearst, és a Fox Sports –, de ha a program sikeres lesz, év végére már a független tartalomgyártók is részesedést kaphatnak a bevételekből.

A Youtube-bal ellentétben a reklámok nem a videók elején jelennek meg (hülyén is venné ki magát, mert a Facebookon van egy csomó, automatikusan elinduló videó), hanem két videólejátszás között. A cég így akarja tesztelni a videóajánló bővítményt, ami, hasonlóan a hirdetésekhez, csak a mobilos alkalmazásban lesz elérhető.

A vírusvideó-gyártóknak a reklámok jó lehetőséget nyújtanak a pénzkeresetre, de a filmeseknek valószínűleg nem ez az üzleti modell lesz Fortuna bőségszaruja. A Facebook viszont már így is számos lehetőséget kínál a filmkészítőknek, hogy elérjék a célközönségüket, és az új módszerrel ez még könnyebbé válhat.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM