Tech blog

Végleg vége a floppy lemeznek

2010. április 26., 09:46 Módosítva: 2010.04.26 09:46
115

A közhiedelem szerint már évek óta senki nem használ hajlékony mágneslemezt, meghajtót is legfeljebb számítógépbontóban lehet szerezni. Valójában a Sony még tavaly is 12 millió 3,5 collos floppyt adott el Japánban, az utolsó országban, ahol egyetlen gyártóként még forgalmazza a lemezeket. Vagyis forgalmazta, mert a japán cég most bejelentette, hogy felhagy a technológia támogatásával, így az most már hivatalosan is halottnak tekinthető. Európában és Amerikában már évek óta senki nem gyárt és forgalmaz mágneslemezeket.

A 3,5 hüvelykes, a magyar számítógépes szlengben kisfloppy néven elterjedt lemezt a Sony vezette be a piacra 1981-ben. A cédék és dvd-k térhódítását még úgy-ahogy átvészelte, de az olcsó, nagy kapacitású, a környezeti hatásokra sokkal kevésbé érzékeny pendrive-ok és memóriakártyák megjelenésével végképp kiszorult a piacról.

Harmadik dimenzióba vált a PlayStation 3

2010. április 23., 17:05 Módosítva: 2010.04.23 17:05

A Sony elérhetővé tette PlayStation 3 várva-várt 3.30-as frimware frissítését, mely előkészíti a terepet a konzol 3D-s szolgáltatásaihoz. A japán vállalat természetesen érdekelt a 3D-s televíziók piacán, sőt már le is leplezték kínálatukat. Ennek megfelelően a PlayStation 3 3D-s képességekkel való felruházása nem volt kérdés, hiszen a multimédiás erőgép nemcsak a játékok futtatásában, hanem a bluray vagy dvd médiák lejátszásában is hasznosítható.

A rendszer 3D-s filmeket csak később fogja kezelni, de a játékprogramok szempontjából már kihasználható az új funkció. A Sony elmondása szerint a 3D Gaming néven emlegetett újításhoz hamarosan tartalom is érkezik a WipEout HD, a Super Stardust HD és a PAIN személyében, amit egy MotorStorm: Pacific Rifthez készülő 3D-s pálya egészít majd ki. A játékok megjelenése egybeesik a vállalat 3D-s televízióinak júniusi startjával, és ez nem véletlen, ugyanis a Sony az előbb említett programokat ajándékba adja a 3D-s tévékhez.

Persze kérdéses, hogy a jövőben mennyi tartalom készül el 3D-ben a PlayStation 3-hoz. A fejlesztők vegyes érzésekkel fogadták a Sony ötletét, hiszen a 3D-s hatás szimulálásához két nézőpont alapján kell leképezni a jelenetet, ami természetesen extra terhelést ró az amúgy is nehezen hasznosítható erőforrásokra. Ebből következik, hogy további optimalizálásra lehet szükség, amire a legtöbb stúdiónak se ideje, se kapacitása. Szerencsére a Sony számos exkluzív címet birtokol, amelyek esetében van esély a 3D-re felkészített verzió elkészítésére.

A félvezetők piacának bővülése várható az idén

2010. április 23., 13:28 Módosítva: 2010.04.23 13:28

A félvezető áramköri lapkákat gyártó STMicroelectronics NV ügyvezető igazgatója, Carlo Bozotti a korábban jelzettnél is nagyobb bővülést vár 2010-ben a globális félvezető áramkör piacon.

A cégvezető pénteken a cég eredmény beszámolója alkalmából rendezett konferencia híváson kijelentette: a memória áramköröket leszámítva a félvezető áramkörök piaca az idén 15-20 százalékkal növekedhet, cége forgalma pedig még ennél is nagyobb mértékben.

Carlo Bozotti januári előrejelzésében még 10-12 százalék körülire becsülte a félvezető áramkör piac idei forgalmának növekedését.

Csalódást okozó negyedéves eredmény az Ericssonnál

2010. április 23., 13:27 Módosítva: 2010.07.23 09:54

A távközlési berendezések piaca 2009-ben súlyos visszaesést szenvedett el a beruházások csökkenése miatt.

Az Ericsson üzemi eredménye a közös vállalkozások és az átszervezési költségek leszámításával 4,5 milliárd svéd korona lett (625 millió dollár), szemben az egy évvel ezelőtti 4,7 milliárd koronával. A Reuters által elemzők körében végzett felmérés átlagosan 4,8 milliárd koronás eredményt jelzett előre az idei első negyedévre.

Az értékesítési árbevétel 45,1 milliárd korona lett az elemzők által várt 48,4 milliárd helyett, a tavalyi 49,6 milliárd után.

Az adózott eredmény a március végén zárt negyedévben 1,3 milliárd korona lett (180 millió dollár) a tavalyi 1,72 milliárd után.

Az Ericsson költségcsökkentési programjának keretében végrehajtott átszervezések költségei 2,2 milliárd koronára rúgtak a negyedév folyamán. A konszern 2009 első negyedévében léptette életbe átfogó költségcsökkentési programját és az idei második negyedévben számít lezárására. A programtól összesen 15 milliárd koronás kiadásokat követően évi 15-16 milliárd koronás megtakarítást vár a konszern.

A világszerte több mint 85 ezer alkalmazottat foglalkoztató Ericsson egyike a legnagyobb svéd vállalatoknak.

Jól alakul 2010 az Albacompnak

2010. április 23., 09:25 Módosítva: 2012.03.12 09:52

Az idén 25 éves Albacomp sajtótájékoztatón ismertette első negyedéves pénzügyi eredményeit. Az árbevétel eddig a éves célkitűzésnek megfelelően alakult: a cégcsoport konszolidált árbevétele az év első három hónapjában 3,5 milliárd forintot tett ki, ami időarányosan megfelel a 2010-re tervezett 15 milliárd forintos árbevételnek.

„A tavalyi év az egész informatikai piac számára különösen nehéz volt. Ennek egyik oka – a gazdasági válság mellett – a kormányzati szektor befagyasztott informatikai beszerzései. Emiatt az Albacomp tavaly mintegy 30 százalékos bevételkiesést szenvedett el.” – nyilatkozta Minárovits János, az Albacomp vezérigazgatója.

Az Albacomp cégcsoport szervezeti átalakításokkal és költségracionalizálással alkalmazkodik a megváltozott piaci helyzethez – jelentették be. A cégcsoporton belül a részvénytársaság foglalkozik a gyártással, fejlesztéssel és infrastruktúra-szállítással, míg a kereskedelmi folyamatok optimalizálása érdekében létrehozott Albacomp RI Kft. a közbeszerzésekért felelős.

„A közbeszerzések területén tavaly elkezdődött és idén novemberben befejeződő Adóalany Centrikus Adatszolgáltatási Modell (ACM) projekt számít a legnagyobbnak, de cégünk felkészült az idén várható nagyobb terhelésre is. A központosított közbeszerzésben minden kategóriában van szerződésünk, így minden ügyfelünket folyamatosan ki tudjuk szolgálni. Az egyedi közbeszerzési eljárás segítségével beszerezhető interaktív tábla és Classmate PC-k kapcsán idén körülbelül 200 pályázati eljárással számolunk” – mondta el a sajtótájékoztatón dr. Balázs Zoltán, az Albacomp RI ügyvezető igazgatója.

Lassan elkészül az új Bluetooth

2010. április 23., 08:15 Módosítva: 2010.04.23 08:15

A Bluetooth szabvány 3.0-s változata még az elmúlt év tavaszán készült el, ám hamarosan köszönthetjük a 4.0-s verziót, mely főleg az energiatakarékos működés szempontjából szeretne javítani. A Bluetooth SIG (Special Interest Group) elmondása alapján a végleges specifikációk a második negyedév végére készülhetnek el.

A Bluetooth 4.0 – az elődhöz hasonlóan – 24 Mbit/s-os adatátvitelre képes, ám a jövőbeli trendeknek megfelelően a miniatürizálás egyre fontosabb paraméter lesz, így a fogyasztás visszaszorítása a méretre is pozitív hatást gyakorol. Ennek megfelelően a Bluetooth kommunikáció megjelenhet a karórákban, vagy a lépésszámláló illetve vércukormérő berendezésekben. Az új specifikációk lehetővé teszik az 128 bites AES kódolást, továbbá a hatótávot száz méter fölé emelik, a késleltetés pedig 3 ms körüli lehet. Mindez a biztonságosabb és gyorsabb kommunikációt segíti.

A Bluetooth 4.0-s specifikációknak megfelelő eszközök az év legvégén, vagy a jövő év elején kerülhetnek forgalomba.

Halva találták a kihaltnak hitt gekkót

2010. április 23., 08:13 Módosítva: 2010.04.23 08:13

Az állattal egy egérfogó végzett.

Az Északi-szigeten az 1920-as évek óta nem láttak emberek ilyen gekkót, amely 30 centi hosszúra képes megnőni, és elég hosszú ideig, 50 évig is elél. Természetes ellenségei közé tartoznak a patkányok. A gyíkfajta nem halt ki teljesen, ragadozóktól mentes kisebb szigeteken most is ismerten honos.

Az egérfogóban talált példány természetesen arra enged következtetni, hogy mégsem pusztult ki Új-Zéland szárazföldjén, és bizonyára akad még több - élő - példány is a fajtából - adta hírül a Daily Telegraph című brit lap.

Kínában már 18 millió felett van a 3G-t használók száma

2010. április 22., 14:57 Módosítva: 2010.04.22 14:57

Kínában 4 millió 830 ezren fizettek elő a nagy sebességű mobil hozzáférést biztosító 3G szolgáltatásra az idei év első negyedében, és ezzel az országban 18 millió fölé emelkedett a felhasználók száma - közölte csütörtökön az illetékes Ipari és Informatikai  Minisztérium.

A népszerű vezeték nélküli technológia kínai szolgáltatói közül a China Mobil  42,5 százalékos részesedéssel piacvezető, a China Telecom megközelítően 31 százalékot fed le és 26 százalék jut a China Unicomnak.

A három nagy távközlési szolgáltató 2010 első három hónapjában összesen 6 milliárd jüant (879 millió dollár) fektetett be a 3G hálózatok fejlesztésébe, miközben éves tervük eléri a 95 milliárd jüant (14 milliárd dollár) - tudatta a minisztérium szóvivője.

Előrejelzések szerint a világ legnagyobb internetpiacán, ahol már 384 millióan használják a világhálót, 2011-re 150 millió 3G felhasználó lesz, és a hálózatfejlesztésbe fektetett tőke összege el fogja érni a 400 milliárd jüant (58,5 milliárd dollár).

Letölthető a Firefox 3.6.4 bétája

2010. április 22., 08:30 Módosítva: 2010.06.23 09:11

A Mozilla a héten kiadott egy béta-verziót (build1) a Firefox készülő 3.6.4-es kiadásából, melybe először építik bele az „out of process plug-ins” (OOPP) néven hivatkozott funkciót. Ennek lényege, hogy önálló folyamatként (process) futtatja az Adobe Flash Player, az Apple QuickTime és a Microsoft Silverlight, illetve a Moonlight bővítményeket.

Ez a gyakorlatban azzal az előnnyel jár, hogy ha a plugin valamilyen oknál fogva lefagy, nem rántja magával az egész böngészőt. A nem válaszoló kiegészítőt automatikusan megpróbálja újraindítani a motor.

A most megjelent béta vélhetően nem sokban különbözik a két hete kiadott Lorentz-előzetestől, a kiadási megjegyzések szerint csak hibajavításokat tartalmaz, új funkciókat nem. A kiadás végleges változata az ütemterv szerint május elején várható. Akárcsak korábban, a Mozilla most is arra biztatja a tesztváltozatot telepítőket, hogy visszajelzésekkel segítsék a fejlesztést, jelezzék, ha a plugineket lefagyasztó oldalakkal találkoznak.

A Lorentz-előzetest használóknak az új verziót nem kell külön telepítenie, a program automatikusan frissül majd a legújabb 3.6.4-re. Azok, akik most akarnak bekapcsolódni a tesztelésbe, letölthetik a bétát Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerekre – magyar nyelven is – a Mozilla weboldaláról.

Fellendülőben a számítógéppiac

2010. április 20., 13:23 Módosítva: 2010.04.20 13:23

A személyi számítógépeket gyártó és forgalmazó, világszinten második Acer az előzetes adatok szerint darabszámban mintegy 20 százalékkal növelte eladásait az első negyedévben a magyar piacon, ám azt hogy elkezdődött-e a valódi fellendülés a piacon, a második és a harmadik negyedév mutatja meg igazán.

Majoros Miklós, az Acer magyarországi kereskedelmi képviseletének vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, az Acernak 21 százalékos részesedése van a magyar piacon, s ezzel első. Úgy vélte, a harmadik negyedév lesz a legizgalmasabb, mert ekkor kiderül, hogy mekkora készleteket halmoztak fel a kereskedők.

Piaci szakértők úgy vélik, az eladások növekedéséről szóló gyártói adatok csalókák lehetnek, mert nem biztos, hogy a kereskedők el tudják adni egy negyedéven belül az átvett számítógépeket, amelyek így csak a készleteiket növelik.

Szakértők elképzelhetőnek tartják azt is, hogy a választások után megnyugszik a piac, és a bizonytalanság végével a kereslet is fellendül.

Az Apple egy hónappal később kezdi az iPad nemzetközi forgalmazását

2010. április 14., 16:10 Módosítva: 2010.04.21 12:35

Az Apple szerdán bejelentette, hogy a vártnál jóval nagyobb egyesült államokbeli kereslet miatt az eredetileg tervezettnél egy hónappal később, május végén kezdi el az iPad forgalmazását. Az amerikai cég május 10-én hozza nyilvánosságra a táblagépek nemzetközi árazását és ekkor kezdi el felvenni az online előrendeléseket is. Az Apple 500 ezer iPadet szállított le április 3. óta. Az első eladási statisztikák a vártnál nagyobb siker ellenére alulmúltak néhány elemzői előrejelzést. A forgalmazás első napján 300 ezer készülék kelt el, de Piper Jaffray elemzése 600-700 ezerre számított. Az Apple részvényeinek árfolyama az elmúlt egy év alatt több, mint megduplázódott, s szerdán 245,11 dolláron állt.

Gyorsul a Google webes szövegszerkesztője

2010. április 13., 16:49 Módosítva: 2010.04.13 16:49

Közeleg a funkciókban gazdag, modern kezelőfelületű, látványos grafikonok és prezentációk előállítására képes Microsoft Office 2010 bemuatója, ezért a Google is bepótolt néhány olyan hiányosságot, amelyek még az évekkel ezelőtti Office-ban, és az ingyenes OpenOffice-ban is megtalálhatók. Ilyen például a margó állítása, és egyszerűbb lesz áthelyezni a képeket. A táblázatkezelőben könnyebben lehet majd képleteket szerkeszteni, és már rajzolni is lehet a weben.

Persze a Google Dokumentumokban is vannak olyan funkciók, amelyeket a szoftverek nem tudnak utánozni, ilyen például a közös munka. A webes programcsomagban lehet majd csevegni, és különféle műszaki újításoknak köszönhetően gyorsabb lesz a kezelőfelület, a júzerek nehezebben írják felül egymás adatait, ha egyszerre többen dolgoznak egy táblázat.

2011 áprilisában érkezik a Gears of War 3

2010. április 13., 13:38 Módosítva: 2016.10.27 16:52

Április 8-án kerül az európai üzletek polcaira a Gears of War 3, és ezután a játékosok ismét harcba indulhatnak az emberiséget fenyegető Locust hordák ellen. A rajongók Marcus Fenix bőrébe bújva vezethetik a Delta osztagot. Az Epic Games fejlesztőstúdió és a Microsoft a bejelentéssel egyidőben bemutatta az Ashes to Ashes című trailert, amelyben akció közben láthatók a Delta osztag katonái.

A Gears of War az Xbox 360 legsikeresebb exkluzív sorozata, több mint 12 millió példányt adta kel belőle.

Új funkciókkal bővül az iWiW

2010. április 8., 16:25 Módosítva: 2010.04.08 16:25
2

Mostantól külső szolgáltatásokat is hozzá tudnak csatalkoztatni az iWiW felhasználók a profiljaikhoz – jelentették be a New Technology Meetup áprilisi rendezvényén.. Az eddigi OpenSocial gadget alapú alkalmazások mellett mostantól külső szolgáltatások (weboldalak, kliensek) is használhatják az iWiW API nyújtotta lehetőségeket. Elsőként a Csiripet köthetik össze a userek, vagyis a twitek ezentúl megjelenhetnek a felhasználók oldalain, így a közösségi szájton lévő ismerőseik is láthatják ezeket.

Megjelenésre kész a gyorsított Flash

2010. április 7., 12:22 Módosítva: 2010.04.13 15:00
28

Az Adobe Systems bejelentette, hogy a legfrissebb Flash pluginnak elkészült a megjelenésre kész, úgynevezett Release Candidate (RC) verziója. Ez már alig különbözik a végső változattól, és az újítások listája alapján érdemes kipróbálni.

Windows, Mac és Linux rendszerekre is feltelepíthető a Flash 10.1 RC, amely sokkal kevesebb erőforrást használt a webes videolejátszók használatakor. Ilyen többek közt az Indavideó és a YouTube is. A Facebook kedvelt játékai is zökkenőmentesebben futnak az új pluginnel.

Azt állítja az Adobe, hogy nemcsak a teljesítmény javul, hanem az áramfogyasztás is csökken. A 10.1 béta verziójának kiadása óta elvégzett változtatások pdf-ben olvashatók.

2010 első negyedévében taroltak a banki trójaiak

2010. március 31., 13:03 Módosítva: 2010.03.31 13:03

A banki trójaiak, vagyis azok a besurranó programok, amelyek a banki hozzáférési adatainkra pályáznak, okozták a legtöbb támadást a januártól márciusig terjedő időszakban, derül ki a Panda Security első negyedéves jelentéséből. A már-már szokásosnak mondható jelenség mellett a szakértők egy érdekességre hívják fel a figyelmet: hosszú hanyatlás után ideiglenesen erőre kaptak a hagyományos vírusok.

"A pénzügyi motiváltságú támadások diadalmenetére már nagyon régóta figyelmeztetünk mindenkit" – kommentálta a jelentést Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója.

Ugyanakkor érdekes módon a régimódi vírusok is visszatértek: az összes fertőzés 15 százalékát ezek tették ki idén.

Rendkívüli hibajavítás az Explorerhez

2010. március 31., 07:46 Módosítva: 2010.03.31 07:46

A március elején felfedezett sérülékenységet olyan súlyosnak találták a Microsoftnál, hogy nem várják meg az április 13-át, amikor a szokásos javítócsomag érkezik, hanem még a héten kiadják a frissítést az Internet Explorerhez.

A hiba az Internet Explorer 6-os és 7-es verzióját érinti (a részletes lista a Microsoft weboldalán olvasható), és lehetővé teszi, hogy egy támadó átvegye az irányítást a számítógép felett. A cég korábban azt javasolta a felhasználóknak a kockázat csökkentése érdekében, hogy a böngészőben a védett módot használják, az internetzóna biztonsági szintjét pedig állítsák magasra.

A Microsoft biztonsági ajánlásában felhívja a felhasználók figyelmét, hogy amint lehet, azonnal telepítsék a frissítést.

Túl drágák a 3D tévék

2010. március 30., 13:13 Módosítva: 2012.08.22 13:54

A háromdimenziós adások megjelenítésére képes tévékészülékek árai még túl magasak ahhoz, hogy a tömegek számára is vonzóvá váljanak, egy felmérés szerint a nagy-britanniai vásárlók többsége a jelenlegi árak legfeljebb negyedéért váltana a térhatású élményt nyújtó technológiára.

A brit vásárlók 53 százaléka legfeljebb 499 fontot (148 ezer forintot) adna a jelenleg kétezer fontért (593 ezer forintért) kínált 3D készülékekért. A háromdimenziós élményért a válaszolók mindössze 1,4 százaléka fizetné meg a jelenlegi magas árakat - derült ki a VoucherCodes kedvezménykereső portál felméréséből. A vásárlók 28,6 százaléka már most venne 3DTV-t, azonban a jelenlegi árakat még túlzottan magasnak tartják.

A Sky brit kereskedelmi televízió árpilis 3-án indítja el az első 3D-s csatornáját az angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League Manchester United és Chelsea közötti mérkőzésének közvetítésével.

A 3D elterjedéséhez a térhatású filmeken át vezethet az út, ugyanis a felmérésből kiderül, hogy a válaszolók 43 százaléka mozifilmeket látna szívesen az új technológiával. Természetfilmeket 12, labdarúgást pedig 11 százalék látna szívesen 3D-ben.

A vásárlók 26 százaléka szerint azonban tökéletesen elegendő a jelenlegi kétdimenziós televíziózás, míg 19 százalék múló szeszélynek tartja a 3D technológiát.

A magyarországi üzletekben április elején jelennek meg az első háromdimenziós tévékészülékek - írta keddi számában a Világgazdaság című napilap, amely szerint a legolcsóbb 3D-s tévé ára félmillió forintnál kezdődik, de képernyőmérettől függően akár egy-két milliót is kérhetnek értük a kereskedők.

A gyártók nagy reményeket fűznek az idei focivébé által támasztott kereslethez, szakértők szerint ugyanakkor idén és jövőre inkább csak az új technológiákért rajongókra számíthatnak. Később a verseny erősödése és az árak esése miatt szélesedhet a vevőkör.

Új képek Kelet-Magyarországról a Google Mapsen

2010. március 29., 08:33 Módosítva: 2010.03.29 08:33

A Google szokás szerint közzétette hivatalos blogjában, hogy a legutóbbi képfrissítési időszakban mely területek műholdképeit cserélték le újabbakra. Az utóbbi időben Magyarország nem szerepelt ezekben a listákban, most azonban több észak-, illetve kelet-magyarországi régió is piros keretbe van foglalva a jelentésben, vagyis frissültek a képek. Az egyik terület a Tisza-tó és tágabb környéke, a másik a Debrecentől északkeletre eső vidék, a harmadik pedig Püspökladány és Berettyóújfalu környéke.


View google in a larger map

Az összes frissítés megtekinthető az alábbi beágyazott térképen, vagy a Google Térkép oldalán, illetve ennek a fájlnak a letöltésével és futtatásával a Google Földben.

Futurisztikus motor lett a Segway

2010. március 26., 16:22 Módosítva: 2010.03.26 17:11
23

Erik Lanuza amerikai dizájner elkészítette a Segway kényelmesebb változatát, amelyen végre nem állni kell, hanem ülni. Emellett megnövelte a kerék méretét, hogy ne okozzanak gondot a kátyúk.

taurus model

A Taurus névre keresztelt tuningolt változat is giroszkóp segítségével egyensúlyoz, és nem motoros stílusban kell gyorsítani, hanem ugyanúgy, mint az eredeti Segwayen: előre vagy hátra kell dőlni, hogy gyorsítson, illetve lassítson.

Budapesten egyébként most vasárnap nyílik Segway üzlet.

taurus kickstand

Megint megmérkőznek a hazai startupok

2010. március 25., 16:01 Módosítva: 2010.03.31 14:22

Harmadik alkalommal, március 30-án, kedden rendezik meg a StartUP Underground konferenciát. A kezdő vállalkozások számára nagy kihívást jelent az, hogy az ötlet mellé megfelelő tőkét is szerezzenek. Ráadásul nem elég a saját szakmájukban jónak lenniük, sok olyan egyéb feltételnek kell megfelelni, sok olyan tudással kell rendelkezni, ami a működéshez elengedhetetlen. Az új vállalkozások közül nyolc mutatkozik be a konferencián. A szervezők célja, hogy olyan újszerű internetes és mobilos ötleteket mutassanak be, amelyek pár éven belül komoly üzleti sikert érhetnek el világszinten.

Béta fázisban az Ubuntu 10.04

2010. március 24., 15:05 Módosítva: 2010.03.24 15:05

A Canonical kiadta a Lucid Lynx kódnéven ismert Ubuntu Linux 10.04 első béta verzióját. Az operációs rendszernek lesz asztali gépre, szerverre és netbookra szánt verziója, valamint egy különleges kiadás, amely az Amazon EC2 cloudszerveren futtatható.

A Lucid Lynx azért jelentős, mert ez a verzió hosszabb támogatást élvez. Az asztali változathoz három évig, a szerverhez öt évig adnak ki frissítéseket és javításokat. A köztes verziókhoz csupán 18 hónapig jár terméktámogatás.

Újdonság a MeMenu, amellyel egyszerűen lehet kezelni az instant üzenetküldő hálózatokat és a mikroblogokat. A Twitter és a Facebook alapból támogatott. A Lucid Lynx végleges verziója április közepén jelenik meg.

Duplázható az okostelefonok kapacitása

2010. március 23., 14:52 Módosítva: 2010.03.23 14:52

Hétezer dal vagy tíz órányi HD videó fér el a Sandisk körömnyi microSDHC memóriakártyáján. A 32 gigabájtos kártya 200 dollárba kerül, és egyelőre csak a cég weboldalán lehet megrendelni. Ez a legnagyobb méret az SDHC kategóriában, nagyobb kapacitás már csak az SDXC típusú kártyákkal érhető el. Ebből most 64 gigabájtos a legkisebb, de egyelőre kevés eszköz támogatja a használatát. Az SDXC kártyáknál 2 terabájt lesz a fölső határ.

Bővül az IT-biztonsági piac

2010. március 23., 13:51 Módosítva: 2010.03.23 13:51

Bár tavaly a magyar informatikai piac visszaesett, az információbiztonsági megoldások iránt nem csökkent a kereslet, és várhatóan az idén is tovább bővül - mondta Kőrös Zsolt, a Noreg Kft. ügyvezető igazgatója.

Tavaly a személyazonosság alapú biztonsági megoldások piaca a duplájára nőtt, részben azért mert a bankoknak jogszabály írja elő az ilyen típusú megoldások használatát. A helyzet az idén is hasonló lesz, mivel a felmérések szerint a cégek mintegy fele tervez nagyobb it-biztonsági fejlesztést.

Az amerikai piackutató, az IDC adatai szerint 2009-ben 15-20 milliárd forintot költöttek it-védelmi megoldásokra. Ebből mintegy 7 milliárd forintot védelmi szoftverekre, 3 milliárdot pedig hardver eszközökre, a fennmaradó részt a szolgáltatások tették ki. Az eladások 80 százalékát a hagyományos védelmi termékek, így a vírusvédelmi szoftverek és a tartalomszűrési megoldások tették ki.

Az információbiztonsággal foglalkozó Noreg Kft. az elmúlt évben 10 százalékkal, 28 millió forintra növelte adózás utáni eredményét, míg bevétele 11,5 százalékkal 500 millió forintra csökkent. Ennek azonban az az oka, hogy 2009-ben már a bevétel 67 százalékát a szolgáltatásokból származó összeg tette ki, szemben az egy évvel korábbi 54 százalékkal. A fennmaradó részek a termékeladásból származtak.

Az ügyvezető elmondta, az idén további 10 százalékkal tervezik növelni az adózott eredményüket, részben a saját fejlesztésű biztonsági, például a bankkártya-menedzsment megoldás második félévi eladásából. A piacon napjainkban egy kártyamenedzsment megoldás 50 millió forint, illetve e fölötti összegbe kerül, ezzel szemben a Noreg megoldása ennek körülbelül a felébe kerül majd - tette hozzá.

Hibás vírusirtó-frissítés megbénította a Windowsokat

2010. március 23., 12:24 Módosítva: 2010.03.23 12:24
4

Hibás adatbázis-frissítés jelent meg a BitDefender 2009 és 2010 vírusirtókhoz az elmúlt szombaton, amely sok felhasználó operációs rendszerét megbénította.  Az update települése után a program tévesen több Windows-rendszerfájlt és BitDefender-állományt is fertőzöttnek minősített, és ezért karanténba helyezett. Emiatt az érintett rendszereken a vírusirtó program nem működött tovább, egyes alkalmazásokat nem lehetett használni és a Windowst sem lehetett újraindítani.

A kellemetlen fiaskó hatását enyhítette, hogy a hibás frissítés – mely közel három órán keresztül elérhető volt – csak 64 bites Windowsokra települt, rossz hír viszont, hogy a cég otthoni és vállalati termékei egyaránt megkapták. Volt olyan felhasználó, aki arról panaszkodott, hogy 150 üzleti ügyfelénél okozott problémát a hiba.

A BitDefender elnézést kért a felhasználóktól, és még szombaton kiadott egy patchet, amely rehabilitálja a tévesen karanténba zárt állományokat. A rendszer helyreállításának menetét a cég ezen a weboldalon írja le. A hibás vírusdefiníció-frissítések egyre gyakrabban okoznak hasonló galibákat, ami javarészt annak köszönhető, hogy ma már napi több tízezer új kórokozó leírásával kell bővíteni az antivírus-programok repertoárját – így nagyobb a hibalehetőség is.

A Vatikán is felfedezte a Twittert

2010. március 21., 14:30 Módosítva: 2010.03.23 15:29
18

A Vatikán a Twitter mikroblog portálon is közzétette XVI. Benedek pápának a papi pedofíliáról az írországi katolikusokhoz intézett pásztorlevelét, közölte az i.media egyházi hírügynökség.

A Vatikán a jövőben ily módon is terjeszteni kíván az egyházi élet szempontjából fontos multimédiás tartalmakat. A katolikus egyház új internetes címe segítségével  és hét különböző nyelvű Twitter-csatorna megnyitásával akarja erősíteni jelenlétét a világhálón, igénybe véve az új technikai eszközöket az információk gyors terjesztésére.

Tovább

Börtönbe megy a leghíresebb kamerás filmkalóz

2010. március 19., 14:08 Módosítva: 2010.03.19 14:08

Börtönbüntetésre ítélte a kanadai bíróság a 27 éves montreali Geremi Adamet, aki 2004 és 2006 között a a filmkalózok szlengjében telesyncnek nevezett kategória királya volt. Ez az olyan filmeket jelenti, amit a moziba becsempészett kamerával vesznek fel a vászonról, majd bedigitalizálják. Az ilyen felvételek általában pocsék minőségűek, de a maVen néven ténykedő kalóz filmjei a kategóriában kiemelkedően jók voltak, ráadásul rendszeresen rögtöm a premier után sikerült a legnagyobb filmeket felvennie és a netre feltennie.

Olyan slágerfilmek kalózverziói jelentek meg a neve alatt a fájlcserélő hálózatokon, mint a Shrek 3, a Mission Impossible 3, az X-Men: the Last Stand, a Harry Potter és a Tűz serlege. Az FBI végül 2006-ban kapta el, majd elengedték, és nem sokkal később ismét rajtakepták egy moziban kamerával. 14 hónapba telt, míg elítélték, végül csak két film rögzítését és terjesztését sikerült rábizonyítani.

Az ügyész négy hónapos börtönbüntetést kért rá, a védelem azt próbálta elérni, hogy ezt közmunkával kiválthassa (a depresszióra való hajlammal, és a nehéz gyermekkorral érveltek az ügyvédek), végül két és fél hónap lett a büntetés.

Rehabilitációs klinika nyílt internetfüggő brit gyerekeknek

2010. március 18., 15:11 Módosítva: 2010.03.18 15:11
2

Rehabilitációs klinikát nyitottak az internet- és technológiafüggő brit gyerekeknek. A London központjában fekvő Capio Nightingale kórház az első olyan nagy-britanniai intézmény, amely már a 12 éveseknek is segít leszokni a technológia túlzott használatáról.

Az internet- és technológiafüggőségben szenvedőket nem csak a világháló helyes használatára tanítják meg, hanem arra is bátorítják őket, hogy a videojátékokra, illetve a mobiltelefonokra szánt időt is mérsékeljék.

A virtuális világ varázsában élőket a klinikán megtanítják a közvetlen személyes kapcsolatok kialakítására. A terápia részeként önértékelésüket és fizikai állapotukat is megvizsgálják, ha úgy vélik, hogy a függőség hatása a gyermek önmagába vetett bizalmát, aktivitását vagy étkezési szokásait is befolyásolja.

A kezelés során az úgynevezett kiberzaklatás (cyber bullying) egyre növekvőbb problémájára is kitérnek, a netes heccelés ugyanis gyermekek millióit érinti az Egyesült Királyságban. Richard Graham pszichiáter szerint a technológiai függőség egyre súlyosabb gondot jelent, a szülők közül egyre többen jelzik, hogy gyermekük dührohamot kap, ha a számítógép kikapcsolására utasítják őket.

Percenként 24 órányi új videó a YouTube-on

2010. március 18., 13:43 Módosítva: 2010.03.18 13:43

Újabb mérföldkövet ért el a világ első számú videómegosztójának forgalma. A YouTube illetékesei bejelentették, hogy az oldalra percenként átlagosan egy napnyi új videót töltenek fel a közösség tagjai. A Google először 2007 közepén tette közzé, hogy milyen ütemben bővül a YouTube kínálata: akkor percenként hat óra új anyag került a rendszerbe, ezt bő két és fél év alatt sikerült megnégyszerezni. A percenként 15 órát tavaly januárban, a percenként 20-at pedig májusban érték el, azóta a növekedés üteme kicsit lelassult.

Az óriási kíálat és a rengeteg látogató ellenére a YouTube továbbra sem nyereséges az elemzők szerint. A Goolge által 1,6 milliárd dollárért felvásárolt oldal most teljes filmekkel és tévésorozatokkal, videókölcsönzési lehetőséggel próbál a hirdetők számára minél értékesebb felületet nyújtani.

Apple gépeken is olvashatók az Amazon könyvei

2010. március 18., 11:08 Módosítva: 2010.06.02 13:40

Az Apple gépein is olvashatók az Amazon elektronikus könyvei, miután megjelent a Kindle olvasót kiváltó szoftver Mac OS X operációs rendszerre írt változata, amellyel újabb beruházások nélkül jeleníthetők meg az online áruházból beszerezhető kiadványok.

Az Amazon boltjából országonként változóan akár 450 ezer, Kindle olvasóra optimalizált elektronikus könyv tölthető le. Az új alkalmazással (amelynek korábban megjelent már a Windows-alapú gépekre, iPhone-ra és Blackberryre optimalizált változata) a több száz dolláros elektronikuskönyv-olvasó beszerzése nélkül jeleníthetők meg a jogvédett tartalmak.

Az Amazon oldaláról letölthető szoftver béta állapotú, nem működik a teljes szövegre kiterjedő keresés, a szövegkiemelés, a feljegyzésszerkesztés, illetve -készítés. Az Amazon már a szoftver iPadra szánt verzióján is dolgozik, jóllehet az iPhone-ra írt változat az Apple áprilistól elérhető új táblagépén is elindul.