Tech blog

Explorer-bővítményfejlesztői versenyt hirdet a Microsoft

2010. március 17., 15:20 Módosítva: 2010.03.17 15:20

Az Internet Explorer 8-as változatához írt bővítmények versenyét hirdette meg a Microsoft Magyarország; a pályaműveket, azaz a kész alkalmazásokat április végéig várják a szervezők. Az első 20 bővítményt feltöltő programozó vezeték nélküli egeret kap ajándékba, míg a közönségdíjas addon gazdája egy fejlesztői feladatokra optimalizált LENOVO ThinkPad SL500-as laptopot nyer. A cég felhívása szerint a pályázóknak arra kell törekedniük, hogy bővítményeik olyan különleges funkciókkal ruházzák fel az IE8-at, amelyek a felhasználók igényeihez igazodva teszik egyszerűbbé és gyorsabbá a netezést.

Megnyílt azt első magyar virtuális szoftverkiállítás

2010. március 17., 10:50 Módosítva: 2010.03.17 10:50

A háromnapos internetes kiállítással elsősorban a vidéki cégeknek kedveznek, mert a Szoftverbörze résztvevői utazási, illetve a hagyományos kiállítások költségei nélkül léphetnek kapcsolatba az érdeklődőkkel. A virtuális rendezvény látogatása díjmentes, az előadások követéséhez mindössze internetkapcsolatra van szükség.

A szervező számításai szerint a kiállítás ideje alatt várhatóan 10-20 ezren látogatnak el az oldalra. Az érdeklődés nagyságát jelzi, hogy kiállítás szervezésének kezdete, azaz január közepe óta az oldalon közel 13 ezer látogatást regisztráltak. A rendezvényen jelenleg 29 kiállító vesz részt, illetve számos kisebb vállalat virtuális stand nélkül, pusztán hirdetéssel jelenik meg a Szoftverbörze honlapján. A rendezvény alatt egyebek mellett ingyenes szaktanácsadást kaphatnak azok a cégvezetők és menedzserek, akik informatikai kérdésekben kívánnak tájékozódni.

A szabadon látogatható előadásokat elismert szakértők tartják. A felhasználóbarát honlapok fejlesztéséről például Mlinarics József, a Magyar Tartalomipari Szövetség ügyvezető elnöke tart ismertetést, míg a komplex munkafolyamatokra és a csoportmunkára kínált szoftveres megoldásokról Perhiniák Márton, a Trans-Europe Consulting Kft. Adobe-szakértője beszél. A kiállításokon megszokott kedvezmények a Szoftverbörze standjait is érintik. A látogatók például notebook vásárlás esetén a listaárakból gyártótól függően 7-15 százalékos kedvezményt is kaphatnak.

Százmillió dolláros szabadalmi pert veszített a Microsoft

2010. március 17., 10:40 Módosítva: 2010.04.09 13:27
5

A texasi bíróság 105,75 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a Microsoftot, mert jogtalanul használta a kaliforniai VirnetX cég szabadalmaztatott technológiáit. A cég 2007-ben indított pert, és állításuk szerint 33 millió dollár kára származott a Microsoft jogsértéséből. Bár a Microsoft ügyvédei hosszasan érveltek amellett, hogy semmiféle szabadalomsértés nem történt, a bíró végül úgy döntött, hogy igen, sőt, az teljesen tudatos volt a Microsoft részéről - ezért a büntetést az eredeti követelés háromszorosára emelte.

A két kérdéses szabadalom a két internetre kötött számítógép közötti virtuális privát hálózat létrehozásával, illetve az ilyen hálózatok biztonságossá tételével volt kapcsolatos.

A piacot és a befektetőket nem hatotta meg különösebben a hír, a Microsoft részványárfolyama nemhogy csökkent volna, de minimális mértékben (8 centtel) még nőtt is a bejelentés után. A cég ügyvédei már jelezték, hogy fellebbeznek a döntés ellen.

Tervezik a Twitter kínai oldalát

2010. március 16., 16:12 Módosítva: 2010.03.16 16:12

Jack Dorsey, a Twitter társalapítója Aj Vej-vej (Ai Weiwei) kínai avantgárd művész twitteres kérdésére válaszolva mondta, hogy dolgoznak a mikroblog kínai változatán, törekvéseiket viszont személyzeti és technikai korlátok hátráltatják. Aj azt akarja elérni, hogy azok a kínaiak, akiknek sikerül megkerülniük a nagy kínai tűzfalat, anyanyelvükön használhassák a népszerű szolgáltatást. A kínai művész többek között a cenzúra elleni harc eszközeként használja a Twittert. Legutóbb például a Zöld Gát (Green Dam) elnevezésű kínai fejlesztésű internetszűrő kötelezővé tétele ellen emelte fel a hangját. A nemzetközi felháborodást kiváltó szoftverről szóló jogszabályt végül egy nappal a hatálybalépés előtt visszavonták.

A HP mentegetőzik hibás notebookjai miatt

2010. március 16., 16:08 Módosítva: 2010.03.16 16:08

Nyilvánosan kért elnézést hibás notebookjai miatt kínai vásárlóitól az amerikai Hewlett-Packard, a világ vezető számítógépgyártója. Kínai honlapján ingyenes javítást és a garancia meghosszabbítását ígérte, valamint a már felmerült javítási és szállítási költségek megtérítését is kilátásba helyezte. A Financial Times múlt heti híre szerint a világ legnagyobb számítógép-piacán 170 vásárló a megfelelő kínai hatóságnál benyújtott közös keresettel akarja kikényszeríteni, hogy a kínai kormány a számítógépek visszahívására bírja rá a HP-t. Ez volt az első alkalom, hogy a HP tömeges tiltakozással szembesül minőségi kifogások miatt. Az állami minőségellenőrző hatóság hétfőn kezdett vizsgálatot az ügyben és a HP ennek nyomán mentegetőzik most. A kínai fogyasztók azt kifogásolják, hogy a képernyők gyakran nem megfelelően működnek és túlhevülnek azok a notebookok modellek, amelyeket a HP 2007 óta árusít náluk. A kínai kereset szerint a hibás grafikai kártyák miatt a HP az Egyesült Államokban már meghosszabbította a garanciaidőt, Kínában azonban nem. Ezt a kínai fogyasztók hátrányos megkülönböztetésnek tartják.

Akkucsere helyett új iPadot ad az Apple

2010. március 16., 12:48 Módosítva: 2010.03.16 14:07

Sajátosan oldotta meg az Apple az akkumulátorcserét a péntek óta előrendelhető tabletjében, az iPadben. Ahelyett, hogy kicserélnék a tönkrement akkumulátort, inkább küldenek egy új iPadet – tudta meg a Wired. A csere száz dollárba kerül majd. Persze egyből felmerül, hogy a vásárlók törött tabletjeiknél egyszerűen kijátsszák a rendszert, de ezt a részletes feltételeknél kizárja a cég. Azonnal elvész a garancia, ha baleset miatt törik az akkumulátor, folyadékot öntenek rá, nem engedélyezett módosítás vagy javítás történt a gépen.

Az első napon volt olyan óra, amikor 25 ezren rendeltek iPadot, ez a harmadik napra óránkénti ezerre csökkent. Pontos számokat még nem tudni, de az előrejelzések szerint 120-150 ezer darabot rendeltek eddig.

Hackeléssel jutottak vizsgakérdésekhez holland diákok

2010. március 16., 12:36 Módosítva: 2010.03.16 12:36

Tanáraik internetes levelezését feltörve szerezték meg a vizsgakérdéseket holland diákok. A jó hírű Bernrode Gimnázium közlése szerint néhány tanuló már 2008 novembere óta figyelemmel kísérte tizenkilenc tanár e-mailjeit. Két diákot azonnali hatállyal elbocsátottak az intézményből, az ötödik és hatodik osztály tizennégy tanulójának pedig meg kell ismételnie az utóbbi hónapok vizsgáit és dolgozatait. A Den Bosch város közelében lévő katolikus oktatási intézmény kedden feljelentést is tett. Hogy információt szerezzenek, a diákok keyloggert, ingyenes billentyűzetnaplózó kémprogramot használtak. A szoftver, amint eljut a megfigyelendő számítógépre, a háttérben figyelemmel követi a billentyűzeten végzett leütéseket, így tárolja a beírt e-mail- és webcímeket, illetve jelszavakat.

Tévé helyett Facebookon lesz a premier

2010. március 16., 12:32 Módosítva: 2010.03.29 16:21

Előnyben az internet: a televíziós premier előtt bő egy héttel a Facebook közösségi portálon mutat be egy környezetvédelmi témájú dokumentumfilmet április elején a PBS amerikai tévécsatorna. A közszolgálati adó közleménye szerint ez az első alkalom, hogy a nagy csatornák egyike az interneten sugároz először teljes egészében egy dokumentumfilmet. A vetítés során a felhasználók rögtön meg is oszthatják véleményüket Marc Samels producerrel. "Ez lehetőség arra, hogy olyan új közönséget érjünk el, amelyet este egyébként nem tudnánk" - mondta a producer a The New York Times című lapnak. A PBS az április 11-i Facebook-vetítés után nyolc nappal sugározza majd az Earth Days című alkotást. A 102 perces dokumentumfilm az amerikai környezetvédő mozgalom kezdetét mutatja be. A készítőket nagy izgalomban tartja az internetes vetítés. A televízió Samels szerint olyan, mint egy távoli médium, és "az egész munka eltűnik egy fekete lyukban" - a Facebookon ellenben rögtön reagálnak és értékelnek a nézők.

Gondolatainkban olvasnak a kutatók

2010. március 16., 11:24 Módosítva: 2010.03.16 11:24

George Orwellt idézi a brit University College London idegkutatóinak vívmánya: mágneses rezonancia tomográfia (MRI) és egy számítógépes program segítségével képesek voltak nagy valószínűséggel megmondani, hogy kísérleti alanyaik három film közül épp melyikre gondolnak.

A tudósok tíz jelentkezőnek három semmitmondó rövid filmet vetítettek le - például egy nőről, aki talál egy levelet, majd azt bedobja a postaládába, vagy egy másikról, aki megiszik egy pohár kávét, utána pedig eldobja a poharat. A kísérleti személyeknek ezt követően  mágneses rezonancia tomográfban fel kellett idézniük az egyes filmeket. A filmekhez kapcsolódó agyhullámokat feljegyezték, majd egy számítógépes program azokat bizonyos mintákká alakította át.

A továbbiakban a kutatók csupán a mért minták alapján próbálták megmondani, hogy az alany épp melyik filmre gondolt. Sikerült is beazonosítaniuk a filmeket. Ez azt bizonyítja, hogy a mindennapok összetett emlékeiért felelős epizodikus emlékezetben hagyott idegi nyomok igen stabilak.

Nevet változtat Dánia második legnagyobb városa

2010. március 15., 12:18 Módosítva: 2010.03.15 12:18
44

Elhagyja a kezdőbetűje feletti kis karikát, és a jövőben hivatalosan is Aarhusra változik Dánia második legnagyobb városának a neve, hogy könnyebb dolga legyen az internetezőknek - jelentette be hétfőn a polgármester.

Nicolai Wammen a Jyllands Posten című újságnak erősítette meg, hogy a városi tanács többsége áldását adta a névváltoztatáshoz. Az A betű feletti karika csak a skandináv nyelvekben használatos, kiejtésben az elnyújtott A-hangot közelíti az O felé.

Megérett az idő a változtatásra, praktikusabb az interneten, ami által a város nemzetközibbé válik - mondta Rahib Azad-Ahmad alpolgármester. A főpolgármester rámutatott arra, hogy a várost már régebben is hívták Aarhusnak, de egy helyesírási reform részeként 1948-ban hivatlosan áttértek a skandináv írásmódú változatra.

Dánia második legnépesebb települése 300 ezer lakost számlál. Az első visszhangok alapján azonban nem mindenki van oda a névváltoztatásért. Mi, skandinávok büszkék vagyunk írásjeleinkre - fogalmazott a lap egyik olvasója. Volt olyan is, aki a globalizáció jeleként értékelte a város nevének egyszerűsödését.

Androidon is kipróbálható az Opera Mini 5

2010. március 12., 08:00 Módosítva: 2010.03.12 08:00

Az Opera Software elérhetővé tette népszerű mobilos böngészője, a Mini fejlesztés alatt lévő 5-ös kiadásának Google Android operációs rendszeren futó bétáját. A szoftvergyártó szerint a programmal gyorsabb és kötséghatékonyabb az internetezés a telefonokon, az új funkciók pedig a számítógépeken megszokott böngészési élményt nyújtják.

Ilyen újdonság az áttervezett grafikus felület, az asztali verzióban már bevált tabos böngészés és a gyorshívó (speed dial) megjelenése, valamint a jelszavakat megjegyző password manager és a könyvjelzők. A cég közleménye szerint a program alkalmazkodik a hardverhez, és a mobiltelefon beviteli eszközéhez (érintőképernyő vagy billentyűzet) illeszkedő funkciókat kínál fel.

„A vizsgálataink alapján világossá vált számunkra, hogy az internetezők elsősorban a könnyű kezelhetősége miatt választják az Opera Minit, mert egyszerű vele böngészni. Az, hogy a web univerzumában egy apró képernyőn keresztül próbáljunk eligazodni, félelmetes ugrásnak tűnhet, ezért is volt célunk a kezdettől fogva a PC-n megszokott böngészési gyakorlat átültetése, az egyszerű kezelhetőség szem előtt tartásával, mobiltelefonokra” – mondta néhány hónappal ezelőtt az új kiadás fejlesztésének fő csapásirányáról Jon von Tetzchner, az Opera Software akkori vezére.

Az Opera Mini 5 Androidon futtatható második bétája a cég weboldaláról tölthető le, közvetlenül mobiltelefonra vagy PC-re

Egymillió régi kötet digitalizálására készül a Google Olaszországban

2010. március 11., 14:19 Módosítva: 2010.05.05 15:15

Mario Resca olasz kulturális miniszter szerint a Google Booksszal kötött együttműködési megállapodás révén sikerülhet megőrizni a könyvek tartalmát. "A digitalizálással elkerülhető az olyan veszteség, mint amilyet az 1966-os nagy firenzei árvíz okozott, amikor több ezer könyv pusztult el a toscanai város könyvtárában" - hangsúlyozta Resca, hozzátéve, hogy az 1868 előtt kiadott könyvek elektronikus változatai az olasz kultúra nemzetközi népszerűsítését is elősegítik.

A könyvek digitalizálásának költségeit a Google állja. A szerzői jogdíjmentes alkotások között XIX. századi irodalmi és XVIII.  századi tudományos művek is szerepelnek.

Az olasz könyvtárak egyébként már maguk is elkezdték a polcokon tárolt értékeik digitalizálását, eddig közel 285 ezer könyvről és egyéb dokumentumról készült elektronikus másolat.

25 millióan játszanak online a Modern Warfare 2-vel

2010. március 10., 16:30 Módosítva: 2010.03.19 15:50
1

Robert Bowling, a játékot kiadó Infinity Ward közönségkapcsolatokért felelős menedzsere a Twitteren jelentette be, hogy a játék regisztrált egyedi online felhasználóinak száma elérte a 25 milliót. Az adat magában foglalja az összes platformot, amelyen elérhető a program, tehát a pc-t, a PlayStation 3-at és az Xbox 360-at is, amelyet a legtöbben használnak a játékosok közül. A programot, amely a tavalyi év legnagyobb példányszámban értékesített játéka volt, januárban az Index olvasói az év játékának választották meg. A pletykák szerint már készül a folytatás, amely a Call of Duty sorozat hetedik tagja lesz, és a vietnami háborúba viszi majd el a játékost, azonban ezt már nem az Infinity Ward, hanem a Treyarch csapata készíti el, akik a sorozat harmadik és ötödik részét is programozták.

Bevételnövekedésre számít a Novell

2010. március 10., 15:52 Módosítva: 2010.11.23 08:14

Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, a társaság a 2009-es, tavaly október végén záruló  pénzügyi évet stratégiájának köszönhetően jó eredményekkel zárta, az előző pénzügyi évhez képest 7,25 százalékos árbevétel-növekedést ért el dollárban számolva, és stabilan tartja pozícióit. Egyebek között a vállalat 37 százalékos, évek óta stabilan növekvő részesedéssel piacvezető a magyar IAM - Identity and Access Management, személyazonosság- és hozzáféréskezelési biztonsági megoldások piacán.

Ez a terület a piackutatással foglalkozó IDC Magyarország legfrissebb felmérése szerint rendkívül dinamikusan fejlődik: évente átlagosan több mint 26 százalékkal bővül a következő 5 évben, jóval meghaladva a magyar és a nemzetközi informatikai piac átlagos növekedését is. A hazai IAM piac 2008-ban 3,8 millió dollárt tett ki.

Az ügyvezető elmondta, az elmúlt pénzügyi évben több sikeres projektet zártak le a magyarországi nagyvállalatoknál, az új licencértékesítésből származó bevételeik jelentős mértékben növekedtek: a Linuxé például 60 százalékkal, az it-biztonsági szoftvereké 21 százalékkal, a rendszerfelügyeletieké pedig 22 százalékkal.

A cégvezető elmondta, az idén elsősorban a meglévő és új ügyfelek kiszolgálására koncentrálnak, és folyamatosan bővítik partnerhálózatukat.

A szakember kifejtette, bízik benne, hogy a következő kormány is kiemelt területként kezeli az informatikát a gazdaságban, hiszen alkalmazásával jelentősen növelhető a hatékonyság. Hozzátette, az eddig elhangzott nyilatkozatok alapján bíztatónak látja a következő kormány hozzáállását az it-piachoz.

Trükközik a Microsoft böngészőválasztója

2010. március 9., 11:04 Módosítva: 2012.10.31 14:24

Az Európai Unióban március elejétől érhető el a Windowsokon a böngészőválasztékot felajánló képernyő, melyet az Opera Software kezdeményezésére indított eljárás után az EU megkövetelt a Microsofttól.

Habár sokan üdvözölték a lépést, elégedetlenek mégis akadtak, például Rob Weir, az IBM egyik szoftvertervezője, aki szerint az az algoritmus, mely az első öt böngészőt véletlenszerűen jeleníti meg, nem működik megfelelően: vizsgálatai szerint az Internet Explorer leginkább az ablak jobb szélére kerül, kedvez a Google Chrome-nak, az Operát pedig előnyben részesíti a Firefoxhoz képest.

A panaszokra reagálva Kevin Kutz, a Microsoft szóvivője tegnap bejelentette, hogy átírták a véletlen megjelenést szavatoló programot, s most már biztosak abban, hogy kifogástalanul működik.

Weir már a hétvégén észrevette, hogy új algoritmus került a rendszerbe, ami tesztjei szerint most már az elvárható eredményt nyújtja.

Az Apple kitiltja a wifikeresőket az App Store-ból

2010. március 5., 13:31 Módosítva: 2010.03.05 13:31

Néhány héttel azután, hogy szexuális témájú alkalmazásokat törölt tömegével az Apple az App Store kínálatából (a szexuális téma olykor csak annyiban merült ki, hogy bikinis lányok fotói voltak a programban), most újabb kitiltási hullám söpört végig a bőven százezer feletti alkalmazást kínáló áruházban. A célpontban most a wifi hotspotokat felderítő programok voltak, több tucatnyi ilyet tiltottak le az iPhone-tól és iPod Touchról.

A hivatalos indoklás szerint nem a témával és a programok működésével volt gond, hanem olyan programozási fogásokat alkalmaztak bennük, amelyek nem engedélyezettek. Úgy tűnik, csak azok az alkalmazások kerültek tiltólistára, amelyek a felhasználó környékét szkennelik át, használható wifi hotspotok után, azok nem, amelyek egy központi adatbázisból kérik le a telefon GPS-en meghatározott környékében levő wifi pontokat.

Magyar cégeket díjaztak a CeBiten

2010. március 4., 16:28 Módosítva: 2010.03.04 16:30

Innovációs nagydíjat nyert a Prezi a hannoveri Cebiten. A világ egyik legnagyobb digitális iparági kiállításán ma osztották ki a European Seal of e-Excellence 2010 díjat. Ezt a díjat a legígéretesebb európai vállalatok között osztják szét, az idén 32 cég kapott platina, arany vagy ezüst díjat. A magyar Prezi a platina fokozatot nyerte el. Arany medált kapott az MTA SZTAKI, szintén Magyarországról, illetve ezüst díjat a magyar Typotex Kiadó.

Internetadót javasol a Microsoft

2010. március 4., 14:37 Módosítva: 2010.03.04 14:37

Scott Charney, a Microsoft egyik alelnöke egy San Francisco-i biztonságtechnikai konferencián arról beszélt, hogy egyre nagyobb erőfeszítéseket igényel az internet biztonságának megőrzése, legalább azon a szinten, ahol most tartunk, botnetekkel, spammel és vírusokkal együtt. A nem elég jól letesztelt, biztonsági szempontból lyukas szoftverek mellett ennek egyre inkább a felhasználók tájékozatlansága és naivitása az oka: könnyű átverni őket, rávanni, hogy maguk telepítsék a gépükre a rosszindulatú programokat.

A vírusok elleni védekezés mainál hatékonyabb módját Charney a hagyományos egészségügyi rendszerekhez hasonlóan képzeli el, állandó vírusellenőrzés alatt tartanák a felhasználók gépeit, és virtuális karanténba zárnák a tüzetes vírusvizsgálat előtt azt, akinél gyanús tüneteket észlelnek.

Mindez persze elég költségesnek hangzik, a Microsoft-vezér a rendszer finanszírozására egyfajta internetadó bevezetését tartaná jó ötletnek.

A Facebook nem sieti el a tőzsdére lépést

2010. március 4., 10:37 Módosítva: 2010.03.04 10:52

A Wall Street Journal beszámolója szerint a Facebook nem sieti el a tőzsdei megjelenését. A társaság vezérigazgatójával készített interjú során a vezető elmondta, hogy jelenleg nincs égető szüksége a cégnek pótlólagos tőkebevonásra, ami miatt egyelőre nincs napirenden az IPO - olvasható az Equilor elemzésében. Ezzel együtt is azonban leszögezte Mark Zuckerberg, hogy a végső cél természetesen az, hogy a Facebook részvényeit is bevezessék a tőzsdére.

Célegyenesben a startup cégek versenye

2010. március 3., 15:15 Módosítva: 2010.03.24 11:27

Egy hét múlva kiderül, hogy a magyar gazdaság résztvevői melyik informatikai fejlesztést tartják a leginnovatívabbnak. A Web 2.0 Symposium: BarCamp Budapest konferencián nyilvánosan értékelik a startup cégeknek meghirdetett versenyt.

A Budapest Bank Startupversenyre több tucatnyi cég írt pályázatot, az előminősítés után a hat legjobb kerül a zsűri és a nyilvánosság elé. Végleges program még nincs, de előadók már vannak, a programot az idén is a résztvevők szavazhatják meg. Az előadók között lesz a TechCrunch Europe szerkesztője Mike Butcher is, valamint több jelentős médium (Index.hu, Origo.hu, Nol.hu, Figyelő Online, Nemzeti Sport) mutatja be koncepcióját.

Facebook-bejegyzés miatt fújtak le egy izraeli katonai akciót

2010. március 3., 14:43 Módosítva: 2010.03.03 14:43
53

Az izraeli hadsereg lefújta egyik műveletét palesztin területen, miután egy katona feltette a Facebook közösségi portálra a tervezett akció időpontját és helyszínét - jelentette az izraeli katonai rádió. Az azóta már menesztett katona Facebook-profilján arról írt, hogy egysége razziára készül Ciszjordániában. Ismerősei értesítették a katonai hatóságokat. Az amerikai hadseregben a hasonló esetek elkerülése miatt volt sokáig a katonák és a védelmi minisztérium összes alkalmazottja számára tilos a közösségi oldalak és blogok használata. Ezt a szabályozást nemrég kísérleti jelleggel visszavonták.

Izrael szerint a ciszjordániai műveletek célja, hogy őrizetbe vegye a zsidó állam elleni támadásra készülő palesztinokat. A palesztin hatóságok azonban arra panaszkodnak, hogy az izraeli behatolások a palesztin területre megnehezítik a rend fenntartását a térségben.

Robotkolibrit építettek Japánban

2010. március 3., 14:11 Módosítva: 2012.08.19 17:10
6

Japán kutatók a Chiba Egyetemen elkészítették az eddigi legkönnyebb, távirányítható repülő robotot. A szerkezet tömege mindössze 2,6 gramm, és a kolibri testfelépítése illetve aerodinamikai képességei után modellezték (az egyetlen különbség, hogy négy szárnya van, amivel inkább a szitakötőre hasonlít). A madárhoz hasonlóan képes az egy helyben lebegve repülésre is. A szénszálas vázon a mini motor és a műanyag szárnyak mellett egy infravörös szenzor fért még el, ezen keresztül lehet irányítani. Hat percig bírja egy feltöltéssel a repülést, és tíz méterre képes eltávlodni az irányítójától.

A további fejlesztések célja, hogy a robot egy miniatűr kamerát is magával tudjon vinni, így felderítési feladatokat tudjon majd végezni (a japán tudósok vészhelyzeteknél, balesetek és természeti katasztrófák utáni kutatómisszióknál vetnék be, de természetesen katonai célú potenciál is van benne). A kutatók különösen büszkék arra, hogy az ő robotkolibrijük sokkal könnyebb, mint az amerikai védelmi minisztérium kutatóközpontjában, a DARPA-ban zajló hasonló projekt prototípusai.

Azonnali fordítás a Chrome-ban

2010. március 2., 17:16 Módosítva: 2010.06.02 09:29
3

A Google elérhetővé tette Chrome böngészőjének legújabb béta verzióját. Az új Chrome böngészővel lehetőség van a cookiek, képek, JavaScriptek, pluginok, és pop-upok oldalankénti beállítására. Ez azt jelenti, hogy a megbízható oldalakon engedélyezhetők a cookiek, míg a többin továbbra is blokkolható.

Az új béta segítséget nyújt a több nyelven elérhető tartalmak böngészésében: azonnali gépi fordítást kínál a weboldalakhoz, anélkül, hogy bővítményt vagy plugint kellene telepíteni.Vagyis ha a honlap nyelve eltér a preferáltként beállítottól, a Chrome azonnal felteszi a kérdést, hogy szeretnénk-e az oldal lefordítását. Olyan opció is választható, mely minden oldalt automatikusan lefordít a kiválasztott nyelvre. A béta verziót használóknál a frissítés automatikus, míg mások számára a következő hetekben lesz elérhető az új fordítási és adatvédelmi fejlesztéseket tartalmazó verzió.

A legfrissebb adatok szerint februárban csak a Chrome tudott növekedni a böngészők piacán, részesedése 5,61 százalék lett, a januári 5,22 százalék után. Az Internet Explorer részesedése 61,58 százalék (0,54 százalékos csökkenés), a Firefox 24,23 százalék (ez 0,2 százalékos csökkenés), a Safarinak 4,45 százalékos a részesedése (mínusz 0,08 százalék), az Operának pedig 2,35 százalékos a piaci része (mínusz 0,03 százalék).

Online képszerkesztőt vett a Google

2010. március 2., 14:10 Módosítva: 2010.03.02 14:10

A Google bejelentette, hogy meg nem nevezett összegért felvásárolta a Picnik céget, aminek online képszerkesztőjét 40 millióan használják, egyrészt a cég oldalán, másrészt a Flickrbe, Picasába és Facebookba beépülő alkalmazás formájában. A húszfős seattle-i cég beköltözik a helyi Google-irodába. Hogy a technológiájukat pontosan hogyan fogja a Google felhasználni, egyelőre nem ismert.

Gyorsabb Atom processzorok jönnek

2010. március 2., 09:34 Módosítva: 2010.03.11 13:27

Új, netbookokba szánt Atom processzort dobott piacra az Intel. Az N470 típusjelű, egymagos chip a január végén bejelentett, Pineview-M kódnevű családba tartozik, és az elődjétől csupán a működési frekvenciájában különbözik, ami a kategóriában a legmagasabb, 1,83 GHz. A vállalat óvatos megfogalmazása szerint a nagyobb órajel gördülékenyebb működést biztosít majd internetezés és az egyszerűbb alkalmazások futtatása során, de látványos gyorsulásra azért vélhetően nem számíthatunk.

Az új generációs Atom processzor a grafikus magot és a DDR2-667 memóriavezérlőt is integrálva tartalmazza, támogatja a Hyper-Threading technológiát és 512 KB másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. A megoldás előnye, hogy a grafikus mag és a memóriavezérlő integrálásával a platform három helyett két chipet használ csak, aminek köszönhetően a helyigénye és a fogyasztása is alacsonyabb, mint a korábbi, háromchipes megoldásoké. A CPU-val egybetokozott GPU, az Intel GMA 3150 továbbra sem támogatja a hd videók és a Flash tartalmak lejátszását, a PC-gyártóknak harmadik féltől származó gyorsítóchipet kell alkalmazni az ilyen feladatokra.

Az Intel bejelentése szerint az N470-re épülő netbookok az elkövetkező hónapokban kerülnek piacra, a gyártók a csippel színesíteni tudják majd kínálatukat e termékkategóriában. Az Atom processzorok főbb tulajdonságait listázó weboldalon egyelőre nem szerepel az új termék, így jelenleg még nem tudni, hogy a fogyasztása mennyivel magasabb, mint 1,66 GHz-en futó elődjéé (5,5 W).

Az amerikaiak negyede a mobilján olvas híreket

2010. március 1., 12:11 Módosítva: 2010.03.01 12:11

Az amerikaiak negyede a mobilján értesül a hírekről - derült ki egy közvélemény-kutatásból. A Pew Kutatóközpont hétfőn közzétett felmérése annak feltérképezésére irányult, hogy milyen módon változott az emberek információhoz való hozzáférése. A technológiai újdonságok elterjedésének köszönhetően már egy évtizede megkezdődött a felhasználók szokásainak átformálódása. A legutolsó lökést azok a telefonok adták, amelyek már egyszerű és gyors internet-hozzáféréssel rendelkeznek.

A tanulmány - stílszerűen - telefoninterjúk alapján készült: több mint 2200 18 éven felüli személyt faggattak ki szokásaikról december 28. és január 19. között. A válaszadók 26 százaléka állította, hogy mobilján olvassa a híreket. Bár a Pew-nak nem volt 2-3 évre visszamenő összehasonlítási alapja, elemzése szerint kétségkívül a hírolvasási szokások megváltozását jelzi, hogy a fiatalabb mobiltulajdonosok sokkal nagyobb arányban keresik a híreket telefonjukon, mint az idősebbek. Az 50 éven aluliak 43 százaléka mondta, hogy mobilján értesül a történésekről, míg az idősebbeknek csak a 15 százaléka használta telefonját ilyesmire.

Az is kitűnt, hogy a mobilon tájékozódókat főleg az időjárás érdekli. A megkérdezettek 37 százaléka használt internetet a mobilján, és közülük 72 százalék elsősorban az időjárási előrejelzést böngészte. Az aktuális események csak a második helyen szerepeltek 68 százalékkal. A Pew felmérése azonban azt is kimutatta, hogy az emberek nem hagyatkoznak pusztán egy hírforrásra.

A válaszadók 60 százaléka mind online, mind offline forrásból tájékozódott. Negyvenhat százalékuk pedig egy átlagos napon négy-hat hírforrást is igénybe vett. A net jelentősége az információ-megosztásban is kiviláglott: a megkérdezettek 80 százaléka jutott hírekhez e-mailben érkezett linkeken keresztül.

Kinek lesz a neten 400 millió követője?

2010. február 22., 16:05 Módosítva: 2010.02.23 11:36
5

Az internetezők gyakran versengenek egymással, hogy kinek a mikroblogját követik többen. Tavaly áprilisban Ashton Kutcher elsőként szerzett egymillió követőt, amivel elverte a CNN-t, de Kínában ez a célkitűzés megalázóan szerény lehet.

Hu Csin-tao kínai elnök eséllyel pályázik a világrekordra, hiszen az országában 384 millió internetező van, és a számuk rendkívül gyorsan nő. A nép közösségi oldalán blogol, amit a hatóságok indítottak. Már hivatalosan is megerősítették, hogy az elnök írja a bejegyzéseket.

A vezetőnek 24 óra alatt 11 ezer követője akadt, hétfőn már 14 ezer online barátja volt. A Zsenmin vejpo nevű szolgáltatás nemrég indult el, és szakértők szerint a kínai kormány újabb fontos gesztusaként értékelhető, hogy közelebb hozzák egymáshoz az állampolgárokat.

Kínában a hatóságok szigorú ellenőrzés alatt tartják a világhálót, több ezer oldalt szüntetnek meg azok nem megfelelő tartalma miatt. Más honlapok - például a Facebook és a Twitter közösségi portálok vagy éppen a YouTube - korlátozottan működhetnek.

Repülőbalesetben vesztette életét a Tesla három munkatársa

2010. február 17., 23:55 Módosítva: 2010.02.17 23:59
5

A kaliforniai, elektromos autókat készítő Tesla Motors három munkatársa vesztette életét, amikor a kisgépük lezuhant Palo Altóban, közölte a New York Times. A cég megerősítette a hírt, de az áldozatok nevét nem közölték. Egyes források szerint Doug Bourné, a cég egyik munkatársáé volt a szerencsétlenül járt gép. Elképzelhető, hogy a Cessna 310-as balesetét az erős köd okozta. A gép két házat is letarolt, de a földön senki sem sérült meg.

Tízezer dollárt ad az Apple egy zeneszám letöltéséért

2010. február 16., 07:06 Módosítva: 2010.02.26 10:01

Az Apple a szokásos marketingeszközt alkalmazta, amikor az iTunes zenebolt ünneplése kapcsán úgy döntött: az a felhasználó, aki a tízmilliárdodik zeneszámot tölti le tőlük, tízezer dollárt kap – a dolog egyetlen szépséghibája talán az, hogy ezt a kétmillió forintnak megfelelő összeget a szerencsés nyertes utalványban kapja meg, mellyel az iTunes termékeit vásárolhatja meg.

Az Apple a kiíráskor elindított egy online számlálót, ahol figyelemmel lehet kísérni a letöltéseket. A növekedés egyébként igen figyelemre méltó: az iTunes ugyanis másfél évvel ezelőtt, 2008 júniusában érte el az ötmilliárdos letöltési határt, és akkor megjósolták, hogy a trend fennmaradása esetén 2010 elején duplázzák meg a forgalmat – a számláló szerint ez tényleg be is fog következni február végéig.

Ám nekünk, magyaroknak mindez egy távoli világ, mivel itthon nem elérhető az iTunes: a versenyzők az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Írországban, Japánban, Kanadában, Luxemburgban, Mexikóban, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban és Új-Zélandon reménykedhetnek a díj elnyerésében.

A számláló a hír írásának időpontjában 9,9 millió letöltés körül állt.

Bemutatták az EU első intelligensotthon-koncepcióját

2010. február 15., 16:41 Módosítva: 2010.03.31 15:35

Az intelligensotthon-technológiát, azaz a háztartási berendezések egy köztes eszközzel, például mobiltelefonnal való vezérlését mutatták be Németországban. Az Európai Unió által finanszírozott i2home projekt célja olyan lakókörnyezet kialakítása, amelyben nagyobb mozgásteret kaphatnak az idős vagy a fogyatékkal élő emberek, olvasható a BBC-n.

A projektben résztvevő felhasználói csoportok, európai egyetemek és iparági résztvevők közös munkájának eredményeként az intelligens otthon fűtése, hűtése és az egyéb elektronikai berendezések is egy felhasználó által választott eszközzel irányíthatók.

Tovább