Nehezen adják a gigabájtokat a Netflixhez

2016.01.08. 15:19
63 hozzászólás

Most fájhat igazán a mobilnetezőknek, hogy az okostelefonos tarifákban kevés adatforgalom van, mert megérkezett hazánkba a Netflix, a világ egyik legnépszerűbb online filmszolgáltatója, és a mozgókép őrült tempóban habzsolja a biteket. A Netflix egyik lényeges tulajdonsága, hogy mobilon is tudunk mozizni, tehát elég fontos kérdés, hogy ez mennyibe fog nekünk kerülni.

Az Egyesült Államokban a Netflix áll a hálózatsemlegességről szóló vita középpontjában, mert a mások által kiépített távközlési rendszereket használja. A videostreaming cégek azonban a mobilcégek jó partnerei is lehetnek, hiszen a szolgáltatás minőségének fenntartásához szervereket, gyorsítótárazást, nagy sávszélességű vonalakat is bérelnek tőlük.

Ennyit eszik a Netflix

A jellemzően kb. 40 perces tévésorozatok egyetlen része körülbelül 340-400 megabájt adatforgalmat generál egy iPhone 6-on, és ez azt jelenti, hogy

  • a Telekom 15 ezer forintos Next M díjcsomagjával (500 megabájt) havonta egy epizódot tudunk megnézni. A NetPlusz L opcióval 1600 forintért plusz 1 gigabájtot kapunk;
  • a Vodafone szintén havi 15000 forintos Red Extra EU csomagjával (4 gigabájt) majdnem egy egész évadot végignézhetünk, és akármennyiszer vehetünk hozzá +1 gigabájtot, darabonként 1500-2000 forintért (az ár attól függ, hogy mikor kötöttük meg a szerződést);
  • a Telenor MyTariff csomagjával 16500 forintból jött ki a korlátlan hang+sms és 500 megabájt adat. Náluk azonban havi 32 gigabájtig feltekerhető az adatfogyasztás mennyisége, ha van a teljes csomagra havi 27 ezer forintunk.

Az árak alapján jobban járunk, ha nem közvetlenül az okostelefonnal csatlakozunk a netre, hanem tablettel vagy hordozható hotspottal. Hogy ne szaladjanak el nagyon a kiadások, igyekeztünk körülbelül 6000 forintos csomagokat összeállítani.

  • A Telekomnál a Net&Roll S havi 4400 forintért ad 8 gigabájtot, de ha társkártyán van a net, akkor a Net&Roll M csomaggal 6090 forintért 20 gigabájtot szerezhetünk.
  • A Vodafone a MobilnetM csomagban havi 4000-ért ad 8 giabájtot, míg a Mobilnet L csomag havi 5500 forintért 12 gigabájt nappali, +100 gigabájt éjjeli adatforgalmat kínál.
  • A Telenornál a a Hipernet Tablet 2 XXS tarifa 2800 forintért csupán 2 gigabájtot ad, de a 3600 forintos +10 gigabájttal is hatezer forint környékén maradunk.

Jó lehetőség a UPC korlátlan mobilnetes szolgáltatása is, hiszen a leggyorsabb, 4 Mbps letöltési sebességet kínáló Freedom XL csomag elvileg elegendő a Netflixhez. Sajnos náluk van egy alapfeltétel, hogy legyen egy vezetékes UPC előfizetésünk, így ezt a szolgáltatást nem tudja mindenki igénybe venni.

Mindegyik mobilcégnek van valamilyen online tévészolgáltatása vagy videotékája: a Vodafone Red Mozi néven ad filmeket, a Telenornál a MyTV-vel foghatjuk a tévéadást, a Telekomnál a TV Go segítségével.

A szolgáltatók az adatforgalom díját is hajlandók lenyelni, ha a saját szolgáltatásukról van szó. A Telekomnál tévés napijegy van, amivel a TV GO és a HBO Go élvezhető adatforgalmi limit nélkül, és a Telenor is kínál sok gigabájtos opciót a saját MyTV szolgáltatásához. A Vodafone Red Mozi a drágább előfizetésekkel (Red Medium EU és Extra EU) díjmentesen vehető igénybe.

Megkérdeztük a mobilszolgáltatóktól, hogy vajon terveznek-e bármilyen kedvezményes adatszolgáltatást nyújtani kimondottan a Netflixhez, és a  Telenor azt mondta, nyitott az ügyfelektől érkező igényekre és elképzelhető, hogy a következő hónapokban megvizsgálják az adatcsomagok bevezetését más szolgáltatások (így a Netflix) esetében is. Erről most korai beszélni, mert nem tudják, hogy a hazai netflixezők mennyire szeretnének mobilon mozizni.

A Vodafone szerint elegendő, hogy az okostelefonos tarifáik adatforgalmat is tartalmaznak, és mind az előfizetéses, mint a feltöltőkártyás ügyfelek tudnak további adatkeretet vásárolni.

A Telekom is figyeli majd az ügyfelek adathasználati szokásait, és ez alapján alakítja ki az ajánlatait. A szolgáltató nem számít számottevő forgalomnövekedésre az új szolgáltató megjelenésével, mert a hosszabb filmnézés jellemzően otthoni, vezetékes hálózaton történik. Egyetlen szolgáltatás a teljes előfizető kör adathasználati szokását nehezen befolyásolja olyan mértékben, hogy az termékváltoztatást igényeljen.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!